Körkép a legkeresettebb gazdasági képzésekről és a ponthatárokról

Hírek2019. júl. 25.Növekedés.hu

Több mint 112 ezren felvételiztek idén, közel egyharmaduk gazdasági képzésre jelentkezett, a legmagasabb pontszámmal a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára lehetett bejutni. Mutatjuk a gazdasági képzések ponthatárait a legnagyobb egyetemeken.

Idén is a gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek: összesen 31,326 felvételiző jelölt meg valamilyen gazdasági képzést, zömében az első helyen. Az idén is legnépszerűbb gazdálkodási és menedzsment szakra például több mint tízezren jelentkeztek.

A legnagyobb, több mint ötszörös túljelentkezés a Corvinus Egyetemen volt, a legtöbb új hallgató pedig az ELTE-n kezdheti meg tanulmányait.

A gazdasági szakok ponthatárai alap és államilag támogatott képzéseken a következőképpen alakultak:

Szak neve

Intézmény és ponthatár

gazdálkodási és menedzsment

 BGE: 400, ELTE: 400, BCE: 449

kereskedelem és marketing

 BGE: 400, ELTE: 400, BCE: 447

turizmus-vendéglátás

 BCE: 427, BGE: 400, DE: 400

pénzügy és számvitel

 BCE: 430, ELTE: 400, BGE: 400

emberi erőforrások

 BCE: 428, BGE: 400, KRE: 428

nemzetközi gazdálkodás

 BCE: 465, ELTE: 421, BGE: 420

alkalmazott közgazdaságtan

 BCE: 400, ELTE: 404 (angol)

üzleti szakoktató

 BGE: 280 (levelező) PTE: 280 (levelező)

A 470-et meghaladó extra átlagpontszámokkal a nemzetközi gazdálkodás és az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok szakra vett fel hallgatókat a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE).

A BCE három kara közül a legtöbb jelentkezőt, 2449-et a gazdálkodástudományi karra vettek fel. A legnépszerűbb szakok a gazdálkodási és menedzsment alapszak, a pénzügy-számvitel és a gazdaságinformatika voltak. 

Adatsoraik szerint több mint 20 ezren adtak be jelentkezést az egyetemre, közülük 3484 diák nyert felvételt.

Rekordszámú új hallgató kezdi meg szeptemberben a tanévet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), összesen 10170-en.

A felvételi eredmények szerint több hallgató ülhet be a padokba az állam- és jogtudományi karon, az informatikai karon, a pedagógiai és pszichológiai karon és a társadalomtudományi karon is, minden ötödik gólya pedagógusnak készül. Az állami finanszírozásban részt vevő új diákok átlagpontszáma a pszichológia alapszakon a legmagasabb (466), de kiemelkedően magas a ponthatár egyebek közt a jogász, a matematika és a fizika, az angol nyelven induló alkalmazott közgazdaságtan és a nemzetközi gazdálkodás állami ösztöndíjas alapszakosai esetében is.

Kiemelkedően magas átlagpontszámok mellett 4774 új hallgatót vesz fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

a szeptemberben induló új tanévre, az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma csaknem 419 pont volt.

Tavaly is a gazdálkodási és menedzsment lett a legnépszerűbb alapszak. A végső ponthatár 2018-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) 444, a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) 434 pont volt.

Összesen 78.900-an ezren nyertek felvételt: állami támogatással mintegy 62 ezren, önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább.

A legnépszerűbb egyetemek rangsora így alakult:

  1. ELTE,
  2. Debreceni Tudományegyetem,
  3. Szegedi Tudományegyetem,
  4. BME,
  5. Pécsi Tudományegyetem.

A Budapesti Gazdasági Egyetem piacvezető az üzleti képzések területén

Idén szeptemberben közel 6 200 elsőéves kezdheti meg tanulmányait hazánk meghatározó alkalmazott tudományok egyetemén, 6 százalékkal többen, mint az előző évben. 2019-ben az állami ösztöndíjasként felvett hallgatók arányának további növekedése mellett az idegen nyelvű képzésekre felvettek száma is jelentősen nőtt - derül ki a BGE közleményéből.

A BGE versenyképessége a piacon elismert diplomában, az üzleti trendekhez illesztett képzési struktúrában, a tudatos pályaorientációban és az inspiráló, modern intézményi környezetben mutatkozik meg leginkább. Ezt igazolják a mostani felvételi eredmények is, hiszen az általános felvételi eljárást követően

a 2019/2020-as tanévben 6 192 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen.

Tavaly 5 846 fő nyert felvételt, így az idén 6 százalékkal több az újonnan felvett hallgatók száma. Rádásul évről-évről folyamatosan nő az egyetemre magas pontszámmal bejutók aránya.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is növekedett az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók aránya: a felvett hallgatók 61 százaléka állami ösztöndíjasként kezdi majd meg tanulmányait az egyetemen. Ugyancsak átlag feletti a növekedés a levelező képzésekre felvettek arányában, amely azt mutatja, hogy a munka mellett való tanulás egyre elterjedtebb modellé válik.