Ezeket a szakmákat fenyegeti leginkább a robotok terjedése

Tech2018. aug 21.Növekedés.hu

2030-ra a brit munkahelyek 30 százalékát már a robotok fogják betölteni, a Bank of England szerint pedig legalább 15 millió munkahely lehet veszélyben. Összegyűjtöttük melyek azok a szakmák, amelyeket nemsokára minden bizonnyal átvesznek tőlünk a robotok és mit tehetünk, hogy a jövőben biztonságban érezhessük magunkat a munkahelyünkön.

A hihetetlen gyorsaságú technológiai fejlődés révén a munkahelyek automatizálása már évek óta ismert tény és ezt az elemzések is alátámasztják. Egy jelentés szerint 2030-ra a brit munkahelyek 30 százalékát már a robotok fogják betölteni a Bank of England szerint pedig legalább 15 millió munkahely lehet veszélyben.

Ezek az állások vannak leginkább veszélyben

Az Oxford Egyetem tanulmánya azt vizsgálta, hogy a különböző foglalkozások esetében mekkora az esély arra, hogy az embereket robotokkal helyettesítsék.

Mit lehet tenni?

Először is válasszunk olyan szakmát, amire biztosan szükség lesz a jövőben is. Például a szociális kézségeket vagy a kreativitást igénylő munkákat, de az automatika és a gépek világában biztosan nem tűnik majd el sem mérnök, sem a mikrobiológus szakma sem. Robotokkal, számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljesen, vagyis a betanított munkások feladatait fenyegeti veszély először. A kézügyességet, kreativitást, összetett döntéseket vagy szociális készségeket igénylő szakmáknál a gépek inkább kiegészítő eszközként jelennek meg.

Ezek a képességek értékelődnek fel a robotizáció terjedésével:

  1. Problémamegoldó képesség
  2. Kreativitás
  3. Cégvezetői képesség
  4. Érzelmi intelligencia
  5. Ítélőképesség
  6. Csapatmunkára való képesség
  7. Vevőközpontúság
  8. Tárgyalóképesség
  9. Mentális rugalmasság

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.