A járvány ellenére sem mondunk le a belföldi utazásról

Utazás2020. nov. 13.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A kornavírus miatt az utazási szokásaik alaposan megváltoztak. Nem csupán a külföldi utak száma csappant meg, hanem átalakult a belföldi vakációzás rendszere is. Ez a kiválasztott szálláshelyek típusain látszik leginkább. Honfitársaink felfedezték hazánk szépségét, leginkább a panziókat, kempingeket látogatták a nyáron. Ám lényeges, hogy belföldön sem szabad megfeledkezni az utasbiztosításról!

Az idén március-szeptember között az egyéb szálláshelyek, azaz az apartmanok, panziók, vendégházak, valamint a kempingek népszerűsége a járvány ellenére is tízszázalékos növekedést ért el a magyar utazók körében 2019 azonos időszakához. Azaz a magyarok nem mondtak le teljesen az utazásról, azonban szokásaik nagyban változtak. Ez a változás az úti célok mellett a választott szálláshelyek típusain látszik leginkább – derült ki a Google keresési adataira épülő statisztikájából a távirati iroda tudósítása szerint.

A turisztikai jellegű kereséseken belül a hotel kategória továbbra is háromszor akkora, mint más szállástípusok, mégis március-szeptemberben tíz százalékkal többen kerestek egyéb szálláshelyet mint tavaly.

Az egyéb szálláshelybe tartozik például az apartman, panzió, vendégház illetve kemping. A szállás kategória pontos keresési kifejezéseit vizsgálva az is kiderül, hogy a legnagyobb növekedés a vidéki és „nem hotel” típusú böngészéseknél figyelhető meg. Ez helyenként két-háromszoros növekedést mutat az előző évhez képest.

A legnagyobb növekedést a "wellness faház szállás" (+383 százalék), a „szállás Tisza-tó” (+142 százalék), az „erdei szállás” (+140 százalék) és az „olcsó balatoni szállás” (+129 százalék) keresési kifejezéseknél mérték.

A vizsgált időszak legnagyobb nyertesei turisztikai szempontból a vidéki úti célok voltak. Míg 2019 márciustól szeptemberig csaknem egyenlően oszlottak meg a külföldi és a belföldi úti célokra irányuló turisztikai keresések, addig az idei év jelentős eltolódást hozott ebben az arányban: a Magyarországról indított turisztikai keresések 72 százaléka irányult belföldi célokra, míg a külföldiek 28 százalékra estek vissza.

Kedvező, hogy egyre többen utaznak úgy belföldön, hogy utasbiztosítást kötnek, hiszen a beleset és a betegség nem válogat az országok közt.

Azt azonban kár tagadni, hogy az utasbiztosítási piac a vírus miatt jelenleg nem a régi. Mindebből komolyabb következtetést azonban nem érdemes levonni, hiszen néhány hónap biztosítási szempontból meglehetősen rövid időszak.

Most különösen lényeges, hogy az, aki útnak indul, tájékozódjon az aktuális előírásokról. Kössön utasbiztosítást!

Felvilágosítást kaphat amennyiben külföldre utazik a konzuli szolgálatoknál, illetve a Külügyminisztérium honlapján is. Az online utasbiztosítás kalkulátor segítségével pedig könnyedén kiválaszthatja az ideális ajánlatot – mondja Cseh Anett A Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Amennyiben pedig konkrét elképzelése van a biztosítás árával és szolgáltatásaival kapcsolatban, a személyre szabható ajánlatok között azt választhatja ki, amire szüksége van. A Netrisk.hu összehasonlítás-szolgáltatásával pedig a legismertebb biztosítók ajánlatai között böngészhet.

Lényeges, ha belföldi utasbiztosítást kötünk, elvesztett útipoggyász és műszaki cikk, például okostelefon vagy fényképezőgép esetén is számíthatunk a biztosítóra.

Sőt, abban az esetben is támaszkodhatunk a biztosításunkra, ha például egy strandon veszik nyoma az értékeinknek. Egyes utasbiztosítási ajánlatok tartalmaznak felelősségbiztosítást is, amely bizonyos önrész megállapításával kifizeti helyettünk az általunk okozott kárt, legyen szó egy betört tükörről a szállodában, vagy az útitársunk drága kamerájáról, amit egy óvatlan pillanatban leejtettünk. Az utasbiztosítás összege elenyésző ahhoz képest, amit egy hirtelen baleset, lopás vagy károkozás esetén elő kell teremtenünk, így belföldön is tudjuk magunkat biztonságban – hangsúlyozza szakértőnk.