Életre kelnek a boldog békeidők a Budai Várban - megnéztük hol tart most a Vár felújítása

Utazás2022. jan. 8.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

A budai Várnegyed a főváros egyik egyedülálló ékessége. Az ódon utcákat járva a több száz éves épületek között könnyen megérinti az embert a történelem szele. Sajnos azonban a XX. század viszontagságai a Várat sem kerülték el, így számos gyönyörű történelmi épület elpusztult. A Nemzeti Hauszmann Program (NHP) épp ezért jött létre, hogy helyre állítsa a Várnegyed elveszett ékességeit. Az építkezések most is zajlanak, de számos projektelem már elkészült. Nemrég mi is felmentünk a Várba, hogy megnézzük az elkészült épületeket, szobrokat. (Fotógalériák a cikkben)

Séta a történelemben

Az NHP eddigi talán legjelentősebb projektje a Csikós-udvar, a Lovarda, a Főőrség, a Stöckl lépcső, a Hauszmann-féle rámpa és az Ybl-támfal újjáépítése. Ezek a műemlékek a II. Világháború során ugyan jelentősen megsérültek, de helyreállíthatók lettek volna. Sajnos az eredeti épületeket az ’50-es években, míg a Stöckl lépcsőt a ’70-es években a restaurálás helyett lebontották. A vár Hauszmann korabeli állapotának helyreállítását célzó projekt keretében az elpusztult épületeket mostanra teljes egészében, korhű módon visszaépítették.

A Lovarda épülete, a Csikós-udvar és a Csikós-szobor

A Főőrség aljában a Csikós-udvar felől egy egészen különleges műalkotást is elhelyeztek. Ez egy bronzkapu, amin a Várnegyed történetét mutatják be.

A Várnegyed történetét bemutató bronzkapu részlete

A Hunyadi udvarra érve nagyon érdekes érzés fogott el minket, mikor megláttuk a Főőrség épületét. Mintha sétálás közben megelevendne a történelem. Olyan érzést kelt, amit látunk mintha mindig is ott lett volna, szinte el is felejtkezünk róla, hogy néhány éve még nem volt a helyén semmi. Tökéletesen illeszkedik a vár szövetébe, kitölt egy űrt, érződik rajta, hogy ott kell lennie, mert oda tervezték.

A Csikós-udvarról, a Lovardáról, a Főőrségről, a Stöckl lépcsőről és a Hauszmann-féle rámpáról készült képek az alábbi galériára kattintva tekinthetők meg:

Varsót is így építették újjá

Sokan egyébként vitatják, hogy van-e létjogosultsága a teljesen megsemmisült épületek visszaépítésének, de az én szubjektív véleményem szerint a Budai Vár kifejezetten az a hely, ahol nagyon szerencsés egy ilyen újjáépítés. Egyrészt azért, mert így ha felmegyünk a Várnegyedbe, akkor megtapasztalhatjuk milyen lehetett a Monarchia fénykorában, másrészt azért mert a megmaradt épületek is sokkal jobban tudnak érvényesülni a hozzájuk illeszkedő környezetben.

Európában egyébként nem példa nélküli az ilyen újjáépítés. Varsó belvárosa például szinte teljesen megsemmisült a II. Világháborúban ám később visszaépítették az elpusztult épületeket. Hasonló a helyzet a drezdai Frauenkirche-vel. A város jelképének számító 1743-ban épült templom szintén a II. Világháborúban pusztult el, 2005-re azonban újra felépítették ezt a gyönyörű műemléket.

Helyreállítják a Palotát

Maga a Budavári Palota is jelentős károkat szenvedett a második világégés során. Habár felmerült az elbontás lehetősége, de végül szerencsére az épületegyüttes megmenekült. Belső tereit azonban nem állították helyre, a díszes termek mindegyike odaveszett, a kupolát lebutítva építették újjá, számos külső díszétől, például a Habsburg-lépcsőtől megfosztották, és az épülethez nem illő ablakokat építettek bele.

A Palota épülete szerencsére megmaradt, azonban a kupolát lebutítva állították helyre és a nyílászárók sem korhűek. A képen jól látszik a felújított Mátyás kútja

Hosszútávon a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül az egész királyi palotát helyre szeretnék állítani az első részlet pedig már 2021. augusztus 20-ra elkészült.

A Palota épülete szerencsére megmaradt, azonban a kupolát lebutítva állították helyre és a nyílászárók sem korhűek

Az épületnek több igazán különleges díszterme is volt: a neoromán Szent István-terem, a neoreneszánsz Mátyás-terem, a neobarokk Habsburg-terem, amiket több kisebb díszes terem összekötött a szintén neobarokk büfé csarnokkal és a nagy bálteremmel. Ez a teremsor méreteit és hosszúságát tekintve európai szinten is egyedülálló volt, hasonlót csak Versailles-ban lehetett találni. Ezek közül a Szent István-termet teljesen helyreállították. A mostani vársétánk során ugyan nem mentünk be a terembe, de aki teheti mindenképp látogasson el oda és nézze meg, mert szinte hihetetlen ahogy napjaink szakembereinek a precíz, aprólékos és bravúros munkája nyomán megelevenedik a szemünk előtt a múlt. A terem rekonstrukciója során a Budavári Palota déli összekötő szárnyát is teljesen felújították kívül - belül. A helyreállított szakaszon jól látszik, milyen volt valaha az épület külseje.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyáról készült képek az alábbi galériára kattintva tekinthetők meg:

Újra őrzi a turul a Várat

A program keretében mostanra a palota falába épült Mátyás kútját, a Habsburg-kaput, a Turul-szobrot és a Halászó Gyerekek kútját, illetve a körülötte lévő kertet és térburkolatot is felújították.

A frissen restaurált Halászó Gyerekek kútja

Ezek mindegyike átvészelte a XX. század viharait, azonban a felújítások előtt már elég rossz állapotban voltak. Nagyon jó volt látni, ahogy teljes fényükben pompáztak.

A Várnegyed kútjairól, a Habsburg-kapuról és a Turul-szoborról készült képek az alábbi galériára kattintva tekinthetők meg:

Sok építkezés zajlik

A Várban az NHP keretében a fentiek mellett a Karmelita épületegyüttest is felújították és jelenleg is számos fejlesztés zajlik. Helyreállítják a régi Pénzügyminisztérium és a Honvéd Főparancsnokság épületét, rekonstruálják a zöldfelületeket, lehetővé teszik a Palota körbejárhatóságát és újjáépítik a régi Vöröskereszt Székházat illetve a József főhercegi palotát. 

A későbbiekben a Magyar Nemzeti Levéltár teljes helyreállítását is tervezik.

A már most is zajló építkezésekről készült képek az alábbi galériában tekinthetők meg:

Élmény a várban bolyongani 

Ottjártunkkor megnéztük a Halászbástyát, a Mátyás-templomot, és a Szent István-szobrot is.

A Mátyás-templomot, és a Szent István-szobor a Halászbástyáról nézve

Ezek a műemlékek az NHP-tól teljesen függetlenül már korábban fel lettek újítva, így igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A Mátyás-templom környékének az is nagyon jót tett, hogy nemrég a Régi budai városházát is helyreállították.

A Régi budai városháza

A várban bolyongani persze a felsoroltakon túl is élmény. A Sándor-palota, a Sikló fogadóépülete, az ódon budai házak, és a gyönyörű szobrok különleges atmoszférát teremtenek.

A várban sétálni mindig különleges élmény, de néha egészen izgalmas dolgokkal is találkozhatunk

Érdekes zárvány a várban a Szent Miklós-torony, amit a Mátyás-templom mellé a ’70-es években épített szálloda robusztus betonfalai fognak közre.

A Szent Miklós-torony

Személyes kedvencem a Mária Magdolna-templom egyedül árválkodó tornya.

A Mária Magdolna-templom egyedül árválkodó tornya

Sajnos a templom főhajója megsérült és az elbontások áldozatául esett, de a torony előtt állva így is átérezhetjük, milyen nagyszerű épület állhatott ott valaha. 

A Mátyás-templomról, és a Várnegyed többi részéről készült képek az alábbi galériában tekinthetők meg: