Mennyire lesz biztonságos az 5G?

Tech2019. aug. 27.Sz.A.

Az ötödik generációs vezetéknélküli internetszolgáltatás, vagy röviden 5G egyre több nagyvárosban épül ki. 2024-re az előrejelzések szerint akár 1,5 milliárd felhasználó számára lesz elérhető a szolgáltatás. De az új szupergyorsaságnak hátulütői is vannak.

A vezetéknélküli internet rohamos fejlődésen ment keresztül a századforduló óta. A 3G 2001-es bevezetésétől kezdődően gyorsan nőtt a felhasználók száma, manapság pedig az egész rendszer a 2009-ben bevezetett, azóta is megbízhatóan működő 4G technológián alapszik, közel 5 milliárd felhasználóval.

A GSMA Intelligence adatai jól szemléltetik, milyen gyorsan váltunk generációról generációra:

2018- ban az mobiltelefon felhasználók 43 százaléka használta a 4G szolgáltatást, 2025-re várhatóan 59 százalékuk 4G-t, 15 százalékuk pedig már 5G hálózatot használ előreláthatólag.

De mint minden innováció esetében, az 5G-nél is vannak pozitívumok és negatívumok egyaránt - a visualcapitalist elemzése szerint.

Előnyök:

IoT kompatibilis

Nagyban megkönnyíti az okoseszközök közti kommunikációt, így összességében könnyebbé tehetik az életünket. Az IoT (Internet of Things) fogalommal egyre gyakrabban találkozhatunk, mely gyakorlatilag bármilyen eszközt magába foglal, amelyek más eszközökkel kétirányú, vezeték nélküli kommunikációt folytatnak.

Az 5G segítségével az eszközök közti kommunikáció jelentősen felgyorsul, ami a lehetőségek tárházát nyitja meg az okoseszközök előtt, így például alapul szolgálhat az okosotthonokhoz, vagy az önvezető kocsikhoz.

Gyors adatforgalom

A látencia, vagy Ping azt az időt jelenti, amíg egy adatcsomag átjut egyik eszközről a másikra egy hálózaton keresztül. Az 5G esetében ez az érték tizedére, mindössze 1 milliszekundumra csökkenhet az előző generációhoz képest.

Sokkal nagyobb sebesség

Az ötödik generációs hálózat segítségével a valós idejű (időkésés nélküli) élő adás széles körben elterjedtté válna a gyorsaságának köszönhetően. Hogy kontextusba helyezzük,

egy 2 órás film letöltése 3G hálózaton nagyjából 26 órát venne igénybe. 4G technológiával ugyanez 6 percet venne igénybe, az ötödik generációs mobilinternettel viszont elég hozzá 3,6 másodperc.

Hátrányok:

Csomópontok száma

Az 5G hálózatok sokkal magasabb – akár 30 GHz-es – frekvenciája ugyan elképesztő sebességet biztosít, viszont ezt a hullámhosszt a falak, a fák és egyéb tereptárgyak, de még az eső is könnyen leárnyékolják.

A stabil lefedettség biztosításához rengeteg csomópont szükségeltetik, így a zsúfoltabb városokban szinte minden sarkon telepíteni kellene egyet. Ennek megoldása költséges, az 5G élettani hatásairól, a lehallgatási lehetőségek kibővüléséről, és az adataink védelmének biztosításáról pedig nagyon keveset tudni.

Nem minden eszközön elérhető

Egy egyszerű szoftveres frissítéssel sajnos nem lehet megoldani az okoseszközök 5G kompatibilitását. Ha a legújabb hálózatot szeretnék igénybe venni, a felhasználóknak 5G kompatibilis eszközöket kell vásárolniuk.

Mindemellett, az 5G technológia még messze van a széleskörű felhasználástól, még csak néhány városban elérhető a szolgáltatás. Az internetszolgáltatók addig is egymással versengve igyekeznek kiépíteni az ehhez szükséges infrastruktúrát.

2018 óta több mint 25 országban debütált az új hálózat, köztük élen jár Dél-Korea, ahol a világon elsőként vezették be az új technológiát.

Kínában eddig nagyjából 350 ezer helyen telepítettek 5G csomópontokat, míg az Egyesült Államokban alig 20 ezer ponton. Az ázsiai nagyhatalom további 400 milliárd dollárt tervez befektetni az 5G hálózat kiépítésére 2023-ig. A kínai szolgáltatók 2020-ban fogják elindítani az új generációs mobilinternet szolgáltatást.