Ezek lesznek a legizgalmasabb tech trendek 2019-ben

Tech2019. jan 6.Növekedés.hu

Idén is jól járnak azok, akik érdeklődnek a high-tech kütyük iránt, hiszen az innovatív technológia fogja uralni ezt az esztendőt is. A szakértők jóslata szerint az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia és a vezeték nélküli 5G hálózatok lesznek 2019 legfelkapottabb és legrelevánsabb tech-irányzatai. Mindezek terjedése persze önmagában már nem újdonság, a tesztelések már jó ideje zajlanak. A technológiák azonban összefüggenek egymással, hiszen a jelenleginél sokkal nagyobb sebességű és kapacitású 5G hálózatra van szükség ahhoz, hogy megtörténjen az áttörés más területeken, így például az önvezető járművek fejlesztésében. Öveket becsatolni, mutatjuk, melyek azok az újítások, amelyekre a leginkább érdemes felkészülni a mindennapi életben is.

  1. Önjáró minipiac: a Robomart

Egyre többen vásárolnak élelmiszert az interneten, de azért még mindig akadnak olyan “régimódi” vevők, akik szeretik maguk kiválogatni a legszebb darabokat. Egy kaliforniai cég rájött a megoldásra, és létrehozta a Robomart önjáró élelmiszer-házhozszállító kisbuszt, amelynek segítségével komplett bevásárlást lehet lebonyolítani. Elég, ha az ügyfél megnyom egy gombot az okostelefonján, és a futurisztikus kinézetű kisbusz máris házhoz szállítja a portékát. A fogyasztó maga választhatja ki a hűtött rekeszekből a gyümölcsöt, a tejterméket, a pékárut, illetve bármilyen egyéb terméket, majd visszaküldi az autót. A Robomart számon tartja, hogy mit választott a vásárló, és a cég online számlát küld. A kalifornia startup alapítója, Ali Ahmed már bejelentette, hogy szerződést kötött az öt vezető amerikai üzletlánc egyikével. A Robomart az önvezető járművek új korszakát hozhatja el – idézi a hongkongi South China Morning Post Steve Koeniget, a Consumer Technology Association (CTA) kutatási igazgató-helyettesét. (A CTA rendezi a világ legnagyobb technológiai seregszemléjét, a Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállítást (CES), amely idén január 9-én kezdődik.)
  1. Előz a Waymo önvezető taxija

Az arizonai Phoenix régiójában – egyelőre korlátozott felhasználói körrel – már útnak indult az Alphabet-leány Waymo első kereskedelmi önvezető taxiszolgáltatása. A Waymo One használata némileg hasonlít az Uberéhez: a felhasználók a nap 24 órájában mobilalkalmazásról rendelhetik meg a szolgáltatásban dolgozó autókat, az applikáció az úti célt megadása után a becsült árat is kiírja. Ha az utas úgy kívánja, az alkalmazás vagy az autóba beépített konzolon keresztül felveheti a kapcsolatot a Waymo munkatársaival is. A terjeszkedést a cég több lépcsőben tervezi, így a következő hónapokban jó eséllyel újabb bejelentésekre számíthatunk a szolgáltatással kapcsolatosan.
  1. Megvéd minket a “RoboCop”

Az Egyesült Államok egyes városaiban már munkába álltak a Knightscope nevű startup K5 biztonsági robotjai, amelyek leginkább parkolókban, plázákban vagy szabadtéri helyszíneken járőröznek, hogy megelőzzék a bűncselekményeket. Az önjáró robotok leolvassák a rendszámtáblákat, jelentik a gyanús tevékenységeket, és általánosságban is gyűjtik az adatokat. A jelenleg szolgálatot teljesítő robotok még egyáltalán nem hasonlítanak a 2014-es RoboCop film főhősére, Joel Kinnamanra: leginkább úgy néznek ki, mint egy nagyra nőtt porszívó. De már fejlődnek: a K7-es prototípus úgy fest, mint egy kis önvezető autó. Remélhetőleg a biztonsági robot egyéb gyermekbetegségeit is kiküszöbölik: arra panaszkodtak például a helyi lakosok, hogy indokolatlanul közel ment hozzájuk a robot, felzaklatta a kutyákat, de olyan is volt, amelyik áthajtott egy gyerek lábán, és az egyik példány technikai hiba miatt pedig belehajtott egy pláza medencéjébe.
  1. Flippy, a hamburgerforgató
A nagy számban érkező megrendeléseket teljesítő konyhákban tehet jó szolgálatot Flippy, a Miso Robotics húst sütő robotja. Flippynek – amely lényegében egy módosított ipari robotkar –  az a feladata, hogy a hamburgerekbe kerülő húst forgassa. Ezt kamera, hőérzékelő és mesterséges intelligencia segítségével teszi. Tavaly a Los Angeles-i Dodger Stadiumban rendezett  baseball-meccsek idején segítette az emberi személyzetet a hamburgerre vágyó vendégek kiszolgálásában.  
  1. Terjednek az okosotthonok és -városok

Az innovatív fejlesztéseket bemutató 2018. évi Consumer Electronics Show (CES) is rengeteg kütyüt, újítást mutattak be a vállalatok az okosotthon témájában. Ilyen volt például az okostávirányító, mely segítségével nemcsak tévécsatornát válthatunk, hanem  zárhatjuk az ajtókat, vagy elindíthatjuk a légkondit. A konyhában is számtalan lehetőség nyílik az újításra, az egyik gyártó például bemutatta egy hűtő, egy sütő és egy mosogatógép összehangolt működését. Az okoshűtő (amely összekapcsolható az okostelefonnal) jelzi nekünk, ha egy élelmiszer nemsokára megromlik, receptötleteket ad, és végigvezet minket a sütés-főzés folyamatán. Eközben “szól” a sütőnek, amely így időre fel tudja magát melegíteni a kívánt hőmérsékletre.
A sütő a mosogatógéppel is kommunikál, így ha zsírosabb ételt készítünk, akkor hosszabb mosogatási programot javasol. 
De léteznek már  olyan – akár több száz lakásból álló – okosházak is, amelyek az időjárási körülményeket és a tulajdonos szokásait figyelembe véve kapcsolják be a fűtést, engedik le és húzzák fel a redőnyöket, hogy az igényeknek megfelelően temperálják a lakást, illetve a házat oly módon, hogy a lehető legkevesebb energiát használják fel. Sokkal futurisztikusabb az okosváros koncepciója, de ehhez már szükség van egy városszintű, gyors és megbízható IoT (Internet of Things – A Dolgok Internete) hálózatra is, amely képes megfelelően továbbítani az összegyűjtött adatokat. A Dolgok Internete egyébként a digitális világ egyik aktuális és sokat emlegetett trendje. Lényege, hogy a háztartási gépek,
az autók és a termelőeszközök az interneten keresztül is elérhetőek lesznek és képessé válnak az egymás közötti – emberi beavatkozás nélküli – kommunikációra. 
Az okosvárosban a különféle szenzorok és érzékelők “összedolgoznak”, így lehetővé válik például a jobb energiagazdálkodás, a hatékonyabb környezetvédelem, a nagyobb közbiztonság, átláthatóbbak lesznek az úthálózatok.
  1. Egyre tanulékonyabbak az otthoni “asszisztensek”

A mesterséges intelligencia alkalmazásának új távlatait jelentik a hangvezérelt virtuális asszisztensek. Az egyik legismertebb az Amazon Alexája, amely ott figyel a vállalat Echo okoshangszóróin, de más kütyükön is. A virtuális segéd egyre több mindenre képes: emberi beavatkozás nélkül is tökéletesíti nyelvi képességeit, képes felismerni, ha félreértett valamilyen hangparancsot, és tanul a hibáiból. Alexa akár húsz percig is el tud beszélgetni az emberekkel. Egyelőre azonban még nem váltotta be az Amazon összes reményét: nemcsak az a cél ugyanis, hogy a felhasználók zenét hallgassanak, vagy az időjárásról beszélgessenek Alexával, hanem az is, hogy Alexán keresztül, szóbeli utasítás révén vásároljanak, leginkább persze az Amazonról.