Ismeri Watsont, a legokosabb mesterséges intelligenciát?

Tech2018. dec 13.Növekedés.hu

Bár az IBM gondolkodó gépe már segített a veteránoknak, az orvosoknak és a NASA-nak is, a rendszeren még van mit csiszolni. A rákkutatásba beletört a bicskája.

Minél fejlettebb egy robot annál kevésbé tiszteli a tervezőjét – ezt még Elon Musk mondta annak idejét. 
Ezzel a sarkos megállapítással pedig sok neves IT szakember is egyetértett.
Mint például Bill Gates, aki szerint korlátok közé kellene terelni a gépek terjedését, mert idővel akár a fejünkre is nőhetnek. 
A vita mind a mai napig forr: a washingtoni székhellyel működő Információs Technológiai és Innovációs Alapítvány szerint például ez a fajta félelem a mesterséges intelligenciától (AI) leginkább a luddita mozgalom maradiságára emlékeztet (a ludditák a XIX. század elején, amikor a csipke- és harisnyakészítés területén felbukkantak az első kötőgépek, volt hogy komplett gyárakat semmisítettek meg, csak hogy megakadályozzák az új technológia elterjedését).
Egy biztos: hiába verik sokan a vészharangokat, az intelligens gépek fejlesztése folyamatosan zajlik. 
Az eddig elkészült gondolkodó masinák közül mindmáig az IBM Watsonja számít a leghíresebbnek. Informatikai léptékben szinte matuzsálemnek számít, hisz a csodagépről először még 2011-ben rántották le a leplet.

Az öntanuló szuperszámítógépet rögtön felkapta a sajtó hisz az amerikai Jeopardy! vetélkedőn – a nálunk korábban Mindent vagy semmit! néven ismert műsor eredeti amerikai változatán – legyőzte az emberi ellenfeleket, még hozzá anélkül, hogy az internetre lett volna kapcsolva.

Bár pár hónappal később egy republikánus szenátor bizonyos  Rush Holt egy visszavágóban két vállra tudta fektetni az IBM fejlesztését, ez már nem tudta tönkretenni Watson hírnevét. A TV-s szereplése után egymásnak adták a kilincset az érdeklődő tudósok és cégvezetők. Mind szerette volna, ha a program beszáll valamelyik kutatásukba. Azóta projektek egész sorában vett részt: volt hogy háborús veteránoknak segített a biztosítóválasztásban, néhány új életreceptet is kiötlött, de volt már repülésirányítási tanácsadó is. Persze ha felmerül a mesterséges intelligencia témája, rendre előkerül a nagy kérdés is: vajon a gépek ki fogják-e szorítani az embereket a munkahelyekről? Az Oxfordi Egyetemen például pont arra jutottak, hogy az okos szerkezetek terjedése hiába teremt néhány magas képzettséget követelő munkahelyet, ezzel a melósok, akiket kitúrnak a helyükről nem lesznek kisegítve. Ráadásul pont a Watson esete mutatja, hogy nem csak a kétkezi munkások vannak veszélyben. Egy japán biztosító társaságnál miután megállapodtak az IBM-el és munkába állították a neves AI-t, 34 embert bocsátottak el. De a hangos sikerek mellett Watson néhány kudarcba is belefutott. Még 2015-ben történt, hogy az IBM elkezdett milliárdokat pumpálna az egészségügyi projektekbe. A cél az volt, hogy a masinájuk besegítsen a rákkutatásba és hogy megfelelő kezelési módokat találjon a betegeknek. A gép ahogy azt kell át is böngészte a szakirodalmat, de látványos eredményeket mégse tudott felmutatni. A Wall Street Journal azt írja, baj lehet, hogy a tanuló algoritmusát nem fejlesztették kellően gyorsan. A New-York-i Memorial Sloan Kettering rákkutató központban ahol éveken át használták Watson képességeit azt mondták, hogy a gép csak az esetek pár százalékában tudott olyan megoldással előrukkolni, amire az orvosok nem gondoltak. Persze ez már önmagában nem kis eredmény, de akik részt vettek a programban, a csalódottságuknak adtak hangot. Ám mindez korántsem jelenti Watson történetének a végét. Hisz ha az orvoslásban nem is hozott forradalmi változásokat, más területeken kifejezetten sikeresnek bizonyult.

A magyarországi Indivizo például létrehozott egy olyan megoldást, amely az emberek személyiségét videointerjúk alapján elemzi ki. Az ígéretek szerint a fejlesztés még azt is képes megmondani egy felvétel alapján, hogy az alany mennyire zárkózott vagy nyitott. Az elemzéseket pedig az IBM Watson mesterséges intelligencia szoftverének segítségével végzik el.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.