8 VÁROS, AHOL A LEGHAMARABB PUKKADHAT KI AZ INGATLANLUFI

Utazás2018. márc. 19.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Münchenben, Torontóban, Amszterdamban, Sydney-ben és Hong Kongban az ingatlanok ára már jóval túlszárnyalta a válság előtti, veszedelmesen magas szintet. Ha valaki esetleg például Hong Kongban szeretne lakást vásárolni, 2008 előtt közel 11 évet kellett volna dolgoznia érte, ma pedig kétszer ennyit. Az UBS svájci bank összegyűjtötte azokat a városokat, amelyeket leginkább veszélyeztet az ingatlanpiaci lufi kipukkadása. Az UBS svájci bank ingatlanpiaci kockázati mutatója nyomon követi és az árak alakulását az olyan meghatározó pénzügyi központokban, mint például London, New York vagy épp Hongkong. Ezek a városok valószínűleg mindig népszerűek lesznek, ugyanakkor számos helyen már számolni kell az ingatlanpiaci lufi kipukkadásával, főként a nem fenntartható áremelkedések miatt.

TORONTÓ

 Kanada nagyvárosa, igazi világváros, rengeteg turista kedvelt célpontja. A kockázati index szerint ők félhetnek a legjobban, hiszen az ingatlanpiaci árak drasztikusan, az utóbbi évben pontosan 50 százalékkal emelkedtek. 

STOCKHOLM

 Az elmúlt 10 évben az árak 60 százalékkal emelkedtek a svéd fővárosban, kétszer olyan gyorsabban, mint a jövedelmek. A növekvő jelzáloghitelek és a túlzott építési beruházások száma mind a túlértékelés jelei.

MÜNCHEN

 Az ingatlanárak tíz év alatt 85 százalékkal emelkedtek a legnagyobb német tartományban, a jövedelmek azonban továbbra is sokkal alacsonyabb szinten vannak. A felmérések szerint egy szakképzett alkalmazottnak 8 teljes évet kell ledolgoznia ahhoz, hogy egy 60 négyzetméteres lakást tudjon vásárolni a városban.

VANCOUVER

 Vancouver, a kikötőváros sem marad le sokkal: az árak emelkedési aránya 25 százalékra tehető, 13 év alatt pedig durván megduplázódtak a lakások árai, míg a bérleti díjak 5, a jövedelem pedig kevesebb mint 10 százalékkal nőtt.

SYDNEY

 Ausztrália legnagyobb városában tavaly 12 százalékkal, 2012-höz képest pedig 60 százalékkal magasabbak az ingatlanok árai. A jövedelem ugyanakkor alig 2 százalékkal nőtt.

LONDON

 A londoni lakásárak közel 45 százalékkal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, és 15 százalékkal, mint a pénzügyi válságot megelőző években. Egy 60 négyzetméteres lakás vételéhez a válság előtt 12 évet kellett volna dolgozni, mára ez a szám 16 évre emelkedett.

HONGKONG

 Az árak - különösen a kisebb lakások esetében - az elmúlt évben itt is növekedtek. Közel háromszor magasabbak mint 2003-ban. A bérleti díjak 3 százalékkal nőttek, a jövedelem változatlan maradt. Ha valaki Hong Kongban szeretne egy 60 négyzetméteres lakást vásárolni, a válság előtt 11 évet kellett volna dolgoznia érte, napjainkra ez a szám megduplázódott, 21 évre.

AMSZTERDAM 

 Hollandia fővárosában 2015 óta az árak 30 százalékkal nőttek, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy a jövedelem is folyamatosan növekszik, csökkentve így a hátrányt.