FORRADALMI INNOVÁCIÓK A KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSBEN

Tech2018. márc 25.Növekedés.hu

Lehet, hogy ami ma még fikció, nem is a távoli jövőben valósággá válik a közlekedésben, az utakon. Szakemberek figyelmeztetnek: a gépjárművek számának gyorsuló növekedése összehangolt, innovatív, szinte forradalmi fejlesztéseket követel a közlekedési- és úthálózatok, irányítási rendszerek alakításában, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia bevetésével. Nem kérdés, hogy a forgalom sűrűsödésével a közlekedés egyre nehezebb lesz az egész világon. Napjainkban globálisan mintegy egymilliárd gépjármű közlekedik az utakon. A Világgazdasági Fórum állítása szerint számuk 600 millióval növekszik 2025-re, 2050-re pedig elérheti a 4 milliárdot. Ez a folyamat hatalmas költségekkel és súlyos következményekkel jár. A közlekedési dugók, balesetek okozta károk összköltsége eléri a napi 1,4 trillió dollárt. Minden évben 1,3 millióan halnak meg közlekedési balesetben, a sérültek száma 20-50 millióra tehető.

A gépjárművekből származik a carbon kibocsátás 17 százaléka, ezzel elsődleges okozói a légszennyeződésnek, az ezzel járó egészségkárosodásnak és a klímaváltozásnak.
A gépjárműgyártó szektor követve az üzleti szempontokat és a változó feltételeket, erős elszántságot és képességet mutat, hogy innovatív válaszokat találjon ezekre a kihívásokra. A hatékonyabb üzemanyag-felhasználás, az elektromos autók terjedése jó irányba tett lépések, az önvezető személygépkocsik és kamionok megjelenése pedig kifejezetten nagy ugrás lesz előre. Ez azonban megköveteli, hogy nagyobb figyelem forduljon az utak, úthálózatok fejlesztésére. Ez nem csak az útfelület – amelyen a gépjárművek közlekednek – minőségét, biztonságát jelenti, hanem a teljes közlekedési infrastruktúra megújítását: a közlekedési rendszerek összehangolását, az irányítás digitlizálsát, a gépjárművezetők tájékoztatását - a mesterséges intelligencia bevetésével. Ez hatalmas kihívás közlekedési szakemberek számára, a gépjárműgyártóktól az útépítőkön át a közlekedésszervezőkig. S mivel ugyancsak hatalmas költségekkel járó feladat, nélkülözhetetlen az érdekelt felek tudományos, technológiai együttműködése a jó megoldások megtalálásában, tekintettel a várható társadalmi hatásokra is, továbbá kiegyensúlyozott szerepvállalás a költségek megosztásában az  üzleti szféra és az állam között, például PPP-keretében.
Lehet, hogy a jövőben játszódó filmek fikciós jelenetei hamarosan a közlekedésben is valósággá válnak.