Nem csak Egerben van Egri vár - utazási ajánló

Utazás2021. nov. 13.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Nem csak Egerben, hanem a Pilisben is van egy Egri vár, igaz ez utóbbi csak másolat, amit az Egri Csillagok forgatására készítettek. Ez azonban nem vesz el az értékéből. Gyönyörű táj veszi körbe az építményt, ami egy könnyű sétával megközelíthető. A túrán szederbokrok, elhagyatott dolomitbánya és különleges sziklaképződmények keresztezik az utunkat. Képes utazási ajánló.

Színészek ostromolták

Az Egri vár Egerben van, ez egyértelmű, viszont van egy másik, kevésbé ismert Egri vár is, ami a Pilisben, Pilisborosjenőtől nem messze található. A név azonosság nem véletlen. A pilisi Egri vár valójában egy másolat, az eredeti Egri vár utánzata, amit kizárólag statiszták és filmszínészek ostromoltak, törökök maximum kirándulni járhattak benne.

Az Egri vár másolata a Pilisben

Díszletnek épült

Az 1960-as években építették fel az Egri vár egyszerűsített mását a pilisi hegyek között az 1968-ban bemutatott, Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján készült Egri Csillagok című film díszletének, hogy falai között forgassák le az addigi legnagyobb költségvetésű magyar játékfilmet.

Könnyen megközelíthető

A másolat vár ma is áll, szerencsére nem bontották el és bárki által díjmentesen meglátogatható. Az építményt Pilisborosjenő felől érdemes megközelíteni. A település szélén, a Prohászka Ottokár utca végén ingyenes parkolóhelyek vannak kialakítva, így autóval is könnyedén el lehet jutni a várhoz vezető rövid túra útvonalhoz, de természetesen buszmegálló is van a közelben és közvetlen buszközlekedés zajlik a főváros és Pilisborosjenő között, így tömegközlekedéssel se problémás oda eljutni.

A túra útvonala. A parkoló Pilisborosjenőn, a Prohászka Ottokár utca végén található; Térkép forrása: GoogleMaps

Egy könnyű séta

A várhoz a faluból könnyű terepen vezet az út és nagyon kellemes tempóban sem vesz több időt igénybe egy óránál, még akkor sem, ha megállunk közben nézelődni, élvezni a táj szépségét.

A településről egy földút visz ki. Azon elindulva egy széles fennsíkon találjuk magunkat, ahol egy levendulamező mellett haladunk el. Innen az erdőbe beérve két választási lehetősége van a kirándulóknak. A széles földúton maradva gyorsan és egyszerűen gyönyörű erdős tájon át eljuthatunk a várig. Kisgyermekkel érkezőknek inkább ezt az útvonalat érdemes választani. Ezen az úton egyébként biciklivel, mindenféle mountain-bike-os tapasztalat nélkül könnyedén megközelíthető a vár.

Marsbéli táj

A másik lehetőség, hogy amint az erdőbe érünk letérünk balra egy kis ösvényre. Ez az út jóval nehezebb terepviszonyok között vezet, viszont cserébe látványosabb is az előbbinél. Ha ezen haladunk tovább, útba ejthetjük a régi elhagyatott dolomitbányát és a Teve-sziklát, ami arról kapta a nevét, hogy kicsit messzebbről nézve egy púpos tevét formáz. Ez a dolomit sziklaképződmény megközelítőleg 220 millió éve jött létre. Formáját annak köszönheti, hogy a hévizekből benne feloldódott ásványi anyagok keményebbé tették a környező kőzeteknél, így az erózió nem tudta elbontani.

A Teve-szikla messziről nézve
A Teve-szikla közelről

A bánya és a szikla közelében egyébként érdemes elidőzni, érdekes felszíni formák, kisebb barlangok találhatóak a környéken, ráadásul a sziklák vöröses-sárgás színe - ami a bennük található vas miatt alakult ki - egészen különlegessé teszi a látványt. 

Marsbéli táj

Kellhet a bakancs

Innen tovább haladva szintén viszonylag rövid idő alatt eljuthatunk az Egri vár másolatáig, azonban ha a közelmúltban esett az eső érdemes vigyáznunk. Ezen az úton hatalmas tócsák, sáros dagonyák alakulnak ki már egy kisebb zápor hatására, így rendes utcai cipőben szinte lehetetlen rajta ilyenkor előre jutni, erre a terepre érdemes profi túrabakancsal készülni.

Mint egy középkori erőd

A várnál azonban a látvány mindenért kárpótol. Maga az építmény olyan hatást kelt, mintha egy középkori rom volna. Habár nehéz ma már beleképzelni az eredeti várat, mégis magával ragadó, izgalmas látványt nyújt. Teljesen hiteles a környezetében.

Az Egri vár másolata

A vár zeg zugait is érdemes bejárni. Itt fontos kiemelni, hogy mivel láthatóan nem történt rajta komolyabb állagmegőrzés, így a falakra felmászni egészen biztosan életveszélyes, tehát ez kerülendő, de sétálni a mű erődítmény különböző részei közt húzódó ösvényeken már önmagában is komoly élmény.

Mintha középkori romok közt járnánk

A vár talán legszebb része az egyik rondella, azaz körbástya. Ez könnyen megközelíthető, és biztonságosan bejárható. A bástya mellvédjei mögül pedig egészen páratlan kilátás nyílik a vár mögött elterülő hosszú erdőkkel borított völgyre. A vár környéke egyébként összességében rendezett, szemét nincs, az önkormányzat tartja rendben.

Kilátás a bástyáról a völgyre

Hosszabb is lehet a túra

A vártól Pilisborosjenőre könnyen vissza juthatunk azon az úton amin jöttünk, de a kalandozni vágyók akár tovább is haladhatnak. A vártól végig kijelölt túraútvonal vezet a Fehér-hegyen át a Házi-réti-víztározóig, ahonnan közel van a főút, amin buszmegálló is található, illetve az említett hegyet megkerülve szintén kijelölt túraútvonalon akár Pilisborosjenőbe is visszajuthatunk.

Kilátás a bástyáról a völgyre

Málna terem az erdőben

Ami biztos, hogy a túra mindegyik része gyönyörű tájakon vezet keresztül. Az egész terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Élővilága rendkívül különleges. Az út mentén ha figyelmesek vagyunk állatok csapáit is felfedezhetjük. Az erdőben galagonya, csipkebogyó sőt még szeder és málna is terem. Gyönyörű hatalmas fák és sziklás bércek ölelik körbe az arra járót.

Minden korosztálynak ideális

Érdemes tehát felfedezni a pilisi Egri várat. Mindenkinek ajánlott a túra életkortól függetlenül és kutyával, kisgyermekkel, vagy biciklivel érkezők számára is ideális.