A kapuban a Covid-19 kezelésére szolgáló gyógyszerek

Egészség2021. okt. 14.Haiman Éva

Hatékony gyógymód hiányában emberek százezrei, milliói eshetnek még áldozatul a Covid-19-nek, mert nem tudják, vagy nem akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen. Ezért óriási jelentőségűek azok a gyógyszerfejlesztések, amelyek közül talán most már több is beválthatja a hozzá fűzött reményt.

Lassan két éve, hogy ismeretté váltak az első új típusú humán koronavírus-fertőzések a világban, de még mindig nincs hatásos gyógymód a Corid-19-re. A kínai Vuhanból rekordsebességgel eljutott a vírus a Föld gyakorlatilag minden pontjára, hivatalosan is csaknem 240 millió embert fertőzve meg, és majdnem 5 millió halálát okozva.
Az orvostudományi kutatások egyszerre fordultak a koronavírus-fertőzés megelőzésére és az általa kiváltott betegség kezelésére, ám eddig csak az előbbiek jártak sikerrel: világszerte többféle vakcina is rendelkezésre áll már.

A Covid-19-re azonban eddig nem tudtak célzott kezelést találni.A kutatók először a már ismert és más betegségeknél bevált hatóanyagokkal, terápiákkal próbálkoztak, mert, ha találtak volna ezek között hatékonyat, azzal időt és pénzt spóroltak volna meg, nem beszélve a megmentett emberéletekről.

A WHO Szolidaritás Kísérletében 13 ezer páciensen négy ismert szert teszteltek – a remdesivirt, a hidroklorokint, a lopinavirt és az interferont –, de azok globálisan semmilyen vagy csak minimális hatással voltak a tartós kórházi kezelésre, a lélegeztetésre vagy a halálozásra. Ezért most három új hatóanyagot vesznek górcső alá, amelyeket egy független szakértőkből álló csoport választotta ki, és 52 ország több mint 600 kórházában végeznek majd velük kísérleteket. Az artesunátust súlyos malária, az imatinibet bizonyos rákos megbetegedések, az infliximabot pedig az immunrendszer betegségei, például a Crohn és a rheumatoid arthritis kezelésére használják.

Az FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága ugyanakkor a remdesivirt átsorolta a széles körben használatos Covid-ellenes anyagok körébe, míg az ivermektint „nem ígéretes” kategóriába helyezte. Ez utóbbinak, ami egyébként egy, az állatorvoslásban használatos féreghajtó, a kétes bizonyítékok ellenére Magyarországon is sok a „rajongója”.

Ígéretesnek találta az FDA a molnupiravirt is, amelyet eredetileg influenza kezelésére fejlesztettek, de amelyről egy vizsgálat kimutatta, hogy Covid-19-ben felére csökkentette a kórházi kezelések és a halálozás kockázatát. A Ridgeback Biotherapeutics és a Merck közös fejlesztése a remdesivirrel ellentétben, amelyet intravénásan kell beadni, tabletta formájában is alkalmazható. Ez megkönnyítheti a használatát a betegség korai szakaszában.
A cégek már megkezdték a koronavírus-gyógyszer engedélyeztetési folyamatát az Egyesült Államokban, az FDA a remények szerint heteken belül jóváhagyja a használatát. Pozitív elbírálás esetén

a molnupiravir lesz az első szájon át alkalmazható koronavírus-gyógyszer az Egyesült Államokban, és később várhatóan Európában is.A molnupiravir elsősorban az oltatlan betegek kezelésében jelenthet segítséget, akiknek körében jóval nagyobb a súlyos kimenetelű koronavírus-fertőzés vagy halálozás kockázata. Az igazolt fertőzötteknek napi nyolc pirulát kell bevenniük öt napon keresztül, vagyis összesen 40-et.

Jó hírek érkeztek az AstraZeneca-tól is: a cég koronavírus elleni gyógyszere a felére csökkenti a súlyos Covid betegség kialakulását és a halálozás kockázatát. Az injekció formában használatos AZD7442 egy hosszú hatású antitest-kombináció, amely a klinikai vizsgálatban a placebohoz képest 50%-kal csökkentette a súlyos COVID-19 megbetegedés vagy a halálozás előfordulását az enyhe és közepesen súlyos tüneteket nem több mint egy hete produkáló betegeknél. A vizsgálatba bevont résztvevők 90%-a idős vagy krónikus beteg volt, akiknél magas volt a súlyos megbetegedés kialakulásának kockázata.

Ezek a pozitív eredmények azt mutatják, hogy ez a készítmény fontos szerepet játszhat a súlyos világjárvány elleni küzdelemben.

A gyógyszer megakadályozhatja a betegség elfajulását, és több mint hat hónapig tartó folyamatos védelmet biztosíthat.Az AstraZeneca október 5-én bejelentette, hogy kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához az AZD7442-nek sürgősségi felhasználásának engedélyezése iránt.