Bor, mámor, Badacsony - Őszi úti ajánló

Utazás2021. szept. 5.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Hangulatos strandok, Szigliget mögött lebukó nyári nap, bortúra a Római úton, és csúcsgasztronómia - mindez nem az Aranypart elszabadult árain. Számtalan kaland várja a Badacsonyra látogatókat. Utazási ajánló képekkel.

A Balaton-felvidéket sokféle hasonlattal szokták illetni: a magyar Provance, a magyar Toszkána, és így tovább. Azonban ezek ugyan hízelgőek, de kicsit mind hibásak, ugyanis a Balaton-felvidék az Balaton-felvidék. Önjogon különleges, csodálatos, mesés és varázslatos. Lehet azt mondani, hogy elcsépelt a Balaton, de sose lesz az.

A gyönyörű balaton-felvidéki panorámaA gyönyörű balaton-felvidéki panoráma

Megismételhetetlen és nagyszerű, világ szinten is egyedülálló szépségű a táj ami körülöleli legnagyobb tavunkat. Ennek mondhatni koronája az északi part mesés hegyes, dimbes-dombos vidéke, és annak meghatározó része a Badacsony, a tó már-már ikonikus hegye.

A Badacsony a déli partrólA Badacsony a déli partról

Különleges atmoszférája van a helynek

Nemrég mi is ellátogattunk ide, nevezetesen Badacsonytördemicre, és csodás élményekkel gazdagabban tértünk haza hétköznapi életünkbe.

Régi szokásunk minden évben legalább pár napra elmenni és egy új helyet feltenni a Balaton környékéről képzeletbeli térképünkre, de valahogy a Badacsony mindig kimaradt. Számtalanszor áthajtottunk már rajta és láttuk már több szögből is, azonban furcsa mód még soha nem szálltunk meg rajta. Most ezt a hiátust pótlandó érkeztünk az ősöreg hegy lábához, hogy megismerjük különleges atmoszféráját.

Balatoni látkép a BadacsonyrólBalatoni látkép a Badacsonyról

A ’’megérkeztünk a Balatonra’’ életérzés

Egy nyirkos esős nyári nap késő este érkeztünk Badacsonytördemicre, ám még így is azonnal elfogott a szokásos ’’ megérkeztünk a Balatonra ’’ életérzés, amikor lejöttünk az M7-esről az újonnan épült elkerülő úton.

Másnap szerencsénk volt. Kisütött a nap és teljes pompájában magasodott felénk az egyedi félreismerhetetlen formájú tanúhegy.  Nem is teketóriáztunk sokat, nem sokkal később már a szépen felújított Badacsonyi strandon voltunk, ahol minimális belépőjegy áráért cserébe kulturált, XXI. századi körülmények között lehetett élvezni a tó langyos vizét.

Szigliget a Badacsonyról igazán mesés látványt nyújtSzigliget a Badacsonyról igazán mesés látványt nyújt

Kora este innen és az egész településről - ha épp le tudjuk venni szemünket a Badacsony ormairól -egészen lenyűgöző látvány fogad: Szigliget mögött bukik alá a horizonton a lemenő nap, és a narancssárgára festett égbolt adja a hátterét a balatoni csendéletnek.

A strandoláson túl

Azonban itt az északi parton nemcsak a víz mellett várnak az élmények. Rövid látogatásunk során is ugyan nem tudtunk mindenhova eljutni, de azt tapasztaltuk, hogy számtalan élmény várja a látogatót. Gyalog és biciklis túrák, történelmi épületek, illetve persze bor és gasztronómia. Ezek mindegyike megtalálható egy helyen.

Szinte bárhol vagyunk, mindenhonnan látni a tavatSzinte bárhol vagyunk, mindenhonnan látni a tavat

Bor és gasztronómia

Ez utóbbi páros, tehát a bor és a gasztronómia egyébként különös erőssége a helynek, hiszen a Badacsony egyike hazánk világhírű borvidékeinek. Ha mi is részesei szeretnénk lenni az élménynek, akár lent Badacsony településen is kiváló borokat lehet kóstolni, de az igazi izgalmak fent a hegyen várják a helyi nedűkre szomjazó utazót.

Egy palack Budai Zöld egy badacsonyi borozó teraszán, a háttér feledhetetlenEgy palack Budai Zöld egy badacsonyi borozó teraszán, a háttér feledhetetlen

Badacsonytördemicen a Római úton érdemes elindulni. Valójában bármelyik irányba megyünk borászatokba botlunk, ahol megkóstolhatóak a hegy kincsei.

A Római úton sétálva szőlő ültetvények és borászatok jönnek szembeA Római úton sétálva szőlő ültetvények és borászatok jönnek szembe

Mi Badacsony település felé indultunk és nem csalódtunk. Ha valaki illatos üde fröccsöt inna rizlingből, megkóstolna egy Budai Zöldet, inna egy igazi különleges Rózsakő bort, esetleg badacsonyi ürmösborra vágyik, az jó helyen jár. Bárhová is ültünk be nem ért csalódás.

Ha elindulunk felfelé a hegyre mesevilágba csöppenünkHa elindulunk felfelé a hegyre mesevilágba csöppenünk

Nem volt rossz pincészet, csak jó és még jobb, így bátran merem ajánlani bárkinek, csak induljon el és kóstolja meg a helyi borászok kínálatát, és egészen biztosan nem fog mellényúlni.

Nem volt rossz pincészet, csak jó és még jobbNem volt rossz pincészet, csak jó és még jobb

A gasztronómia terén is hatalmasat fejlődött a környék. Az egyszerű velős pirítóstól, a langallón át a gyöngytyúk húslevesig és fogassüllőig minden megtalálható a környéken, méghozzá magas minőségben, korunk gasztronómiai elvárásainak megfelelően.

Ezekről a zöldellő tőkékről származik a szőlő, amiből a csodás helyi bor készülEzekről a zöldellő tőkékről származik a szőlő, amiből a csodás helyi bor készül

Nem ritka, hogy az adott pincészet a boraihoz helyi termelőktől származó, tudatosan összeállított sajttálat és egyéb borkorcsolyát, például libamájat, érlelt szürkemarha pastramit, mangalica sonkát tud felszolgálni, de olyannal is találkoztunk, ahol a bor mellett kézműves kiváló házikolbászt is lehetett kapni.

Megéri felmenni a hegyre, nemcsak a kilátás, hanem az éttermek és a borászatok miatt isMegéri felmenni a hegyre, nemcsak a kilátás, hanem az éttermek és a borászatok miatt is

Korrekt árakon

Mindezek ráadásul nincsennek is kiugróan magas áron. Nem kell a siófoki Aranypart elszabadult ár címkéire gondolni, mert a Badacsony nem ilyen. Persze nyilván a minőséget meg kell fizetni, de reális korrekt árakon dolgoznak a helyi vendéglátósok.


Érdemes tehát ellátogatni a tó nyugati részébe és megnézni mit nyújt a magyar tenger legmagasabb tanúhegye. Egyetlen veszély fenyegeti ott – és a Balaton-felvidék bármely pontján - az utazót, hogy egy kis darabot mindig otthagyunk a szívünkből.