Kiderült, hogy hol költik a legtöbb pénzt alkoholra

Hírek2019. jan 6.Növekedés.hu

A balti és a visegrádi országok költenek a legtöbbet alkoholra az Európai Unióban, a magyarok a hatodik helyen állnak, az uniós átlag majdnem duplájával. A sor végén a mediterrán országok állnak a magyar érték harmadával.

Közép-Kelet-Európában költenek a legtöbbet, a mediterrán államokban pedig a legkevesebbet alkoholra, az eltérés pedig közel ötszörös derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az uniós országok lakosai a bevételük átlagosan 1,6 százalékát költötték alkoholra, számszerűsítve 130 milliárd eurót, vagyis fejenként átlagosan 300 eurót. Ebben az összegben nem szerepel az éttermekben és szállodákban elfogyasztott mennyiség.

A dobogó első három fokán a balti államok állnak: Észtország 5,2 százalékkal majd Lettország és Litvánia,

annak ellenére, hogy Litvánia fogyasztása 4,7 százalékról 4 százalékra esett vissza az elmúlt tíz évben. Őket Lengyelország és Csehország követi.

A hatodik ebben az összehasonlításban Magyarország, ha pedig a világrangsort nézzük igen előkelő helyet foglalunk el: a nyolcadikat. Hogy mit jelent ez pontosan?

Havi 1 liter alkohol jut minden 15 évesnél idősebb magyar emberre, az összes kiadásunk 3 százalékát.

A képet árnyalja, hogy például egy osztrák vagy német háztartás kiadásainak 3 százaléka nagyobb költséget jelent, mint egy hasonló arány a magyaroknál, ugyanakkor az alkoholos italok ára Nyugat-Európában még mindig magasabb, mint nálunk. Az is sokat számít, hogy a gazdagabb országokban többet adnak ki alkoholra a vendéglátóhelyeken, mint a boltokban. A mindennapi fogyasztók többsége nálunk a sört részesíti előnyben. A második legnépszerűbb a bor, majd következnek a röviditalok: a gyomorkeserűk, a vodka és a pálinka előtt. A WHO adatai szerint a férfiak kétszer több alkoholt isznak, mint a nők, ami havi két liter alkoholt jelent. Így nem csoda, hogy 31 százalékuk küzd alkoholproblémákkal, míg a nőknél 6 százalék ez az arány. A fiatalok egyre korábban és egyre többet isznak: a 15 éves lányok egyharmada volt már háromszor részeg, a fiúk 41,2 százaléka volt már kettőnél többször ittas állapotban életében.

Az uniós mérleg másik oldalán Spanyolország, Görögország és Olaszország áll az 1 százalék alatti értékeikkel,

ami a közép-kelet-európaitól eltérő alkoholfogyasztási kultúrára is utal. Az utóbbi 10 évben, a legnagyobb mértékben Romániában növekedett a lakosok fogyasztása, a bolgároké viszont majdnem a felére csökkent.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.