Palkovics: Magyarország előrébb lépett a globális innovációs rangsorban

Tech2022. okt. 9.Növekedés.hu

Két nemzetközi innovációs rangsor szeptember végén megjelent idei kiadása a világ és Európa legjobbjai között értékeli a magyar teljesítményt a high-tech gyártásban és kivitelben. A 2022-es Globális Innovációs Index szerint hazánk tavalyhoz képest három helyet javítva az ötödik a csúcstechnológiás termékek előállításában – emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) évente teszi közzé az idén 132 gazdaság innovációs teljesítményét összemérő Globális Innovációs Indexet.

Az összesített nemzetközi rangsorban 34. Magyarország a hét vizsgált tématerület közül a tudományos és technológiai eredményekben áll a legmagasabb, 23. helyen.

A high-tech gyártás összes termeléshez viszonyított részaránya ötödik helyezést ér a világméretű összevetésben. De hazánk top tízes a többi között a termelés és kivitel komplexitását, a csúcstechnológiás exporthányadot értékelő kategóriákban is.

Szintén a közelmúltban jelent meg az Európai Bizottság gondozásában készülő Európai Innovációs Eredménytábla 2022-es kiadása. Az idei összegzés már a feltörekvő innovátorok csoportjának élére rangsorolja Magyarországot.

Hazánk erősségei közül a high-tech termékek kivitele éri a legelőkelőbb helyezést, Svájc és Szlovákia után a harmadikat. Az üzleti kutatás-fejlesztés állami támogatásában Magyarország a hetedik az uniós tagállamok közül.

Palkovics László kifejtette, hogy 2030-ra Magyarország az akkumulátorok gyártásában Németország mellett, az autonóm járművek fejlesztésében pedig egyedül európai központtá válik.

- Széles körű szakmai összefogásokkal keressük a kitörési pontokat például az 5G, a mesterséges intelligencia, a dróntechnológia és a hidrogéngazdaság terén - tette hozzá.