Gazdasági és pénzügyi EU-biztos: a tech-óriások fizessenek több adót!

Tech2020. szept. 16.Növekedés.hu

Az USA és az Európai Unió között nincs egyetértés az olyan vállalatok adózásával kapcsolatban, mint az Apple, az Alphabet és az Amazon. Két éve az Európai Bizottság 3 százalékos digitális adót javasolt, azzal érvelve, hogy az adórendszert frissíteni kell. Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Paolo Gentiloni szerint a technológiai cégek a koronavírus okozta krízis nyertesei gazdasági szempontból, ezért több adót kellene fizetniük.

A nagy techcégeknek „méltányos összegű” adót kellene fizetniük Európában, főleg, hogy ők a koronavírus-válság „igazi nyertesei” - mondta Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a CNBC-nek. A téma annak fényében merült fel, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió nem ért egyet a tech-óriások adózásával kapcsolatban.

"Ez egy nagy probléma"

– tette hozzá és elismerte, hogy nehéz leküzdeni az érdekellentéteket az Egyesült Államokkal.

Paolo Gentiloni, aki egyébként korábban olasz miniszterelnök volt, úgy fogalmazott, hogy „már nem lehet elfogadni azt az elképzelést, hogy ezek az óriások, a válság győztesei, nem fizetnek korrekt mennyiségű adót Európában".

2018-ban az Európai Bizottság 3 százalékos plusz digitális adóra tett javaslatot, a Fehér Ház azonban kijelentette, hogy ez igazságtalan, mivel aránytalanul érinti az amerikai cégeket. Az Európai Bizottság adatai szerint a technológiai vállalatok átlagosan 9,5 százalékos adót fizetnek, a hagyományos vállalkozásoknál ezzel szemben a szám 23,2 százalékra tehető.

A Covid-19 járvány következményeképp a nagyobb tech-óriások hatalmas lendületet kaptak: rengeteg fogyasztó ezekre a vállalatokra támaszkodik a távmunkában, a vásárlásban és a kapcsolattartásban is. Ők tehát a válság valódi nyertesei, gazdasági szempontból.

„Mindannyian ezt tapasztaljuk a saját életünkben”

– hangsúlyozta Gentiloni.

Folynak a tárgyalások egy új digitális adóról, de a gazdasági és pénzügyi biztos felhívta rá a figyelmet, hogy ha ezek sikertelenül zárulnak, akkor az Európai Bizottság jövőre saját javaslattal fog előállni.

A helyzetet nehezíti, hogy az Egyesült Államok még júniusban kivonta magát a tárgyalásokból, döntésükben közrejátszhatott a közelgő elnökválasztás. Az EU-nak ugyanakkor „ragaszkodnia kell a globális megoldás szükségességéhez.”