Júniusban már közel 250 ezer turista érkezett Horvátországba

Utazás2020. júl. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Horvátország megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A hotelek és a szállodák felkészültek, júniusban már közel 250 ezer nyaraló érkezett az országba.

Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter örömmel jelentette be, hogy június 27-ig már 246 000 turista nyaralt Horvátországban.

Ez részben annak köszönhető, hogy a Forbes a 20 legbiztonságosabb és legjobb európai úticélok közé sorolta Zágrábot, Cavtatot és Rijekát a koronavírus utáni utazás szempontjából.

Jelenleg körülbelül 1 millió turista van az országban, miután Horvátország tovább enyhítette a belépési szabályait – írja a Travel Off Path. Horvátországban régiós szinten is viszonylag kevesen, eddig 2912-en fertőződtek meg, 2155-en gyógyultak meg, a járvány áldozatainak száma pedig 110.

A horvát válságstáb jelentése szerint azonban az elmúlt időben nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3094-et, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány áldozatainak száma 113-ra nőtt.

A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 3094 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 85-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 798.

Horvátországban megnyitottak már a szállodák, kempingek és panziók, éttermek és kávézók, strandok és nyilvános parkok, néhány termálfürdő és aquapark és a Zágrábi Állatkert is.

Ezenkívül beindult a tömegközlekedés, a városok közötti közlekedés, mennek kompok a horvát szigetekre, és a legtöbb üzlet és butik is várja a turistákat.

Számos étterem, szálloda, park és üzlet nyitva van már május 11-től, amikor a Horvátországon belüli korlátozások megszűntek. A kormány továbbra is arra kéri a helyi lakosokat és a turistákat, hogy tartsák be a távolságtartása és a kézmosásra vonatkozó szabályokat, és a személyzet minden esetben hordjon maszkot.

Jelenleg az Európai Unió összes országából beléphetnek Horvátországba, ám két külön listára osztják őket, a kockázatok és a járványügyi statisztikák alapján.

Az „előre jóváhagyott” listán szereplő 10 országból bárki beléphet anélkül, hogy igazolnia kellene a szállását vagy más turisztikai tevékenységét.

A 10 EU-ország, amely mentesül az érvényes foglalási kötelezettség alól:

  • Csehország
  • Magyarország
  • Ausztria
  • Észtország
  • Lettország
  • Litvánia
  • Lengyelország
  • Szlovénia
  • Németország
  • Szlovákia

Az EU többi országából érkezőknek azonban be kell mutatniuk vagy az érvényes szállás-visszaigazolást, vagy az utazási iroda által kibocsátott vouchert vagy a bérleti szerződést, valamint meg kell indokolniuk, miért szeretnének az országba jönni. A „harmadik országbeli” állampolgárokat is szívesen látják, de nekik szintén be kell mutatniuk a szállást vagy a turisztikai tevékenységüket igazoló papírt.