Ingyen szállás a világ legdrágább országaiban

Utazás2019. jún. 16.Gyuricza Zsófia
A rovat támogatója:

Bár a fapados légitársaságoknak köszönhetően a világ számos országába olcsón eljuthatunk, a szállásköltség még mindig sokakat visszatart az utazástól. De erre is van megoldás.

Három olyan lehetőséget mutatunk be, amelyekkel ingyen szállást találhat a legdrágább országokban is.

Kanapészörf

A kanapészörf lényege, hogy valaki szállást ad egy utazó számára a saját otthonában. A legismertebb platform, ahol utazók és vendéglátók egymásra találhatnak, a www.couchsurfing.com. A weboldalt 2004-ben indították és jelenleg 12 millió tagot számlál, akik a világ 200 ezer városában élnek.

A kanapészörf fő célja, hogy az utazó egy helyi szemüvegén keresztül láthassa a várost és merüljön el a kultúrában. A vendéglátó számára pedig lehetőséget ad másként tekinteni az otthonára és megismerni a világot utazás nélkül.

A felek először az online térben találkoznak, és kölcsönös szimpátia esetén megállapodnak az utazás részleteiről. Ehhez nagyfokú bizalomra van szükség, amit gyakran a korábban kapott pozitív értékelésekre alapoznak a résztvevők.

A közösség által szervezett eseményekhez bárki csatlakozhat, aki regisztrált a weboldalra. Így akár az is ismerkedhet utazókkal, gyakorolhat nyelveket vagy tanulhat első kézből a világ más tájairól, aki magát a szolgáltatást nem használja sem utazóként, sem vendéglátóként.

A kanapészörf azok számára ajánlott, akik egyedül vagy párban vágnak neki a világnak, maximum néhány napos kiruccanást terveznek és a kényelem nem első számú szempont az utazásuk során.

Otthoncsere

Aki látta a 2006-os Holiday című filmet, az már tudja, hogy miről van szó, ugyanis a romantikus vígjáték pontosan ezt mutatta be. Az otthoncsere esetében a szállásért cserébe saját ingatlanjukat ajánlják fel a felhasználók.

Hasonlóan a kanapészörfhöz, itt is online kezdődik az ismerkedés, melynek célja a bizalom megteremtése és az igények egyeztetése. Ha mindkét fél úgy érzi, hogy megfelelő számára a csere, akkor következik az időpont és a részletek megbeszélése. A folyamat egy kicsit több előkészületet igényel, mint a kanapészörf, hiszen az utazás mellett a csere lebonyolítását is meg kell szervezni.

Számtalan otthoncserével foglalkozó ingyenes és fizetős weboldal létezik, azonban a legnépszerűbbek a www.lovehomeswap.com és a www.homeexchange.com. A regisztrációt megelőzően mindig érdemes tájékozódni az adott oldal kínálatáról, mivel sok esetben országokra vagy kontinensekre specializálódnak.

Az otthoncsere azok számára jó választás, akik rendelkeznek saját ingatlannal, amelyet szívesen elcserélnek. A cikkben felsorolt utazási formák közül ez a legjobb választás családok számára, hiszen így akár több szobás házakat is találhatnak.

Házőrzés

A házőrzés, azaz house sitting egy kicsit kilóg a sorból, ugyanis ebben az esetben az utazónak kötelessége is van a pihenés mellett.

Házőrzésnek nevezik azt, amikor az utazó beköltözik valaki házába és ott életvitelszerűen él. Ilyenkor általában a locsolás, a postaláda kiürítése vagy a kertész beengedése a feladat. Tehát olyan napi teendők, amelyek otthon is felmerülnek.

Az eggyel több odafigyelést igénylő változat, amikor a házőrzés egy kisállat felügyeletével egészül ki. Ezt nevezik pet sittingnek. Ilyen esetben az állat gondozását, azaz etetését és szükség esetén sétáltatását vállalja a szitter.

A tulajdonosok általában nyaralás miatt igénylik ezt a fajta segítséget, melyért cserébe az ingatlan teljes használatát kínálják fel. A legtöbb lehetőség a www.trustedhousesitters.com és a www.mindmyhouse.com található.

Ez az utazási forma azok számára ideális, akik hosszú távon terveznek maradni egy adott helyen, mivel nem ritka, hogy hónapokra hirdetnek meg egy-egy lehetőséget.  

A biztonságról

Sokak számára felmerülhet, hogy mennyire biztonságos idegeneknél megszállni vagy rájuk bízni az otthonunkat. Természetesen nincs rá garancia, hogy nem éri kellemetlenség egyik felet sem, azonban néhány óvintézkedéssel elkerülhető, hogy kellemetlen élmény legyen az utazásból.

A weboldal kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy milyen régóta nyújtják az adott szolgáltatást és milyenek a felhasználók visszajelzései.

Fontos kiemelni, hogy ezek a weboldalak, mintegy közvetítőként, csak a kapcsolat megteremtésére kínálnak platformok, tehát nem vállalnak felelősséget a felhasználókért.

Célszerű olyan fizetős szolgáltatónál regisztrálni, ahol van személyazonosság ellenőrzés is. Ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy a tagok nem csak szórakozásból vannak jelen az adott oldalon, és hogy akivel kapcsolatba kerültünk, az valós személy. Emellett a felhasználók korábbi értékelései, valamint a közösségi média jelenlétük segítheti a kezdeti bizalom kialakulását.