Történelmi szintre emelkedett a világ adóssága – Meddig tart az olcsó hitel kora?

Hírek2019. júl. 15.MTI

Az alacsony kamatok friss kölcsönök felvételére bátorították a feltörekvő piaci országokat, amelyek adósságállománya így rekordmagasságba emelkedett - írja felmérésében az Institute of International Finance (IIF), a pénzintézetek globális nemzetközi szervezete.

A kormányok, vállalatok, pénzügyi intézmények és háztartások összesített adóssága a feltörekvő piaci országokban az első fél évben 69,1 ezer milliárd dollárra, az összesített GDP 216 százalékára emelkedett az egy évvel korábbi 68,9 ezer milliárd dollárról.

Az adósságállomány GDP-hez viszonyított aránya a leggyorsabb ütemben Chilében, Dél-Koreában, Dél-Afrikában, Pakisztánban és Kínában emelkedett."Az erősödő ráutaltság a rövid lejáratú hitelekre kiteszi a feltörekvő piaci gazdaságokat a globális kockázatvállalási készségben bekövetkező hirtelen változásoknak" - figyelmeztet Emre Tiftik, az IIF vezérigazgató-helyettese.

A tartósan olcsónak ígérkező hitelek a globális adósságállományt is felduzzasztották, az adósság összege 3 ezer milliárd dollárral 246,5 ezer milliárd dollárra, az összesített GDP 320 százalékára emelkedett.

A fejlett országokban az első negyedévi növekmény túlnyomó része, ezer milliárd dollár a kormányokra jutott.

Az elmúlt évben a legerőteljesebben Finnországban, Kanadában és Japánban nőtt az adósság/GDP arány, míg Hollandiából, Írországból és Portugáliából javulást jelentettek.
Az Egyesült Államok teljes adósságállománya 2018 első negyedévéhez képest 2,9 ezer milliárd dollárral 69 ezer milliárd dolláros történelmi csúcsra emelkedett.