Nemsokára már az állásinterjúkon is videórobotokkal beszélgethetünk

Tech2018. márc. 23.Növekedés.hu

Egy felmérés szerint számos vállalat használja már a mesterséges intelligenciát HR-célokra - az emberi elfogultság kiküszöbölésére és időnyerés céljából. Egy HR-es jó emberismerő, rendelkezik empatikus készségekkel, ráadásul tisztában van a meghirdetett munkakör előnyeivel és hátrányaival: vajon egy videórobot "az interjúztatás" alatt ki tudja szűrni az olyan feltételeket, mint például a jó stressztűrő képesség vagy az alkalmazkodóképesség?

Létezik egy HR-oldal, a HireVue amely segítségével az álláskeresők videón keresztül vehetnek részt egy interjún. Egy ilyen videóinterjú nem várt meglepetést okozhat a jelentkezőknek, akik először használják az oldalt. Amikor regisztrálnak, csak a szokásos utasításokat kapják, miszerint jól megvilágított szobában legyenek, és ellenőrizzék az internet kapcsolatot. Mintha csak Skype-on beszélgetnének egy ismerőssel.


A meglepetés azután jön, hogy elkezdődik a videóinterjú. A HireVue előre összeállított kérdéseket dobott fel, a jelölt válaszait ugyanakkor a mesterséges intelligencia segítségével értékeli. A regisztrációkor ugyanis elfelejtik említeni, hogy nem egy ember, hanem egy gép fogja elemezni a jelentkezőt, a szóhasználatát, az arckifejezéseit, a testbeszédét - egy sor algoritmus segítségével. A robot rögtön a tárgyra tér, nincsenek személyes hangvételű kérdések.

A gyorsaság a cél

Egy friss felmérés szerint a munkaképes amerikaiak 38 százaléka fog új állás után nézni idén. Valószínűleg egyre több jelöltet hamarosan videorobotok találhatnak alkalmasnak egy-egy munkakör betöltésére. A cégek vezetői leginkább arra keresnek új módszert, hogy minél gyorsabban tudjanak munkatársakat felvenni. A céljuk, hogy a hagyományosan hetekig tartó interjúztatást néhány napra csökkentsék, ebben pedig segíti őket a mesterséges intelligencia.

Mya, az intelligens robot asszisztens

Sok munkakereső panaszkodott már arra, hogy nem kapnak semmilyen visszajelzést az interjút követően. Erre próbált megoldást találni Eyal Grayeskvy, aki megalkotta Myát, a" My Assistant" alkalmazást. Mya segíti az interjúztatási folyamatokat, közvetlen kapcsolatot tart fent a jelöltekkel, és alapvető dolgokra irányuló kérdéseket tesz fel, mint például a fizetési igények. A kapcsolattartás fordítva is működik, az álláskeresők ugyanúgy fel tehetnek kérdéseket, ha pedig a gép valamire nem tudja a választ, akkor megkérdezi az egyik HR-munkatársat.

Mya néhány perc alatt képes szelektálni a jelöltek között egy előre beprogramozott értékelési modell alapján. 

Képes frissíteni a CV-t egy személyes beszélgetés után, és ajánlást tesz az elérhető állásokkal kapcsolatban. A technológiával egyelőre zökkenőmentes a működés, az álláskeresők 100 százaléka pedig választ kap a kérdéseire.

Verseny a megfelelő jelöltekért

Egyre több cég támaszkodik a videóinterjúk adta szolgáltatásokra. Az ilyen interjúk lehetővé teszik a jelöltek számára, hogy egy nap bármely szakaszában, a föld bármely részéről részt vehessenek egy állásinterjún. Aki pedig kényelmetlenül érzi magát a videóinterjú előtt, annak segítséget kínál a HireVue oldala: itt számos tipp a gyakori kérdések gyakorlásától a megfelelő öltözködési tippekig.  

(via CNBC)