Nemsokára már az állásinterjúkon is videórobotokkal beszélgethetünk

Tech2018. márc 23.Növekedés.hu

Egy felmérés szerint számos vállalat használja már a mesterséges intelligenciát HR-célokra - az emberi elfogultság kiküszöbölésére és időnyerés céljából. Egy HR-es jó emberismerő, rendelkezik empatikus készségekkel, ráadásul tisztában van a meghirdetett munkakör előnyeivel és hátrányaival: vajon egy videórobot "az interjúztatás" alatt ki tudja szűrni az olyan feltételeket, mint például a jó stressztűrő képesség vagy az alkalmazkodóképesség?

Létezik egy HR-oldal, a HireVue amely segítségével az álláskeresők videón keresztül vehetnek részt egy interjún. Egy ilyen videóinterjú nem várt meglepetést okozhat a jelentkezőknek, akik először használják az oldalt. Amikor regisztrálnak, csak a szokásos utasításokat kapják, miszerint jól megvilágított szobában legyenek, és ellenőrizzék az internet kapcsolatot. Mintha csak Skype-on beszélgetnének egy ismerőssel. A meglepetés azután jön, hogy elkezdődik a videóinterjú. A HireVue előre összeállított kérdéseket dobott fel, a jelölt válaszait ugyanakkor a mesterséges intelligencia segítségével értékeli. A regisztrációkor ugyanis elfelejtik említeni, hogy nem egy ember, hanem egy gép fogja elemezni a jelentkezőt, a szóhasználatát, az arckifejezéseit, a testbeszédét - egy sor algoritmus segítségével. A robot rögtön a tárgyra tér, nincsenek személyes hangvételű kérdések.

A gyorsaság a cél

Egy friss felmérés szerint a munkaképes amerikaiak 38 százaléka fog új állás után nézni idén. Valószínűleg egyre több jelöltet hamarosan videorobotok találhatnak alkalmasnak egy-egy munkakör betöltésére. A cégek vezetői leginkább arra keresnek új módszert, hogy minél gyorsabban tudjanak munkatársakat felvenni. A céljuk, hogy a hagyományosan hetekig tartó interjúztatást néhány napra csökkentsék, ebben pedig segíti őket a mesterséges intelligencia.

Mya, az intelligens robot asszisztens

Sok munkakereső panaszkodott már arra, hogy nem kapnak semmilyen visszajelzést az interjút követően. Erre próbált megoldást találni Eyal Grayeskvy, aki megalkotta Myát, a" My Assistant" alkalmazást. Mya segíti az interjúztatási folyamatokat, közvetlen kapcsolatot tart fent a jelöltekkel, és alapvető dolgokra irányuló kérdéseket tesz fel, mint például a fizetési igények. A kapcsolattartás fordítva is működik, az álláskeresők ugyanúgy fel tehetnek kérdéseket, ha pedig a gép valamire nem tudja a választ, akkor megkérdezi az egyik HR-munkatársat.

Mya néhány perc alatt képes szelektálni a jelöltek között egy előre beprogramozott értékelési modell alapján. 

Képes frissíteni a CV-t egy személyes beszélgetés után, és ajánlást tesz az elérhető állásokkal kapcsolatban. A technológiával egyelőre zökkenőmentes a működés, az álláskeresők 100 százaléka pedig választ kap a kérdéseire.

Verseny a megfelelő jelöltekért

Egyre több cég támaszkodik a videóinterjúk adta szolgáltatásokra. Az ilyen interjúk lehetővé teszik a jelöltek számára, hogy egy nap bármely szakaszában, a föld bármely részéről részt vehessenek egy állásinterjún. Aki pedig kényelmetlenül érzi magát a videóinterjú előtt, annak segítséget kínál a HireVue oldala: itt számos tipp a gyakori kérdések gyakorlásától a megfelelő öltözködési tippekig.  

(via CNBC)

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.