Tényleg jó az éjszakai mód az okostelefonoknál?

Tech2021. máj. 9.B.F.

A Night Shift sötétedés után automatikusan a színspektrum melegebb végére állítja át a kijelző színeit, ami állítólag segíthet a jobb éjszakai alvásban. A Brigham Young University legújabb megállapításai ugyanakkor arra utalnak, hogy a beállítás önmagában nem befolyásolja az alvás minőségét.

A technológiai ipar szereplői szerint a telefonok képernyőjének kék fénye megzavarhatja az alvásciklust. Az Apple okostelefonjainál például be lehet kapcsolni a Night Shift módot, amely már egy öt éve elérhető funkció, és a lényege, hogy a képernyő színeit este a melegebb árnyalatokhoz igazítja.

De az androidos készülékeken is elérhetők a különböző Dark vagy Night üzemmódok. A probléma viszont, hogy egy új tanulmány szerint ezek a beállítások nincsenek hatással az alvásra.

A Brigham Young University kutatói 167, 18-24 éves felnőttet kértek meg arra, hogy a vizsgálat idején nyolc órát aludjanak, továbbá

  • volt, akinek az volt a feladata, hogy kapcsolja be a Night Shift módot, és úgy telefonozzon elalvás előtt,
  • volt, akinek a beállítás bekapcsolása nélkül kellett telefonoznia,
  • és olyan is, akik egyáltalán nem használhatták a telefonjukat közvetlen elalvás előtt.

A kutatók gyorsulásmérőket helyeztek el a résztvevők csuklóin, és mérték az alvás időtartamát, az alvás minőségét, az ébredéseket és az elalvás idejét is.

A három csoport között nem voltak különbségek

– mondta Chad Jensen, a Brigham Young Egyetem pszichológiai docense.

Véleménye szerint nem jár előnnyel, ha a Night Shift be van kapcsolva, ugyanolyan, mintha anélkül használták volna a készüléket, vagy ha egyáltalán nem is telefonoztak volna elalvás előtt.

A megállapításuk arra utal, hogy a képernyő kék fénye önmagában nem befolyásolja az alvást. Ez pedig ellentmond számos olyan más tanulmánynak, amelyek szerint az esti képernyőhasználat befolyásolja a melatonin szintjét, a kognitív teljesítményt, az éberséget, valamint az alvás minőségét.

Ezek azonban mind kisebb volumenű tanulmányok voltak, amelyek laboratóriumi körülmények között zajlottak – például arra kérték a résztvevőket, hogy egy félhomályos szobában olvassanak négy órán keresztül egy e-könyvet –, és egyik sem erősíti meg, hogy maga a kék fény a bűnös.

Érdekes ugyanakkor, hogy azokra a résztvevőkre, akik 6-8 órát aludtak, tehát kipihentnek számítottak, és lefekvés előtt egyáltalán nem használták a telefont, a jobb alvásminőség volt a jellemző.

Tehát azoknak kevésbé volt jó az alvásminősége, akik telefonoztak – hiába aludtak 6-8 órát. Akik 6 óránál kevesebbet aludtak (őket már alváshiányban szenvedőknek könyvelték el) azok körében nem volt különbség.

Ez azt sugallja, hogy amikor nagyon fáradtak vagyunk, elalszunk, bármit is csináltunk lefekvés előtt

– mondja Jensen.

A nyomás olyan mértékű, hogy valójában nincs hatása annak, ami lefekvés előtt történik.

Összességében arra lehet következtetni, hogy egyes embereknek nem feltétlen a kék fénytől lesz rosszabb az alvásminősége, hanem egész egyszerűen a telefon használatából eredő kognitív és pszichológiai ingerlés miatt – vagyis az éberség miatt, amelyet az sms-ek, a folyamatos görgetés és a posztolások miatt alakul ki.