Ki ne hagyja ezeket a helyeket Budapest közelében – Egyszer látni kell őket

Utazás2024. ápr. 13.D.J.
A rovat támogatója:

A főváros környékéről néhány kevésbé ismert „rejtett kincset” gyűjtöttünk össze.

Zugfözde Pálinkamúzeum (Visegrád)

Nem épp egy szokványos témát választottak maguknak a múzeum vezetői: ahogy a nevükből is sejthető még a tiltott pálinkafőzésekről is lerántják a leplet. A szervezők roppant szívélyesek. A röviditalokat pedig nem csak megtekinteni, hanem kóstolni is lehet a helyszínen.

Hévízgyörki templom

Az ország közepén a legtöbb középkori templom már csak egy romos kőrakás. Ezért is ritka kincsnek számít a hévízgyörki imaház, amely majdnem 900 éves. Bár a török dúlás ezt a templomot is elérte, a helyiek később újjáépítették. A közelében rendezett park és egy parasztház is található.

Forrás: Shutterstock

Korda Filmpark (Etyek)

Újabban sorra érkeznek hozzánk a hollywoodi produkciók. Például az idén nagy sikerrel bemutatott Dűne 2 is részben Magyarországon forgott. Aki közelebbről is megismerkedne a nemzetközi filmgyártással az vezetett túrán bejárhatja a Korda Filmparkot, ahol szabadon lehet sétálni és fotózkodni az óriási díszletvárosokban.

Emellett itt helyben a filmkészítés legfontosabb állomásait is meg lehet ismerni.

Szigetszentmiklósi úszóláp

A ráckevei Duna-ágon egy tanösvényen ismerhetjük meg Európa második legnagyobb úszólápját. A nádas sűrű gyökérzete itt nem fúrta be magát a folyó medrébe, helyette mintegy jókora növényszőnyeg a víz tetején úszik. Több ritka növényfaj is él itt. Az úszóláp összesen 700 hektáron terül el.

Forrás: Shutterstock

Régészeti Park (Százhalombatta)

Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma 1996-ban nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a bronzkori és a vaskori élet mindennapjaiba. Ugyancsak fontos küldetése a vaskori temetkezési szokásokat napjainkig megőrző halomsírok védelme és bemutatása is - hívja fel rá a figyelmet a parkot bemutató oldal

A rekonstruált házakban edények, ruházatok hiteles másolatai elevenítik meg a múltat. A kemencét pedig nem csak megtekinteni lehet: benne "őskori lepényt" készítenek a látogatóknak.

Walla-kastély (Törökbálint)

A tehetős mozaiklap- és cementgyáros Walla József még az 1800-as évek végén kezdett el Törökbálinton építeni egy kastélyt, amely küllemében leginkább a középkori erődöket idézi meg. Bár a tornyát a mérete miatt kilátóként is emlegetik, nem lehet felmenni. A műemléki épületet csak kívülről lehet megcsodálni.

Jegenye-völgyi vízesés

A Budai-hegység legmagasabb vízesése mintegy öt métert tesz ki. Egy olyan útvonal fut a közelében, amelynek hála a felső szintje is kényelmesen bejárható. Ha épp nem esik akár babakocsival is megközelíthető. Már csak a festői kis hidacskák miatt is érdemes elzarándokolni a Jegenye-völgybe.

Egészen romantikus küllemű, mohával benőtt falmaradványok is vannak a vízesés közelében, amelyek régen, a pusztulásuk előtt egy gátat alkottak.

Zsivány-sziklák

A Dobogókőtől úgy egy óra sétára elterülő méretes sziklák állítólag arról kapták a nevüket, hogy a környező zegzugos mélyedésekben valaha zsiványok húzták meg magukat. Ha ez így van akkor egészen látványos helyet választottak rablótanyának. Az ösvényeket szegélyező meredek sziklák mérete eléri a 30 métert is.