Mi történik, ha elfelejtjük befizetni a kötelező biztosítást?

Biztosítás2021. okt. 17.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén 60 nap türelmi időt biztosítanak az ügyfélnek. Miután észrevettük, hogy megfeledkeztünk a biztosításunkról, a legfontosabb, hogy kiszámoljuk, pontosan hány nap telt el a díjfizetés esedékessége óta.

A gépjármű-biztosítások ma a legfontosabb biztosításaink közé tartoznak. A KGFB a másnak okozott kár esetén nagy összegű kárfizetések alól mentesítheti az üzembentartót, míg a CASCO például az önhibás károk, továbbá lopáskár elszenvedése esetén nyújt segítséget. De mi történik akkor, ha a KGFB-t, hátköznapi nevén a „kötelezőt” elfelejtjük befizetni?

Miután észrevettük, hogy megfeledkeztünk a biztosításunkról, a legfontosabb, hogy kiszámoljuk, pontosan hány nap telt el a díjfizetés esedékessége óta.

A biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén 60 nap türelmi időt biztosítanak az ügyfélnek, ha azonban eddig a határidőig nem érkezik be a biztosítási díj, a szerződésünk automatikusan megszűnik – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint magyarázza: ez azt jelenti, hogy ha az autót a türelmi idő lejárta után is vezettük, szabálysértést követtünk el, hiszen érvényes KGFB nélkül nem vehetünk részt közúti forgalomban.

Természetesen a következő lépés mindenképpen az legyen, hogy felvesszük a kapcsolatot a biztosítónkkal, és azonnal újrakötjük a szerződésünket.

Ezt díjnemfizetés esetén csak annál a biztosítónál tehetjük meg, ahol az előzményszerződésünk megszűnt.

Joggal merül fel a kérdés: mi van akkor, ha valamilyen okból nem érkezett csekk, díjbekérő vagy fizetési emlékeztető a biztosítótól. Vajon ebben az esetben is a mi felelősségünk-e az elfelejtett kötelező. Szakértőnk szerint sajnos KGFB esetén a szerződőnek kell gondoskodnia a befizetésről, így akkor is a mi felelősségünk a díj beérkezése, ha nem érkezett meg a szükséges csekk vagy díjbekérő.

Ha így jártunk, feltétlenül vegyük fel a kapcsolatot a biztosítóval.

Egyeztessük a kapcsolattartási adatainkat (telefonszám, e-mail cím, lakcím, tartózkodási hely), ugyanis könnyedén kiderülhet, hogy egy elgépelés miatt nem értek célba az értesítők. A probléma hátterében persze gyakran olyan, banális okok is állhatnak, mint egy rossz helyre bedobott csekk, amely viszont sajnos bárkivel előfordulhat – emiatt is fontos, hogy feljegyezzük a díjfizetés esedékességét, és ha gyanús, hogy még nem kaptuk meg a szükséges dokumentumokat, időben cselekedjünk.

Sokan kérdezik, hogy milyen díjak merülhetnek fel az elfelejtett kötelezővel kapcsolatban?

Általánosságban igaz, hogy minél több idő telt el a 60 napos határidő lejárta óta, annál mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk ahhoz, hogy rendezzük a felmerülő díjakat – hangsúlyozza a Netrisk.hu szakértője. Mint mondja, magától értetődően be kell fizetnünk az újonnan megkötött kötelező biztosítás díját, emellett visszamenőlegesen is rendeznünk kell a kieső időszakra vonatkozó biztosítási díjat. Amennyiben egy közúti ellenőrzés során kiderül, hogy érvényes KGFB nélkül vezettünk, a szabálysértési bírsággal is számolnunk kell, valamint a fedezetlen napokra úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetnünk, amelynek mértéke napról napra nő.

Még ha feledékenyek is vagyunk, számos praktikát bevethetünk, hogy legközelebb ne járjunk pórul.

Biztosításkötéskor ellenőrizzük, hogy valóban helyes kapcsolattartási adatokat adtunk-e meg, és használjunk megbízható, korszerű e-mail szolgáltatót! Ha gyanús, hogy nem kapunk e-maileket a biztosítótól, ellenőrizzük a spam (levélszemét), valamint a promóció mappákat is, és jelöljük meg, hogy a biztosítónktól kapott leveleket ne ezekbe a mappákba sorolja a levelező. Ha megkötöttük a biztosítást, azonnal jegyezzük fel a díjfizetés esedékességét a naptárba, a telefonunkba, vagy bárhova, ami rendszeresen szem előtt van, és ha lehet, állítsunk be értesítést!

Cseh Anett szerint szintén nagy segítség lehet, ha egy online alkuszcégen keresztül kötjük a biztosítást: hacsak nem kérjük az ellenkezőjét, a Netrisk.hu-n megkötött kötelező biztosítások esetén rendszeresen értesítést kapunk az évforduló esedékességéről, a biztosítóváltás lehetőségéről, valamint arról is, ha díjhátralékunk keletkezett.

Mindenki közös érdeke, hogy időben gondoskodjunk a biztosítási díj befizetéséről, így ha szeretnénk elkerülni a bonyolult adminisztrációt és a többletköltségeket, éljünk ezekkel a kényelmi lehetőségekkel!