A Budai Várat alaposan átalakítják - fotókkal

Elemzések2022. máj. 1.D.J.

A Várnegyed megújulása először akkor kapott komolyabb lendületet, amikor 2014-ben átadták a helyreállított Várkert Bazárt. Azóta a Királyi Lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső is elkészült. Az új építkezések pedig javában zajlanak. Körbejártuk a Várat, hogy megnézzük, miként állnak a friss munkálatok.

Pénzügyminisztérium épülete

A II. világháború alaposan megtépázta a Várnegyedet. A pusztítást a Mátyás-templom szomszédságában Fellner Sándor neogótikus palotája se úszta meg. Az eredeti díszes komplexum súlyos károkat szenvedett. Az 1962-re elkészült helyreállítás során egy kisebb, egyszerűbb épület került a helyére, amely stílusában igyekezett megidézni az elődjét.

A volt Pénzügyminisztérium épülete 2008-ban.A volt Pénzügyminisztérium épülete 2008-ban. 

Még 2018-ban kezdődött meg a háború előtti állapot visszaállítása. Ma már a Szentháromság tér felől jól látható az új, alakuló tetőszerkezet.

A tervek szerint 2023 végére adnák át a kész épületet, amelybe ezután újra beköltözik a Pénzügyminisztérium. A két kisebb torony helye már most is látható

A tervek szerint 2023 végére adnák át a kész épületet, amelybe ezután újra beköltözik a Pénzügyminisztérium. A rekonstrukció során az Országház utcai díszes kapu is visszakerül a helyére.

A Szentháromság tér felöli homlokzat látványterveA Szentháromság tér felöli homlokzat látványterve (Kép forrása: ter6.hu)

Vöröskereszt Székház

Itt nem volt mit átalakítani, mivel a háború után a Vöröskereszt Egylet egykori épületét a Dísz tér 1. szám alatt teljesen elbontották.

A telken csak egy téglakerítés maradt, amely sokáig egy meglehetősen igénytelen piacot fogott közre.

a Vöröskereszt Egylet egykori épületét a Dísz tér 1. szám alatt teljesen elbontották.(Kép: Nemzeti Hauszmann Program)

Az eredeti tömb visszaépítése komoly mérföldkőhöz ért most áprilisban: az építkezésnél elérték a ház legmagasabb pontját. A munkálatok során a szomszédos Batthyány-palota részleges műemléki felújítására is sor kerül.

A munkálatok során a szomszédos Batthyány-palota részleges műemléki felújítására is sor kerül.

Az 1400 négyzetméteres eklektikus épületben az átadása után a tervek szerint irodafunkciók is helyet fognak kapni.

A kész állapotot tükröző látványtervA kész állapotot tükröző látványterv (Kép: Nemzeti Hauszmann Program)

Honvéd Főparancsnokság

A „Várnegyed kapuját” a XX. század közepén raktárnak is használták. Az udvarában volt hogy traktorok parkoltak. A felső szintjeit elbontották miután rommá lett nyilvánítva. Mivel az évtizedek során semmiféle felújítást nem kapott ezért egy furcsa háborús mementóként állt a Várban, hisz a falaiban még a belövések nyomai is látszódtak.

A Honvéd Főparancsnokság épülete 2008-banA Honvéd Főparancsnokság épülete 2008-ban

A rendszerváltás után látványtervek jöttek és mentek, de évtizedekig senki nem nyúlt az épülethez. Még 2004-ben ugyan született egy sikeres tervpályázat, de a nyertes elképzelés annyira merész, modern kiegészítést akart felhúzni az épületcsonkra, hogy az a helyieknél kicsapta a biztosítékot.

Végül az önkormányzat nem volt hajlandó beállni a sikeres terv mögé. Úgyhogy az épület tovább omladozhatott. Egész 2014-ig, amikor a megmaradt alsó szinteket felújították.

A Főparancsnokság épülete a 2014-es felújítás után A Főparancsnokság épülete a 2014-es felújítás után (Kép: Nemzeti Hauszmann Program)

Ám ez csak ideiglenes megoldás volt: a Hauszmann-projekt keretében itt is eldőlt, hogy visszaállítják az eredeti épületet. A felsőbb emeletek építése javában zajlik.

 a Hauszmann-projekt keretében itt is eldőlt, hogy visszaállítják az eredeti épületet. Jelenleg folyik az építkezés

A  helyzetet bonyolítja, hogy régen a Főparancsnokság mögött állt a Honvédelmi Minisztérium, amit viszont nem fognak rekonstruálni. Helyette egy teljesen új épület fog csatlakozni dél felől a megújuló tömbhöz.

A toldás kinézetéről annyit tudni, hogy a hivatalos közlemény szerint "illeszkedni fog az eredeti épülethez".

Bár több látványterv is keringett a neten, amely megmutatta, hogy miként mutat majd a Szent György tér felöl az új épület, ezeken nem a végleges állapot szerepelt. A déli oldal körül tehát vannak még kérdőjelek, de az északi rész kinézete már jó ideje ismert. A Dísz tér felől a Főparancsnokság rekonstruált épülete fogadja majd a látogatókat.

A Dísz tér felől a Főparancsnokság rekonstruált épülete fogadja majd a látogatókat.A Dísz tér felöli homlokzat látványterve (Kép: Nemzeti Hauszmann Program)

József Főhercegi Palota

Nem túlzás állítani, hogy egész idáig a Várnegyed egyik szégyene volt a Szent György tér. Az ide özönlő turisták a Sándor-palotával szemben csak téglarakásokat és hevenyészett romokat kaphattak lencsevégre. Bár hivatalosan ez egy világörökségi helyszín, némelyik része úgy nézett ki, mint egy külvárosi szemétlerakó.

A romterület a helyreállítás előttA romterület a helyreállítás előtt

Valaha a József Főhercegi Palota állt a tér nyugati oldalán, amelyet 1968-ban felrobbantottak. A rekonstrukciós munkálatok még tavaly indultak el. A falak már elkezdtek kinőni a földből.

Az építkezési terület a déli oldal felől
Az építkezési terület a déli oldal felől

Az úri lakot a hozzá kapcsolódó neoreneszánsz istállóval illetve a palotakerttel együtt állítják helyre, melyek mind látogathatóak lesznek. Miután elkészült a kertből az alatta fekvő zsidó fürdőt is fel lehet majd keresni.

A Főhercegi Palota és a hozzá tartozó kert bejáratának a látványterve
A Főhercegi Palota és a hozzá tartozó kert bejáratának a látványterve
(Kép: Nemzeti Hauszmann Program)