Magyar várak, amelyeket látni kell

Elemzések2023. márc. 18.D.J.

A történelmi váraink jó része ugyan Trianon miatt a határainkon kívül fekszik, ám így is számos középkori erődítmény van itthon, amelyet érdemes felkeresni. Ezekből válogattunk.

Hollókői vár

A legenda szerint egy helyi nagyúr elrabolta egy földesúr gyönyörű feleségét, de mivel a nő dajkája boszorkány volt, nem tudta elzárni. Ahogy építették a börtönének a falait, esténként varázslatos hollók hordták el a köveket. A mesék szerint így épült fel a ma is látható vár.

Az erődítmény, amely az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Hollókő közelében fekszik egy négyszáz méter magas sziklán helyezkedik el.

Hollókői vár

Szigligeti vár

Annyi más várunkkal szemben a szigligeti sosem esett el a török hódoltság alatt. Később viszont a Habsburg uralom alatt részlegesen lebontották.

Az utóbbi évek felújításainak hála viszont kifejezetten mutatós látványosság lett a Balaton közelében. A belsejében egyebek mellett egy barokk konyhát, egy fegyverkiállítást és a várkápolnát is meg lehet tekinteni.

Szigligeti vár

Visegrádi vár

Az egykori királyi székhely az ország egyik legfestőibb pontján a Dunakanyarban fekszik. A Fellegvár építési munkálatai eredetileg még az Árpád-ház idején indultak meg. A Szent Koronát többször is itt őrizték. A tervek szerint a visegrádi királytalálkozó 700-dik évfordulójára

vagyis 2035-re a vár és a környezete teljesen meg fog újulni.

Visegrádi várForrás

Esztergomi vár

Nem túlzás azt állítani, hogy ez az ország bölcsője, hisz itt született meg annak idején az államalapító I. István király. A nagy történelmi jelentősége miatt kapta meg az Európai örökség helyszíne címet. A mutatós vár egyik nagy büszkesége az a reneszánsz freskó,

amelyet lehet, hogy legalább részben a kor egyik legjelesebb festője Boticelli készített.

Esztergomi vár

Boldogkő vára

Egy középkori monda szerint a közeli faluban a tatárjárás idején egy helyi aszalómester elbújtatta a mongolok elől menekülő királyt, aki hálából később birtokadományt adott neki, azzal a kéréssel, hogy építsen itt várat.

Bár rengeteg viszontagságon ment keresztül - egy helyütt a császári erők még fel is robbantották - mégis az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori erődünknek számít.

Boldogkő váraForrás

Cseszneki vár

Külsőre olyan impozáns, hogy a magyar filmtörténet egyik legjobbja, a „Valahol Európában” készítőit is megihlette. A klasszikust részben itt forgatták.

Cseszneki várForrás

Füzéri vár

A felújítása szakmai körökben komoly vitát váltott ki. Még Műemlékvédelmi Citrom-díjat is kapott. A látogatók körében viszont ezaz észak-magyarországi vár kifejezetten népszerű.

Füzéri várForrás

Gyulai vár

Egy időben Mátyás király tulajdonában volt, aki a fiának Corvin Jánosnak adományozta. Mivel köveket csak költségesen lehetett volna beszerezni az építésénél ezért égetett téglát használtak a készítésekor. Nem kevesebbet mondhat el magáról az erődítmény, mint hogy ez az egyetlen gótikus sík vidéki erődítmény, amely épen megmaradt az egykori Magyar Királyságból.

Gyulai várForrás

Jurisics vár

Az erődítmény igazán az 1532-es ostromnak hála lett ismert, amelynél a török sereg képtelen volt bevenni a várat. A késő-gótikus és a kora-reneszánsz várépítészet talán legszebb hazai példájának számít.

Jurisics várForrás

Diósgyőri vár

A magyar királynék vára volt a későközépkorban. Volt idő, amikor itt állt a kontinens legnagyobb lovagterme. Bár a várnál elindult egy nagyszabású felújítás, a munkálatok a legfrissebb hírek szerint egyelőre leálltak,

mivel a tornyok megerősítése nélkül nem mehetnek tovább az építkezések.

Diósgyőri várForrás

Kinizsi vár

A három éven át tartó felújítási munkálatok épp a héten értek véget Nagyvázsonyban. Az épület interaktív kiállítással és korszerű rendezvényteremmel is bővült. A vár egy időben Mátyás király híres hadvezéréhez Kinizsi Pálhoz tartozott.

Kinizsi várForrás

Rákóczi vár

A késő-reneszánsz legértékesebb magyarországi alkotásának tartják. Benne egy rekonstruált ágyúöntő műhelyet is meg lehet tekinteni. Kis időre egyébként a sárospataki várban élt II. Rákóczi Ferenc a feleségével.

Rákóczi várForrás

Sárvári vár

Azon ritka váraink egyike, amelyet nem robbantottak fel és nem használtak kőfejtőnek. Így bár átélt jó pár átépítést, teljesen épségben megmaradt. Kifejezetten látványos elemnek számít a kaputorony, amelyhez egy híd vezet.

Sárvári várForrás

Tatai vár

A Luxemburgi Zsigmond alatt épült erődítmény még a Netflixnek is megtetszett, hisz a nagysikerű sorozatuk, a Vaják néhány jelenetét itt forgatták.

Tatai várForrás

Simontornyai vár

Még az 1270-es években Salamon fia Simon alországbíró döntött a megépítéséről. Utána kapta a vár is a nevét. A hódoltság idején bevették a törökök. Egy oszmán utazó Evlia Cselebi külön feljegyezte róla, hogy a vár mennyire díszes volt.

Simontornyai várForrás

Egri vár

Nem túlzás azt állítani, hogy ez az egyik leghíresebb várunk: az oszmán túlerőt itt verték vissza a magyarok Dobó István vezénylete alatt. Az itt tartott kiállításoknak hála meg lehet ismerni, hogy

miként épült a középkori katedrális, ahogy azt is, hogy miként zajlott az egri püspökvárban az élet.

Egri várForrás: egrivar.hu

Thury vár

A későközépkorban az egyik legbefolyásosabb nemesi család az Újlakyak kezében volt, akik a mendemondák szerint egyszer még Mátyás királyt is vendégül látták az erőd falai között.

Thury várForrás

Siroki vár

Nem csak hogy egy szikla tetejére épült, de részben a belsejébe is. A kiépítésénél  lépcsőket és termeket vájtak a hegy gyomrába.

Siroki várForrás: sirokivár.hu

Sümegi vár

A rendszerváltás után egy helyi família a Papp család gondoskodott a vár megújításáról, amely kétségkívül ma már az egyik legszebb a hazai nemesi lakok közül. A várnál népszerű lovagi tornákat is szoktak tartani.

Sümegi várForrás: sumegvar.hu