A dollár helyett új tartalékdeviza kellene a brit jegybankelnök szerint

Elemzések2019. aug. 27.Harsányi Péter

Mark Carney, a brit jegybank elnöke véget vetne a dollár dominanciájának. A kialakulóban lévő új világrend, a feltörekvő országok nagyobb súlya, valamint a dollár destabilizáló szerepe egyaránt szükségessé teszi egy új közös tartalékdeviza létrehozását. Mutatjuk a részleteket.

Túl nagy a dollár dominanciája

Mark Carney, a brit jegybank elnöke szerint a dollárnak destabilizáló szerepe is lehet a világgazdaságban, így a jegybankoknak törekedniük kell egy új, közös tartalékdeviza létrehozására.

A többpólusú világgazdaság ugyanis csak akkor érheti el a teljes potenciálját, ha egy olyan új monetáris és pénzügyi rendszer születik, amiben csökken a dollár súlya. Ebben mellesleg a technológiai megoldásoknak is komoly szerepük lehet.

A globális pénzpiacokat domináló dollár növeli a likviditási csapda kialakulásának kockázatát, amikor is az esetleges keresleti sokkokat a jegybankok már nem tudják kellőképpen ellensúlyozni. Ezt a jelenséget felerősítheti, hogy már most is olyan alacsony szinten van világszerte az egyensúlyi kamatszint, mint ami háborúk és pénzügyi válságok idején szokott lenni.

Romboló hatású is lehet a dollár

Az elmúlt tíz évben a feltörekvő országok részesedése a világgazdaságban 45 százalékról 60 százalékra emelkedett, így már a fejlett gazdaságokra is nagyobb hatással vannak. A feltörekvő országok ráadásul jellemzően nagyobb súllyal dollárban vannak eladósodva, így esetükben hatalmas az árfolyamkockázat.

Egy-egy komolyabb gazdasági válság esetén a feltörekvő régiós országok devizája általában számottevően elkezd gyengülni, miközben a dollár látványosan erősödhet annak menekülő deviza szerepe miatt. Ennek tükrében „dupla erővel” megdrágulhat a dollárban kifejezett adósság finanszírozása, aminek következtében még mélyebb recesszióba süllyedhetnek az érintett fejlődő országok.

Másik oldalról a dollár nagy súllyal van jelen a világ jegybankjainak mérlegében, mint tartalékdeviza. Diverzifikációs, azaz kockázatmegosztás szempontból is fontos lenne a dollár súlyának csökkentése, mivel így a jegybankok vagyona kisebb mértékben csökkenne, amennyiben a dollárban kibontakozna egy-egy gyengülő trend.

Erre ráadásul van is az esély, ugyanis a dollár rengeteget erősödött az elmúlt 10 évben, a dollár index is lokális csúcsok környékén tartózkodik.

Végezetül a bankrendszerben is kiemelkedő a dollár dominancia, így a dollárhiány, vagyis a dollár likviditás esetleges lecsökkenése rendszerszintű kockázatot is jelent.

Megnő a kínai jüan szerepe?

A dollár dominanciája egyébként azért sem indokolt, mert az Egyesült Államok részesedése a globális importban mindössze 10 százalék, míg ezzel szemben a dollárt használják a nemzetközi számlák több mint felénél.

Mark Carney elmondása szerint az új közös tartalékdeviza a későbbiekben jó eséllyel a kínai jüan lehetne, ugyanakkor ehhez még hosszú utat kell megtennie a kínai fizetőeszköznek.