Mit kell tudni a bankkártya mellé járó utasbiztosításról?

Utazás2019. szept. 16.BGA
A rovat támogatója:

A dombornyomott bankkártyák mellé a szolgáltatók általában – automatikusan vagy választható módon – utasbiztosítási szolgáltatást is felajánlanak. Felmerül a kérdés: vajon mire elég az így megszerzett biztosítási fedezet?

Sajnos még napjainkban sincsenek sokan tisztában azzal, hogy milyen fedezetet is nyújt a bankkártya mellé kapott biztosítás. A dombornyomott plasztiklaphoz járó biztosítások rövid, néhány napos, kis távolságra, valamely szomszédos országba történő külföldi kiruccanások esetén megfelelő védelmet nyújtanak, ugyanakkor megfelelő kiegészítő biztosítással kombinálva hosszabb utazás esetén is hatékonyan járulhatnak hozzá a gondtalan külföldi tartózkodáshoz.

Annak eldöntésére, hogy vajon elegendő-e a bankkártyához kapcsolódó biztosítási fedezet, több szempontot is ajánlatos figyelembe venni – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Elsősorban azt érdemes megnézni, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet.

A bankkártyákhoz kínálnak csak Európára, de a világ más országaira is kiterjedő utasbiztosításokat is.

A másik – igen fontos – szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Köztudott, hogy külföldi utazáskor a legnagyobb kockázat, ha egészségügyi ellátásra szorulunk. A legnagyobb költségtételt ugyanis ez jelenti, már egy néhány napos kórházi kezelés valamely európai országban több millió forintba is belekerülhet.

Európán kívül, de különösen az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Izraelben igen magas az egészségügyi szolgáltatások ára.

Ha ezekre a helyekre utazunk, ajánlatos a legmagasabb kategóriájú limit nélküli vagy 50-70 millió forintos szolgáltatást nyújtó biztosítást kötnünk.

A bankkártya mellé kapott biztosításunk ellenőrzésekor fontos szempont lehet, hogy tervezünk-e sporttevékenységet végezni nyaraláskor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e erre a tevékenységre, s ha nem, szükség van kiegészítő biztosításra. Lényeges, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás csak limitált, legfeljebb 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít. 

Érdemes az utasbiztosítási ajánlatok közül válogatni, számtalan kedvező ajánlat van.

Fontos, hogy ellenőriznünk a poggyászbiztosítási fedezet mértékét is. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt – laptopot, kamerát, okos telefont – is magunkkal viszünk az útra, szinte biztosan szükségünk lesz kiegészítő poggyászbiztosításra is.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ha kötünk utasbiztosítást, de rendelkezünk bankkártya mellé kapott biztosítással is, bizonyos szolgáltatási fedezetek összeadódnak. Amennyiben a bankkártyánkhoz például 5 millió forintos egészségügyi és 150 ezer forintos poggyászkár-fedezet tartozik, s e mellé kötünk egy 10 millió forintos egészségügyi és 250 ezer forintos poggyászbiztosítási fedezetet nyújtó utasbiztosítást, akkor összesen 15 millió forintos egészségügyi és legfeljebb 400 ezer forintos poggyászkár-térítésre számíthatunk.

Kedvező, hogy már a külföldre utazó magyarok 60 százaléka köt biztosítást, ez pedig javuló arány az előző évek alig 50 százalékához képest – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) legfrissebb adataiból. A legtöbb nyugat-európai országban, de már Horvátországban is van önrész az állami ellátásban, de az utasbiztosítás ezt is fedezi. Egy közepes, napi 600-800 forintos utasbiztosítás már tartalmaz felelősségbiztosítást is.