Ezeket a szakmákat fenyegeti leginkább a robotok terjedése

Tech2018. aug. 21.Növekedés.hu

2030-ra a brit munkahelyek 30 százalékát már a robotok fogják betölteni, a Bank of England szerint pedig legalább 15 millió munkahely lehet veszélyben. Összegyűjtöttük melyek azok a szakmák, amelyeket nemsokára minden bizonnyal átvesznek tőlünk a robotok és mit tehetünk, hogy a jövőben biztonságban érezhessük magunkat a munkahelyünkön.

A hihetetlen gyorsaságú technológiai fejlődés révén a munkahelyek automatizálása már évek óta ismert tény és ezt az elemzések is alátámasztják. Egy jelentés szerint 2030-ra a brit munkahelyek 30 százalékát már a robotok fogják betölteni a Bank of England szerint pedig legalább 15 millió munkahely lehet veszélyben.

Ezek az állások vannak leginkább veszélyben

Az Oxford Egyetem tanulmánya azt vizsgálta, hogy a különböző foglalkozások esetében mekkora az esély arra, hogy az embereket robotokkal helyettesítsék.

Mit lehet tenni?

Először is válasszunk olyan szakmát, amire biztosan szükség lesz a jövőben is. Például a szociális kézségeket vagy a kreativitást igénylő munkákat, de az automatika és a gépek világában biztosan nem tűnik majd el sem mérnök, sem a mikrobiológus szakma sem. Robotokkal, számítógépes programokkal elsősorban a rutin fizikai és szellemi munkák helyettesíthetőek teljesen, vagyis a betanított munkások feladatait fenyegeti veszély először. A kézügyességet, kreativitást, összetett döntéseket vagy szociális készségeket igénylő szakmáknál a gépek inkább kiegészítő eszközként jelennek meg.

Ezek a képességek értékelődnek fel a robotizáció terjedésével:

  1. Problémamegoldó képesség
  2. Kreativitás
  3. Cégvezetői képesség
  4. Érzelmi intelligencia
  5. Ítélőképesség
  6. Csapatmunkára való képesség
  7. Vevőközpontúság
  8. Tárgyalóképesség
  9. Mentális rugalmasság