Látványos képeken az üdülőparadicsomból lett szellemváros

Utazás2020. márc. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Varosha 45 éve lakatlan, de a 70-es években olyan filmcsillagokat vonzott, mint Richard Burton, Elizabeth Taylor és Brigitte Bardot.

Látványos képeket közölt nemrégiben a Daily Mail a ciprusi Varosha szellemvárosáról. A hely, amiért a görög-konfliktus előtt akkora volt az érdeklődés, hogy szinte egymásra húzták fel a toronyházakat, az 1974-es török invázió óta teljesen elhagyatottan áll.

Varosha Ciprushoz tartozik, azon belül is Famagusta körzethez. A mediterrán üdülőhely sokáig nagyon népszerű volt, de 1974 nyarán, amikor a török hadsereg bemasírozott, minden megváltozott: kerítést emeltek az egykor 39 ezres település körül.

Az evakuálást követően a lakosok soha nem térhettek vissza az otthonukba, mert a török katonák nem engedélyezték. A hermetikusan lezárt városba csak a török hadsereg és az ENSZ munkatársai léphetnek be.

Varosha 1970 körül

Az évek során az épületek, szállodák és apartmanok lepusztultak, az utcákat teljesen benőtte a növényzet, bár Varosha homokos strandjai és türkizszínű, kristálytiszta tengere ugyanolyan hívogató, mint anno.

A kihalt városban szinte megállt az idő, és a világ egyik leghíresebb szellemvárosává vált. A 45 éve érintetlenül álló hely a világ minden tájáról vonzza a fotósokat.