Nyaralás előtt ezt nehogy elfelejtse!

Utazás2022. jún. 21.D.J.
A rovat támogatója:

Utasbiztosítást akkor is érdemes kötni, ha csak pár napra utazunk a közelbe.

A legtöbb emberben nincs sok félelemérzet a nyaralás előtt, pláne ha az év derekán a közeli horvát vagy az olasz tengerpart a cél. Sokan abban az illúzióban ringatják magukat, hogy ha történik is valami baj, valamiképp biztos haza tudnak jutni.

Pedig egy komolyabb sérülésnél aligha megoldható egy több órás hazaút, egy kisebb probléma miatt meg nem érdemes lefújni a nyaralás maradékát.

Ráadásul a leghatékonyabb segítség potom pénzbe kerül, hisz utasbiztosítást pár ezer forintért is lehet kötni. Ezért pedig asszisztencia szolgáltatás is jár, ami azt jelenti, hogy 0-24 órában elérhető a biztosítónk telefonos ügyfélszolgálata, ha segítséget akarunk kérni. Különösen hasznos lehet ez a szolgáltatás ha nem beszéljük az adott ország nyelvét vagy baj esetén nem tudjuk hová forduljunk.

Fontos kiemelni, hogy az itthon elérhető lehetőségek a poggyászunkról is gondoskodnak egy bizonyos értékhatárig.

Ha például elveszítjük a váltás ruhánkat akkor rögtön igényelhetünk pénzbeli kárpótlást. Ezt még a kintlétünk alatt meg kaphatjuk így nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem lesz mit felvenni.  

Természetesen elképzelhető, hogy leterít minket egy betegség a nagy út előtt. Ez már csak azért is benne van a pakliban, mert egyelőre a COVID nem szívódott teljesen föl és a majomhimlő is felütötte már a fejét az országban. Ha nem tudunk nekivágni a nyaralásnak, a pénzveszteségünket a biztosító megtéríti, már amennyiben útlemondás biztosítást is kötünk.

Ha ügyesen választjuk meg a biztosításunkat, akkor az akár egy helikopteres mentést árát, a kórházi önrészt, illetve ha erre van szükség egy komolyabb incidens után a családtagjaink kiutazását és az elszállásolásuk költségét is fedezi.

Ám mielőtt megkötnénk a biztosítási szerződés részleteit mindenképp olvassuk el.

Nézzünk utána milyen eseményekkel, magatartással kapcsolatos kockázatviselést nem vállal a biztosító. Ne kint lepődjünk meg, ha a gyerek berúgja az ötcsillagos szálloda ablakát és a biztosító nem fizet érte. Jellemzően a már fennálló sérülések vagy betegségek káros egészségügyi következményei miatt például nem szoktak téríteni a társaságok.

Aki Európában nyaral az igényelhet Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amelyet az EU-s országokon túl Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is lehet használni. A kártya feljogosít rá, hogy igénybe vegyük a helyi egészségügyi állami ellátást.

De az utasbiztosítást nem helyettesítheti

hívja fel rá a figyelmet Cseh Anett a Netrisk termékfejlesztési vezetője. Hisz az Európai Egészségbiztosítási Kártya baleset esetén a visszaútra szóló jegyet, vagy az elveszett vagyontárgyak értékét nem téríti, ráadásul a magán finanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételét se teszi lehetővé. Előfordulhat az is, hogy ami itthon ingyenes az a célországban már nem vehető igénybe térítés nélkül, ezért az adott esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fog kihúzni minket a bajból.