Önkéntesként be lehet járni az egész világot

Utazás2019. jún. 23.Gyuricza Zsófia
A rovat támogatója:

A nyelvtudás elmélyítése már önmagában munkaerőpiaci értékkel bír, emellett a komfortzónából való kilépés fejleszti a problémamegoldó képességet, a szervezőkészséget és a kommunikációs stratégiákat.

Az új környezet és ismeretlen kihívások kimozdítanak a holtpontról, új távlatok nyílhatnak meg előttünk. Önkénteskedés közben pedig óhatatlanul fejlődik a nyelvtudás, tágul a komfort zóna és lehetőség nyílik más kultúrák megismerésére.

A segítő munkát lehet szervezeteken keresztül vagy közvetlenül is végezni. A KSH legfrissebb adatai alapján utóbbi jóval gyakoribb, a magyar önkéntesek több mint 90 százaléka a közvetlen segítségnyújtást választja. Sokan Magyarországon tevékenykednek, azonban az önkéntes munka könnyedén összekapcsolható utazással is.

Jelenleg a keresőbe beírva az „önkéntes munka külföldön” kulcsszavakat, több mint 400 ezer találatot kapunk. Számtalan lehetőség van, azonban gyakran nem egyszerű kiválasztani a legjobban testhezállót. Az alábbiakban kifejezetten a külföldi önkéntes munkalehetőségek iránt érdeklődőknek segítünk eligazodni.

Szervezett önkéntesség

Akkor beszélhetünk erről a típusú önkéntességről, amikor valamely szervezet tagjaként végzünk segítő munkát. Belföldön a legismertebb nemzetközi szervezetek a UNICEF és a Máltai Szeretetszolgálat. Előbbi kifejezetten 25 év feletti, szakirányú végzettséggel és tapasztalattal rendelkező felnőtteket vár, felső korhatár nélkül. Jelentkezésre a https://www.unv.org weboldalon van mód, az Egyesült Nemzetek Önkéntesei elnevezésű szervezetnél.

A Máltai Szeretetszolgálat ezzel szemben az Európai Önkéntes Szolgálathoz (EVS) kapcsolódva a fiatal korosztály számára kínál lehetőségeket. 

Itt a lehetőség kihasználni ezt az évet, ha nem sikerült a felvételi. Az EVS kiváló választás olyan 18-30 év közötti fiatalok számára, akik szívesen töltetnének néhány hónapot külföldön önkéntesként.

A szervezet összekapcsolja az európai önkénteseket más – akár a világ távoli pontján lévő – szervezetekkel, ezáltal lehetőséget nyújt eljutni számos helyszínre az albán hegyvidéken át, az izlandi gleccsereken keresztül, a spanyol tengerpartokig.

Továbbá érdemes megemlíteni az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest humanitárius projektjeit. Céljük, hogy a segíteni akaró önkénteseket összekapcsolják különböző országok humanitárius szervezeteivel, ezáltal segítséget nyújtsanak a katasztrófa sújtotta területeken élők számára. Jelenleg többek közt Zambiába, Thaiföldre és Palesztinába várnak lelkes önkénteseket.

Saját utakon

Természetesen önkénteskedni nem csak szervezeteken keresztül lehetséges, hanem önállóan is. A két legismertebb adatbázis ahol érdemes lehetőségek után kutatni, a WWOOF és a Workaway.

A WWOOF kifejezetten azok számára ajánlott, akiket a környezetvédelem, az állatok és a fenntartható életmód érdekel. A weboldalukon regisztrálva, a világ minden táján könnyedén lehet organikus farmokon önkéntes munkát találni.

Ahhoz, hogy – ahogy ők nevezik – WWOOFer lehessen valakiből, elsőként ki kell választania a célországot, ahová utazni szeretne. 120 ország közül választhatunk és a regisztráció díja országonként eltérhet. Ezután következik a profil elkészítése, amelyet akár párként is megtehetünk. A kész profillal pedig kezdődhet a jelentkezés.

Ezzel szemben a Workaway szélesebb körben kínál lehetőségeket. Jelenleg 181 országban, több mint 38 ezer helyen várják a segítő kezeket. Ezen a weboldalon a vendéglátástól, az egyszerű kerti vagy ház körüli munkákon keresztül, a specifikus szakmunkákig minden megtalálható. Lehet gyermekfelügyeletet vállalni, állatokat gondozni, recepciósként segíteni egy hotel működését, vagy éppen webfejlesztési tudásunkkal hozzájárulni egy vállalkozás sikeréhez.

A Workaway használatának is éves díja van. Ez most 36 euró egy fő részére. Amennyiben ketten, akár párként utaznánk akkor összesen 48 euró a regisztrációs díj. A profil teljeskörű kitöltése nagyon fontos, amennyiben szeretnénk kitűnni a sok önkéntes közül.

A jelentkezés menete mindkét weboldalon megegyezik. Sokféle szűrő áll rendelkezésünkre hogy kiválaszthassuk a legideálisabb munkát, projektet vagy családot. Az adott feladat leírásában mindig szerepel, hogy hány embert keresnek, pontosan milyen munkára, milyen időtartamra és milyen ellátásra számíthat az önkéntes. Általánosságban jellemző, hogy heti 4-5 napon keresztül napi 3-5 óra munkavégzés az elvárt, amiért cserébe szállást és étkezést biztosítanak.

Ki lehet önkéntes?

Röviden: bárki. Ahhoz, hogy önkéntes lehessen valakiből, elegendő a segítő szándék, hiszen ahhoz, hogy önzetlenül valami jót tegyünk nem kell elutazni, elég csak átmenni a szomszéd néninek segíteni. Magyarországon rengeteg helyen számítanak az önkéntesekre, például kórházakban, hajléktalanokat segítő szervezeteknél vagy akár a környezetvédelmi aktivisták között.

Azonban mivel e cikk a külföldi önkénteskedéssel foglalkozik, fontos megemlíteni, hogy társalgási szintű angol tudásra szükség van ahhoz, hogy boldogulni tudjunk. Enélkül már a regisztráció és a jelentkezés folyamata sem működik, nem beszélve arról, hogy a helyszínre megérkezve - ha helytelenül is - de tudjunk beszélni a minket fogadó emberekkel. Természetesen a helyzetet árnyalhatja, ha nem angol nyelvterületre utazunk, azonban akik külföldi önkéntesekkel dolgoznak, mind tisztában vannak azzal, hogy az angol a kommunikáció nyelve. Tehát külföldön önkéntes az lehet, aki legalább alapfokon beszél angolul. 

A nyelvtudás mellett van egy másik tényező is, a pénz. Bár a legtöbb esetben a szállás és ellátás biztosított, az oda-vissza utazást és minden egyéb felmerülő költséget az önkéntes magának fizet. Gondoljunk csak az utasbiztosításra vagy a pihenőnapokon elköltött pénzre. Fontos, hogy mindig legyen tartalékunk, hiszen egy utazás során bármikor felmerülhetnek váratlan kiadások.

Miért jó önkénteskedni?

Az önkéntes munkával az életre szóló élmények mellett értékes tapasztalatokra tehetünk szert. A meglévő nyelvtudás fejlesztése és az új nyelvismeret elsajátítása már önmagában munkaerőpiaci értékkel bír. Emellett a komfortzónából való kilépés fejleszti többek között a problémamegoldó képességet, a szervezőkészséget és nem utolsó sorban a kommunikációs stratégiákat.

Továbbá, ez a fajta munkavégzés lehetőséget ad az utazásra azok számára is, akik egyébként anyagi okokból nem jutnának az országhatárnál távolabb. Ezáltal betekintést nyújt más kultúrákba, színesíti a világról alkotott képünket és elfogadóbbá tesz. Nem utolsó sorban pedig olyan kapcsolatok születhetnek egy-egy ilyen út során, amelyek az élet más területeire is hatással lesznek.

Buktatók

Első és legfontosabb lépés a megfelelően kiválasztott önkéntes tevékenység. Lényeges, hogy ez összhangban legyen a készségeinkkel és az érdeklődési körünkkel. Természetesen az sem gond, ha valami teljesen mást szeretne az ember kipróbálni, mint amit eddig csinált. Azonban mielőtt belevágunk a teljesen ismeretlenbe, érdemes alaposan körüljárni a témát.

Meg kell kérdeznünk magunktól, hogy mi a célunk az önkénteskedéssel és milyen elvárásokkal indulunk. Pontosan meg kell tudnunk határozni, hogy mennyi időt tudunk erre a tevékenységre fordítani és azt hol szeretnénk eltölteni. Át kell gondolnunk, hogy milyen képességeink vannak és milyen feladatok vonzóak számunkra.

Amennyiben kirajzolódott a kép, már csak azt kell eldönteni, hogy szervezett keretek között vagy önállóan vágnánk bele a kalandba. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy alaposan utánanézzünk a közvetítő szervezet vagy felület működésének. Legkönnyebben internetes fórumokon tudunk tájékozódni más felhasználók tapasztalatairól. Ez azért szükséges, hogy kiszűrhessük az átveréseket és ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe egy távoli országban.

Ha odafigyelünk rá, hogy igényeinknek megfelelő munkát találjunk és azt biztonságos keretek között végezhessük, akkor egy igazán jó élménnyel gazdagodhatunk, amelyből életünk sok területén profitálhatunk.