Rekordszámban mondanak fel munkahelyükön az amerikaiak

Elemzések2021. dec. 19.Sz.A.

Történelmi szintre emelkedett a munkahelyükön felmondó amerikaiak száma. A járvány miatt sokan döntöttek az életüket meghatározó fontossági sorrend változtatása mellett: a felmondásokkal párhuzamosan rengetegen kiköltöztek a nagyvárosokból, kérik a távmunka lehetőségét, és nőtt a válások száma is.

A koronavírus járvány hatására rengeteg amerikai család életében felcserélődtek a korábbi fontossági sorrendek. Milliók költöztek ki a nagyvárosokból, vállaltak távmunkát, emellett drasztikusan emelkedett a válások száma, holott az USA-ban amúgy is az európai, és a kanadai arányokhoz képest jóval kevesebb az egy házasságra jutó átlagos időtartam.

A járvány óta jellemző trend anz is, hogy rengetegen költöznek a déli államokba, kertes külvárosokba főleg az északnyugati nagyvárosokból.

A Nagy Felmondásnak elkeresztelt (The Big Quit) jelenség azt is mutatja, összességében az amerikai álom átértékelődése zajlik a társadalomban, erről ebben az elemzésben írtunk részletesebben.

Novemberben 4,2 százalékos volt a munkanélküliség az USA-ban, és bár viszonylag kevés - 210 ezer - új munkahely jött létre, tovább tart az augusztusban kezdődött felmondási láz. Elemzők szerint még így is hiányzik több mint hatmillió munkahely a járvány előtti állapothoz képest, mégis, a munkaerőpiac helyreállása példaértékűen gyorsnak mondható.

Az amerikaiak kevésbé tartanak a munkahelyül elvesztésétől: a járvány miatt 15 százalékra felkúszó munkanélküliségi ráta rekordgyorsan süllyedt, mindössze 17 hónap alatt 5 százalék alá esett.

A nagy felmondási hullám hátterében a távmunka lehetőségének terjedése is áll, a külvárosokba kiköltöző amerikaiak inkább olyan munkahelyet választanak, ahol otthonról is tudnak dolgozni.

Az összes munkahely 9-13 százalékában már jellemzően távmunkából (is) dolgoznak - mutat rá az Economist elemzése.

Augusztusban egyetlen hónap alatt rekordszámú 4,3 millió munkavállaló döntött úgy, hogy otthagyja addigi munkahelyét, amire az ilyen irányú statisztikák számon tartása óta, vagyis 20 éve nem volt példa.

Az idei év első felében egyébként is folyamatosan emelkedett a felmondások száma, annak ellenére, hogy az USA-ban akkor még bőven 7 százalék feletti volt a munkanélküségi arány, a Covid időszaka alatt 20,5 millió munkahely szűnt meg.

A felmondások jelentős részét az egészségügyi dolgozók körében regisztrálták - derül ki az Amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) adataiból.

A járványból a kilábalás egyébként gyorsan zajlott az USA-ban: az idei GDP-növekedés 5-6 százalék körül alakulhat, 

A felmondások hátterében a következő tényezők állnak:

  • az egyes szakmákra jellemző idegi megterhelés, magas stressz-szint
  • egyes szektorok pl. a vendéglátás kiszámíthatatlansága a korlátozások miatt
  • lakóhelyváltás
  • a munkabéremelések kis mértéke, amely nem követte az 5 százalék feletti inflációs dinamikát,
  • a jövedelmi egyenlőtlenségek drámai növekedése, amit a járvány tovább erősített,
  • az egyén kiégése, megcsömörlése
  • az adott munkahelyen az egyéni fejlődési lehetőség hiánya.

Utóbbit a szakmákra lebontott felmondási számok is jól mutatnak: csak az egészségügyi és szociális ellátórendszerben 534 ezer fő adta be a felmondását.

Utóbbit támasztja alá, hogy rengeteg, több mint 10 millió a betöltetlen állás, amire egyáltalán nincs jelentkező, holott a munkanélküliek száma 7,7 millióra tehető.

A munkahelyváltók többsége a képzettek köréből kerül ki, és rendelkezik annyi megtakarítással, hogy egy új munkahelyen jobb feltételeket harcolhat ki magának.

Az alulképzettek és a fiatalok körében a munkanélküliség egyébként 10 százalék feletti.

A munkahely-elhagyási hullám leginkább a középkorúakra jellemző, akik - a a Covid miatti veszteségek és lezárások nyomán átértékelve saját életüket - a korábbinál értelmesebb feladatokat keresnek.