Kezd lecsengeni az omikron hullám Nyugat-Európában, a régiónkban még nincs javulás

Életmód2022. jan. 29.Sz.A.

A legnagyobb európai országokban már elérte a tetőpontját a legújabb járványhullám, a napi esetszámok csökkennek. A halálozási mutatók az esetszám felfutása ellenére viszonylag alacsonyabb szinten maradtak az omikron variáns által meghatározott ötödik hullámban.

Lecsengőben van az ötödik hullám Európában, a legnagyobb országokban már elérte a járványhullám a tetőpontját - derül ki a John Hopkins Egyetem adataiból. A régiós országok adataiban azonban még nem látható javulás.

Az esetszámok ugyan magasabbak, de a szövődmények okozta halálozási ráta viszonylag alacsonyabb maradt.

Az új halálesetek száma egymillió lakosra vetítve (Our Word In Data)

Az új koronavírus halálesetek száma egymillió lakosra vetítve

Az új fertőzésszámok egymillió lakosra vetítve (Our World In Data)

Az új covid fertőzésszámok egymillió lakosra vetítveAz új fertőzések és halálesetek száma lakosságarányosan (Our World In Data)

Az új koronavírus fertőzések és halálesetek száma lakosságarányosan (Our World In Data)Az EU-ban a legmagasabb az átoltottság Portugáliában, Spanyolországban, de Olaszországban is 80 százalék feletti a ráta. A V4 államok közül Szlovákia a sereghajtó 51 százalékkal, Magyarországon 66 százalékos az átoltottság. 

Átoltottsági arány egyes európai országokban (sötétzöld: két oltás, világosabb zöld: egy oltás)

Átoltottsági arány egyes európai országokban (sötétzöld: két oltás, világosabb zöld: egy oltás)

Az omikron fertőzötteknél a betegség sokszor torokkaparással kezdődik, majd jön az orrdugulás, a száraz köhögés és rosszabb esetben a testi fájdalom.

A lefolyás viszont gyorsabb, mint a delta variánsnál.