Kína felé nyitott a Corvinus

Vállalkozás2019. júl. 25.D.J.

A világranglista 40. helyén álló Fudan Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem kettős MBA diploma programja szeptembertől tovább folytatódik. Az egyetem oktatási dékánhelyettesét a részletekről kérdeztük.

A Fudan Egyetemet a múlt század elején egy jezsuita tanító Ma Xiangbo alapította. Ez volt az első olyan felsőoktatási intézmény az ázsiai országban, amelyet egy kínai hozott létre. A jelentőségük az idő múlásával folyamatosan nőtt. Különösen azután, hogy az intézmény 2000-ben egyesült a Sanghaji Orvosi Egyetemmel. A Fudan-nak ma már 14 ezernél is több hallgatója van.

A világ egyetemeit rangsoroló QS World University Rankings friss listája szerint ez az intézmény a 40-dik legjobb a világon.

A Fudan és a budapesti Corvinus kettős diploma programja keretében a képzések 18 fő részvételével először még 2019 februárjában indultak el. Ez az MBA-képzés volt az első kínai oktatási program a régióban. A nagy érdeklődés miatt most szeptemberben pedig új évfolyam indul. Erre pótfelvételi eljárás keretében még augusztus első felében is lehet jelentkezni.

Mint Fehér Péter a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar oktatási dékánhelyettese a Növekedés.hu-nak elárulta: egy félév 3,9 millió forintba kerül. Viszont a Magyar Nemzeti Bank támogatásának hála 20 hallgató ösztöndíjra is jelentkezhet. A sikeres pályázok mentesülnek a kiadások 75 százalékától.

A képzés négy félévből áll: ebből két félévben a kínai oktatók érkeznek Budapestre, míg a két másik félévben a hallgatók Sanghajban töltenek el 1-1 hetet. Kínában a tanórák mellett vállalatlátogatásokat is szerveznek, ahol a helyi sajátosságokkal testközelből is megismerkedhetnek a tanulók.

Fehér Péter kiemelte: a program egyik nagy előnye, hogy komolyan elmélyítik a hallgatók pénzügyi ismereteit. A főleg vezetőknek szóló képzésen komoly hangsúlyt kap a gyakorlatiasság. A hallgatókat igyekeznek rávenni, hogy vitassák meg és beszéljék át a felmerülő eseteket. Sőt, harmadik félévtől már olyan tárgy is indul, amelyen a hallgatóknak négy-öt fős csoportokban vezetői stratégiai problémákat kell megoldaniuk.

A kínai nyelvtudás nem követelmény. A teljes képzés angol nyelven zajlik.