Beválni látszik a vérplazma-terápia a súlyos állapotú Covid-betegeknél

Egészség2021. jan. 14.Haiman Éva

A koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek közül eddig már 750 adott vérplazmát, amit mintegy 800-1000 súlyos állapotú covidos kezelésénél használtak fel. A járvány második hullámában sokkal többen alkalmasak plazmadonornak, mint az elsőben, de sajnos nagyobb szükségük is van a terápiára, ezért minden potenciális donorra számítanak.

Országosan eddig 750 gyógyult koronavírus-fertőzött adott vérplazmát, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szervezésében 500, míg a vérszérum-terápiával foglalkozó OrthoSera Zrt.-nél 250 speciális plazmaadás történt – közölte az OVSZ.

A donorok többsége 1-3 alkalommal ad plazmát, de van, aki már 10 fölött jár. A speciális készítményekből összesen mintegy 2000 egységet használtak már fel 800-1000 betegnél. Az eredményesség a kórházak visszajelzése alapján egyértelműen pozitív.

Jelenleg két konzorcium vesz részt a speciális plazmakészítmény klinikai próbájában.

Az egyikben a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat vesz részt, e konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft.

A másik konzorcium a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport, amelynek tagjai a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem, a Kedplasma és az OrthoSera. Az utóbbi által gyűjtött plazmát is az OVSZ dolgozza fel, majd felhasználásra visszajuttatja az egyetemi kutatócsoportnak.

Az OrthoSera Medical Zrt., amely alapvetően mozgásszervi betegségek számára fejleszt ilyen készítményeket, a koronavírus-járvány kezdete, tavaly március közepe óta foglalkozik kizárólag a Covid-betegek vérplazma-terápiájának kutatásával és gyártásával.

Lacza Zsombor, a cég első embere, nem mellesleg a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a növekedés.hu-nak elmondta: első körben az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kaptak 80+33 millió forintos támogatást, majd ősszel átmenetileg saját zsebből fedezték a költségeket, a közelmúltban pedig az Operatív Törzs 286 millió forint támogatást ítélt meg a számukra. Ez azért elengedhetetlen, mert

kísérleti terápiáról van szó, amelyet a törvény szerint ingyen kell biztosítani a betegek számára, egy-egy adag vérplazma előállítása viszont – csak az anyagköltséget számolva – 125 ezer forintba kerül, egy betegnek pedig minimum 2-3 egységet kell kapni, állapottól függően.

Az OrthoSera eddig már több mint 280 Covid-19-beteg kezeléséhez szállított vérplazmát, döntően a Semmelweis Egyetemre, illetve 7 dunántúli kórházba, a cégnek ezekkel az intézményekkel van együttműködési szerződése, ami a kezelés hatékonyságának követése miatt elengedhetetlen – magyarázta a cégvezető.

A plazmakezelésen átesettek közül 51-en haltak meg, ami nagyon jó arány, ezt a terápiát ugyanis csak nagyon súlyos állapotú betegek kapják.

Mint Lacza Zsombor jelezte: az eredmények azt mutatják, hogy a terápia nagyon jó hatékonyságú, ezért rendkívül fontos, hogy minél több beteghez eljusson, és minél hatékonyabban legyen felhasználva. Ezért az adatokból  minél pontosabban igyekeznek meghatározni, milyen labor- és egyéb paraméterek esetén a leghatékonyabb a plazmaterápia megkezdése, illetve, hogy mikor nem érdemes adni, mert nem fog segíteni a beteg állapotán.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első dózis beadását követően már másnapra javulni kezdenek a gyulladásos paraméterek.

Mindannyiunk érdeke, hogy az kapja, akinek a legtöbbet használ – fogalmazott a rektorhelyettes, egyrészt, mert a vérplazma-terápia olyan, mint egy vérátömlesztés, ezért maximum 2-3 alkalommal lehet adni, másrészt, mert nem korlátlan erőforrás.

Ezért is hozta létre az OrthoSera a donornakjelentkezem.hu weboldalt, amelyen keresztül folyamatosan várják a gyógyult koronavírus-pácienseket plazmaadásra.

Lacza Zsombor tájékoztatása szerint egyre több az alkalmas plazmadonor: míg a járvány első hullámában 1:10-hez volt az arányuk, most már minden negyedik gyógyult Covid-19-páciens szervezetében van elegendő ellenanyag ahhoz, hogy érdemes legyen tőle plazmát levenni. Egy egység plazmát egyébként körülbelül 3 hónapig lehet felhasználni, és bár a járvány jelenlegi szakaszában az összes sokkal hamarabb elfogy, fontos, hogy egy stabil, hosszan, tehát akár évekig eltartható készítményt fejlesszenek ki a vérplazmából. Stratégiai szempontból ez a későbbiekben életmentő lehet – tette hozzá.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közben közölte: jelentősen növelik a plazmagyűjtési pontok számát és kapacitását, az Operatív Törzs támogatásából pedig új készülékeket szereztek be a speciális plazmagyűjtéshez.

Az OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában már üzembe helyezték a berendezést, a következő hetekben pedig minden megyeszékhely vérellátójába telepítenek ilyet, hogy egyszerűbbé tegyék a plazmaadást az alkalmasnak minősült jelentkezők számára.

A legközelebbi véradási helyszínekről és időpontokról, továbbá a mintaadás feltételeiről a www.ovsz.hu oldalon is lehet tájékozódni.