Jelentős lehet az árkülönbség a karácsonyi vásárok között

Utazás2021. dec. 19.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Elszabadult árak a Vörösmarty téren, a karácsonyi vásár kifőzdéiben: akár ezer forintnál is nagyobb lehet az árkülönbség egy belvárosi és egy óbudai csülök között. A forró italok terén nem volt nagy különbség, viszont a Vörösmarty téren és a Bazilikánál sokkal drágább ha jól szeretnénk lakni, de van egy izgalmas kivétel. Senki sem gondolná, hogy melyik az az étel, ami szinte mindenhol ugyanannyiba kerül. Képes riport négy hazai karácsonyi vásárból.

Karácsonyi hangulatban

Az Adventi időszakban a sötét és rövid napokat a karácsony közeledtével egyre szebbé teszi az ünnepi készülődés. Ilyenkor hagyományosan Budapesten és a nagyobb vidéki városokban számos karácsonyi vásárt szerveznek az önkormányzatok, ahol a forralt bor, a kenyérlángos és az árusok portékái közt bolyongva, mikor leszáll a sötét és felkapcsolják a városi díszkivilágítást, szinte mindenkit elfog a karácsonyi hangulat. Azonban sem az árak, sem a szolgáltatások minősége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy melyik vásárba látogatunk el.

Karácsonyi vásárra igyekvő járókelők a fővárosban a Bazilikánál 

Négy vásárban jártunk

Hogy megnézzük, hol érdemes enni egy jó sült kolbászt, inni egy jó forralt bort, a növekedés.hu kiment a Vörösmarty térre és a Bazilikához, hogy megnézze a két legjelentősebb karácsonyi vásárt, illetve összehasonlításképpen egy a turizmus szempontjából kevésbé frekventált kerület, Óbuda adventi forgatagába és egy vidéki nagyváros Debrecen vásárába is ellátogattunk.

Adventi koszorú a Vörösmarty téren

A fővárosban kell a védettségi

A vásárok között már a belépéskor lehetett észlelni egy jelentős különbséget. Míg Budapesten, Óbudán, a Vörösmarty téren és a Bazilikánál egyaránt kellett védettségi igazolvány a kordonnal bekerített vásárok területére való belépéshez, addig a debreceni vásár teljesen szabadon látogatható bárki számára. Itt érdemes megjegyezni, hogy ugyan Debrecenben is jelentős mennyiségű ember tud összegyűlni a főtéren a vásár standjai közt, de meg sem közelíti azt a szintet, amit a budapesti belvárosban tapasztalható. Ez igaz Óbudára is, ott is jóval kisebb volt a tömeg mint a Bazilikánál, vagy a Vörösmarty téren.

Sokan voltak a pesti belvárosban a Vörösmarty téren

Van ahol jégpályát is építettek

Mivel a vásárokba mindenki szeret inni forralt bort, forró csokit, így az sem mindegy, hogy vannak-e nyilvános mosdók a rendezvény helyszínén. Óbudán és Debrecenben voltak kihelyezve mobil WC-k, de a pesti belvárosban ilyet nem találtunk, bár a vásár méreteiből adódóan nem kizárt, hogy elkerülte a figyelmünket, de ez esetben pedig jó lenne ha kitábláznák.

A III. kerületben és a Cívis városban a vásárban jégpályát is felépítettek. Különböző zenés rendezvények pedig úgy vettük észre, hogy hétvégente esténként mindenhol voltak.

Korcsolyázó emberek az óbudai vásárban
Korcsolyapálya Debrecenben a karácsonyi vásárban

Sok a turista

A vásárok között azonban megfigyelhető egy alapvető különbség. A Vörösmarty téren és a Bazilikánál rengeteg volt a külföldi turista, Óbudán és Debrecenben viszont gyakorlatilag egyáltalán nem találkozhattunk velük. Alapvetően örömteli, hogy a vásár Budapestre vonzotta a külföldi turistákat, valószínűleg jót tesz a vendéglátó szektornak és mivel ők is csak védettséget igazoló okmánnyal léphetnek be, így járványügyi szempontból sem feltétlen jelentenek nagyobb kockázatot, viszont az árakat többnyire felhajtja a külföldi vendégek jelenléte.

A debreceni vásárban nem volt nagy tömeg

Jelentős árkülönbség

Mi is összehasonlítottuk az árakat és a pesti belváros összességében tényleg egyértelműen drágább volt Óbudánál és Debrecennél, de nem minden téren. A magasabb árszínvonal persze a turisták jelenléte mellett, nyilván a magasabb helypénzekből és a vásárok felkapottságából is fakad.

Az alábbi táblázatban összeszedtük néhány jellemző vásári ital és étel árait:

 

Debrecen

Budapest belváros Vörösmarty tér; Bazilika

Óbuda

Forralt bor

2dl: 600 Ft.

3dl: 900 Ft.

3dl: 900 – 1200 Ft.

300 – 350 Ft/dl.

Forró csoki

2dl: 700 Ft.

3dl: 1000 Ft.

2dl: 900-990 Ft.

3dl: 1250 Ft.

1dl: 2-300Ft.

2dl: 4-600Ft.

Presszó kávé

300 Ft.

500 Ft.

400 Ft.

Forró tea

1dl: 200 Ft.

1dl: 200 Ft.

1dl: 150 – 200 Ft.

Üdítők

4-500 Ft.

6-800 Ft.

500 Ft.

Kürtőskalács

1500 Ft.

1500 – 1900 Ft.

1200 – 1500 Ft.

Kenyérlángos

1000 Ft.

1500 Ft.

1000 Ft.

Sült kolbász

1000 Ft./adag

2400 Ft./adag

950 Ft./adag

Csülök Pékné módra

2000 Ft./adag

3400 Ft./adag

2900 Ft./adag

Kenyér

100 Ft./szelet

100 Ft./szelet

100 Ft./szelet

Sültkrumpli

590 Ft./adag

1000 Ft./adag

700 Ft./adag

A forralt bor mindenhol ugyanannyi

Meglepő módon a forró italok tekintetében gyakorlatilag nincs, vagy minimális a különbség az általunk meglátogatott vásárok között. Egy deciliterre nézve szinte ugyanannyi mindenhol a forralt bor és a forró tea. Amelyik forralt bor esetleg picit drágább az azért volt mert különleges volt a fűszerezése, vagy gyümölcsborból készült.

Forralt bor árus a Bazilikánál

A forró csokinál egy fokkal nagyobb volt az eltérés, ez nem drasztikusan de a pesti belvárosban a legdrágább és érdekes módon Óbudán volt a legolcsóbb.

Forró italok a debreceni vásárban

Az üdítők Debrecenben és Óbudán hasonló áron voltak, a Vörösmarty téren és a Bazilika mellett azonban már csak több száz forinttal magasabb áron juthattunk hozzá egy 0,5 literes szénsavas alkoholmentes italhoz.

A kürtőskalács is egységes

A kürtőskalács esetében nem volt nagy szórás az árakban. Szinte mindenhol 1500 forint volt, egyetlen árusnál Óbudán 1200 forintért is találtunk. A belvárosi 1900 forintos kürtőskalács a különleges ízesítése miatt került többe.

Az egyik lacikonyhánál sorban álló emberek a Vörösmarty téren

Sokkal drágább jóllakni 

A kenyérlángos és a sült kolbász a III. kerületben és a Cívis városban gyakorlatilag ugyanannyiba kerültek, a pesti oldalon azonban ezek az ételek már jóval drágábbak voltak. Ha egy jó csülköt szerettünk volna enni, akkor az Debrecenben a legolcsóbb és a Vörösmarty téren a legdrágább. Hasonló a helyzet az egyszerű sült krumplival is. Egy szelet kenyér viszont mindenhol ugyanannyiba került.

Lacikonyha a Vörösmarty téren

Mindent összevetve tehát a belváros egyértelműen drágábbnak mondható, mint a másik két vásár, viszont az óbudai és a debreceni között nincs jelentős különbség.

Nincs gond a minőséggel

Az ételek és italok választéka és minősége szempontjából fontos kiemelni, hogy igazán lényegi eltérést nem tapasztaltunk. Többnyire ugyanaz a kínálat mindenhol. A vásárokba kóstoltunk is és bár ez szubjektív vélemény, de úgy éreztük, hogy elindult egy pozitív változás az ételek minőségében. Mindhárom vásárra igaz volt ugyanis, hogy az általunk kipróbált ételek és italok ízletesek, finomak voltak. Korábbi évek vásáraiban emlékeim szerint sokszor okozott csalódást egy-egy ínycsiklandónak tűnő étel, mert ízetlen, rágós vagy rossz esetben sületlen volt. Most azonban ilyen nem történt, pedig több helyet is kipróbáltunk, ez pedig egy nagyon jó dolog. A vásári kínálat egyébként összességében mindenhol minőségi, sok a kézműves termék, sajtok, bőrdíszműves termékek, faragott fa eszközök és még sorolhatnánk.

Egy sajtműhely kínálata a debreceni vásárban

A gasztro részen a hagyományos lacikonyhák is egyre komolyabb felhozatallal bírnak és nagyon pozitív, hogy megjelentek a hazai streetfoodosok, kézműves sörfőzdék, gyümölcsbor készítők is.

Sokféle kézműves terméket lehet kapni

Óbudai fények

Természetesen a Vörösmarty térre és a Bazilikához is megéri kilátogatni, de budapestiként a vidéki vásárokat is érdemes felkeresni. Aki nem tud elutazni, annak az árak és a tömeg miatt jó alternatívát jelenthetnek a kisebb fővárosi vásárok mint az óbudai, de szinte minden kerület szervez saját vásárt. Ha az általunk meglátogatottak közül a leghangulatosabbat kéne kiválasztani akkor az a III. kerületi lenne.

Körhinta Óbudán

Az óbudai főtéren az ódon épületek között a karácsonyi forgatagnak egészen varázslatos az atmoszférája, de természetesen a karácsonyi fények, a feldíszített fenyők mindenhol gyönyörűek voltak.

(A címlapi kép és a borítókép Óbudán készült.)