A saját lecsapolt vérünk akár a gyógyszerünk is lehet - A visszaömlesztést már fiatalításra is használják

Egészség2021. júl. 11.D.J.

A „sajátvér terápiát” doppingra, izomsérülés illetve hajhullás kezelésére és bőrfiatalításra is alkalmazzák.

A történelmi korokban úgy hitték, hogy a vérnek mágikus ereje van. A reneszánsz idején volt olyan elmélet, amely szerint pusztán a vérivással akár a fiatalság is megőrizhető.

Mint annyi más régi tévhitben ebben is van egy csipetnyi igazság. Az életet jelentő testnedvből egy kis plusz valóban jót tehet nekünk. Az is segíthet ha a saját lecsapolt vérünket öntik vissza belénk.

A profi sportolók körében ez az eljárás mind a map napig népszerű dopping módszernek számít. Komoly előnye hogy roppant nehéz kimutatni.

A működési elv a következő: miután lecsapolnak valakitől egy kis vért, a szervezet hamar - legfeljebb pár hét alatt - pótolja a hiányt. Ha ezután a kérdéses személy visszakapja a kivett vért, akkor ideiglenesen megnő például a vérlemezkék száma az ereiben és a páciens fittebb lesz.

Külön segít, ha a vért akkor veszik le, amikor az alanynak a szokottnál is jobbak az egészségügyi mutatói.

Például van, hogy a sportolókat magaslati táborba viszik, ahol az oxigénhiányos környezet miatt megnő a vérükben a vörösvérsejtek száma. Pont azért, mert a szervezetük a zord körülmények között is igyekszik hatékonyan működni. Miután visszatérnek a magaslatról a vérnek ez az előnyös tulajdonsága hamar elveszik. Ám ha időben lecsapolják őket és verseny előtt visszakapják a több vörösvérsejtet tartalmazó mintát,

akkor a sportolók teljesítménye a megmérettetésen nagyot ugorhat.

Az első atléta, aki bevallotta, hogy élt ezzel a segítséggel a finn Kaarlo Maaninka volt, aki az 1980-as moszkvai olimpián hosszútávfutóként két érmet is szerzett. Mivel a vérdoppingot, akkor még nem tiltották, ezért nyíltan beszélhetett a visszaömlesztés előnyeiről. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a „sajátvér terápiát” csak 1985-ben tiltotta be.

A porckopást is rendbe teheti

A vér visszaöntésének egészen komoly múltja van az egészségügyben. Az első dokumentált esetre még 1818-ban került sor. De hogy az eljárásnak micsoda előnyei lehetnek, az csak igazán a második világháború után derült ki.

Ma már porckopások, ízületi gyulladások és izomsérülések kezelésénél is használják.

Amikor célzott területen kell bevetni akkor a beavatkozás általában a következőképp néz ki: először a lecsapolt vért centrifugálással alkotóelemeire szedik szét. Majd az igazán hasznos részekből, amelyek segítenek a szövetek megújításában készül egy vérlemezkékben gazdag szérum, amely fel tudja gyorsítani a regenerálódási folyamatot.

Ezt a kúrálandó területre fecskendezik be.

A leírt eljárást PRP vagyis Platelet Rich Plasma kezelésnek is hívják. A technológia előnye, hogy nem igazán kell mellékhatásokkal számolni, mivel a páciens kissé átalakítva, de a saját vérét kapja vissza. Az ára viszont igen csak borsos.

Magyarországon a kezelés után a számla könnyen átlépheti a 80-100 ezer forintot is.

De a sajátvér terápiát nem csak betegeknél használják. A szépészeti beavatkozásoknál is egyre népszerűbb. Az ígéretek szerint a PRP ugyanis még a bőrt is meg tudja fiatalítani.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia viszont szkeptikus az eredmények kapcsán.

Mint felhívják rá a figyelmet: kevés vizsgálat készült a témában. Egyelőre az látszik, hogy néhány páciensnek valóban kitudják fiatalítani a bőrét egy-másfél évre, de másoknál a beavatkozás hatástalan. Hogy min múlik a kezelés sikeressége azt nem tudni.

De ez a probléma nem csak a bőrfiatalításnál merül fel.

Egyébként is jellemző, hogy sok hely úgy hirdeti a „sajátvér terápiát” mintha valami csodaszer lenne, amely az allergiától az asztmáig egészségügyi gondok egész tárházát tudja megoldani. Csakhogy a legtöbb kezelésfajta hatásosságát semmiféle komoly átfogó kutatás nem támasztja alá.

A téma körül ezért rengeteg a kérdőjel.

A Harvard Orvosi Egyetem például kiemeli egy írásában, hogy a PRP az ígéretek szerint a hajhullás megállítására is jó. Egy bizonyos kopaszodási fajtánál pedig vannak is ígéretes eredmények, de összességében több vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy a PRP hatásosságáról ezen a téren érdemben lehessen beszélni.

A sportsérülések és a porckopások kezelésénél kétségkívül rengeteg a jó tapasztalat, ráadásul a saját vér visszaömlesztése remekül működik ha ideiglenesen fiatalabbnak és fittebbnek akarjuk érezni magunkat.

A sportolók körében dokumentált dopping esetek, ha valamit akkor ezt egyértelművé tették.