Új helyzetet teremt a koronavírus az utasbiztosításnál

Utazás2020. feb. 9.BGA
A rovat támogatója:

A koronavírus miatt kialakult helyzet az utasbiztosításokat és az útlemondási biztosításokat is érinti. Nem mindegy, hogy mikor került sor a szerződések megkötésére, és mikor indul az utazás, ezért mindenkinek érdemes alaposan áttekinteni a biztosítók szerződési feltételeit.

A koronavírus miatt most nem ajánlatos úticél Kína. Mostanra már legalább 50 légitársaság törölte járatait – a légitársaságok különféle okok miatt sztornózzák a járatokat, némelyikük tart a vírus gyors terjedésétől, mások döntésüket az egészségügyi létesítmények hiányával vagy a járatok jövedelmezőtlenségével indokolják, ugyanis csökken, mint az üzleti utazók és a turisták száma is. Kína további értesítésig betiltotta a csoportos kirándulásokat. Számos ország határzárat rendelt el, Oroszország és Mongólia lezárta határát Kínával, hogy elejét vegye a koronavírus terjedésének. Észak-Korea is lezárta az összes repülőterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt, illetve Pakisztán is elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt. A Fülöp-szigetekhez tartozó Samal szigete csütörtökön már nem csak a kínai turistákat tiltotta ki, hanem azokat is, akik olyan országból érkeztek, ahol felütötte fejét a vírus.

A Kínából érkező, valamint oda induló repülőjáratok számát a felére csökkentették, és mérsékelték a határon átkelő buszjáratok számát is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hupej tartományát az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta. Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került, ahova csak halaszthatatlan ügyben javasolt utazni.

Most sokakban merülhet fel a kérdés, hogyan érinti a koronavírus az utas- és útlemondási biztosításokat.

Ennek kapcsán érdemes leszögezni, hogy amennyiben az út során betegszik meg valaki, akkor a legalapvetőbb utasbiztosítás is fedezi az orvosi ellátás, vagy az esetleg szükségessé váló útmegszakítás költségeit, feltéve, hogy az utazás a járvány kihirdetése előtt kezdődött – közölte a Magyarországi Biztosítók Szövetsége. Ha tehát annak ellenére utazik az ügyfél adott országba/régióba, hogy az szerepel az „utazásra nem javasolt” térségek között, úgy elutasíthatja a biztosító az esetleges kárigényt, függetlenül a szerződéskötés időpontjától.
A legtöbb útlemondás biztosítás valószínűleg nem nyújt fedezetet a Kínába tervezett utazások lemondásának költségeire, mert az nem biztosítási esemény, ha az ügyfél a megbetegedéstől való félelme miatt mondja le az utazást – hívta fel a figyelmet Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője hozzátéve: a térségbe utazást tervezők mindenképpen tájékozódjanak a Konzuli Szolgálat honlapján a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb hírekről.

Nem minősül biztosítási eseménynek az, ha az ügyfél a megbetegedéstől való félelme miatt mondja le az utazást.

Az utazási csomagra és az utazási szolgáltatás együttesre vonatkozó 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet a 9. §-ban ellenben kimondja, hogy abban az esetben, amikor az utazásszervező azért mondja fel az utazási szerződést, mert a célország „utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba felvételre kerül, akkor
a) az utazó az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra tarthat igényt, vagy
b) ha az utazásszervező az a) pont szerinti helyettesítő szolgáltatás nyújtására nem képes, vagy az utazó a felkínált helyettesítő szolgáltatást nem fogadja el, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díj azonnali visszafizetésére.

A legtöbb utas- és útlemondási biztosítás tartalmazza a kizárások között a geopolitikai, éghajlati, ökológiai és járványügyi helyzet miatt kialakuló káreseményeket, beleértve egy esetleges karanténból adódó többletköltségek térítését is. Ennek oka egyrészt az, hogy az ilyen események kockázatát és költségeit meglehetősen nehéz beárazni, másrészt pedig az, hogy a biztosító nem tudja garantálni szolgáltatásának egyik legfontosabb elemét, az asszisztenciát. Az orvosi segítség, betegszállítás, továbbá a kapcsolódó költségek átvállalása nem garantálható ezekben az élethelyzetekben. 

Ellenben ha egy katasztrófa miatt lezárt területről valaki önállóan kimenekül, annak a költségeit „kármentés” címen megtérítheti a biztosító.

Ugyanis minden biztosítottnak kötelessége a kármentés. Viszont ha valaki szándékosan teszi ki magát a veszélynek, azaz katasztrófaturistát játszik, a biztosító minősítheti úgy a helyzetet, hogy nem fizet.

A biztosítóknak egységes gyakorlatuk nincs a karanténban rekedt ügyfelek kártérítésére, érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis ma az utasbiztosítások ajánlatai rendkívül széles skálán mozognak, a külföldre utazók gyakran nem tudják, hogy pontosan mit is takar utasbiztosításuk. 

A jelen helyzetben a megkötött utasbiztosítások – az utazásra nem javasolt térségek kivételével – érvényesek a koronavírus járvány okozta megbetegedésekre is.

Érdemes megfogadni a WHO ajánlásait, amelyekben többek közt a gyakori, alkoholos kézfertőtlenítés, a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati termékek fogyasztásának tilalma, a lázas, köhögő beteg személyekkel való kontaktus kerülése szerepel.