Megindult a harc az influenszerekért

Tech2021. ápr. 27.B.F.

A cégek mindent bevetnek annak érdekében, hogy a felhasználók az ő alkalmazásaikat használják, ezért a közösségi média lassan már háborús zónává alakul: az egyes vállalatok háborúznak a tehetséges influenszerekért, akik nézettséget generálnak. Van olyan platform, ahol egy rövid videóért cserébe kilencmillió forintnak megfelelő összeget fizetnek.

Amikor Katerina Horwitz 2016-ban influenszer lett, még nem keresett sok pénzt a maroknyi szponzorált bejegyzésével. Néhány évvel később Horwitz és férje, Yinon otthagyták munkahelyüket, közös Instagram-fiókot hoztak létre, amelyet elkezdték tudatosan építeni. Ma már több, mint 400 ezer követővel rendelkeznek, és többek között saját fotófiltereket és sablonokat értékesítenek.

A házaspár nemrégiben csaknem 30 000 dollárt (körülbelül 9 millió forintot) kapott a Snapchattől, mindössze egy rövid videóért cserébe, amit az alkalmazás felületére töltöttek fel.

De kaptak már kisebb összegeket a TikToktól is, ahol a videomegtekintések száma alapján fizetik az influenszereket.

Szeretünk alkotni, de természetesen arra a platformra megyünk, amely a legjobban fizet

- mondta Horwitz a CNN Business-nek. Az influenszerek bár maguktól csatlakoznak egy platformhoz, hogy építsék a közönségüket, de az adott platformnak egy idő után fizetnie kell azért, hogy ott is maradjanak.

A Spotlight például egy új funkciója a Snapchatnek, ahol a felhasználók által készített képek, illetve rövid videók láthatók, szinte lemásolták a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő TikTokot.

A Snapchat naponta összesen egymillió dollárt fizet azoknak a felhasználóknak, akik a legszórakoztatóbb videókat készítik a Spotlight felületére.

A TikTok tavaly egy 200 millió dolláros alapot hozott létre, hogy támogassa a tartalomgyártókat. Azt ígérik, hogy több százezer alkotót fognak elérni, és a következő három évben 1 milliárd dollárra növelik ezt az összeget.

A Twitter nemrégiben jelentette be, hogy vizsgálja az előfizetéses megoldások lehetőségét. Az audiócsevegő-alkalmazás Clubhouse is bejelentette, hogy létrehoz egy programot, amelynek célja, hogy segítse a feltörekvő alkotókat a közönségépítésben és bevételszerzésében.

Ezek a bejelentések alátámasztják, hogy egyrészt a közösségimédia-platformok számára kulcsfontosságú a tartalomgyártók jelenléte, másrészt, hogy még soha nem volt ennyi lehetőség arra, hogy az internetes személyiségek közvetlenül pénzt keressenek ezeken a felületeken.

A közösségi média jelenleg háborús zóna

- mondta Ben Ricciardi, a Times10 influenszer marketinggel foglalkozó ügynökség alapítója. Szerinte a Twitter most azon van, hogy kitalálja, hogyan csábíthatná vissza a nagyobb közönséget. A Snapchat szintén arra ösztönzi az alkotókat, hogy visszatérjenek a platformra, vagy több időt töltsenek rajta.

Még a legnagyobb közösségi hálózatok – a Facebook és a Facebook tulajdonában lévő Instagram, amely havi több mint egymilliárd aktív felhasználóval rendelkezik – is azon kapják magukat, hogy újabb és újabb szolgáltatások bevezetésével versenyeznek a felhasználókért és tehetséges influenszerekért, az olyan új, és népszerű cégekkel, mint a TikTok – mondta Ricciardi.

A szakértők szerint nagyon sok platform eleinte ódzkodott attól, hogy megnyissa a bevételszerzés lehetőségét az alkotók előtt, mert nem akarták elismerni, hogy mekkora szerepük lett a tartalomgyártóknak.

2021-ben már azon a ponton vagyunk, hogy minden platform elismeri, a túléléshez a tehetséget meg kell fizetni.

Az influencerek maguk is érzik, hogy változik a cégek hozzáállása. Horwitz elmondta, hogy évek óta rendszeresen keresik meg őt és a férjét, és azt kérdezik, hogyan lehet pénzt keresni influenszerként.

Manapság az összes platform nagyon egyértelművé teszi: ahhoz, hogy sok pénzt keressen az influenszer, jó tartalmat kell készíteni és nézettséget kell generálni.