Influenza és a pneumococcus elleni oltás is van már a patikákban

Egészség2021. nov. 24.Haiman Éva

Az üzemanyagok áremelkedése és az ellátási láncok problémái még nem éreztetik a hatásukat a gyógyszerárakban, a vény nélküli gyógyszerek ára pedig eddig nem emelkedett nagyobb mértékben, mint a korábbi években – nyilatkozta Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója a növekedés.hu-nak.

Országszerte több mint négyszáz patika tartozik hazánkban a BENU patikahálózatához, így széles körű rálátással rendelkeznek a gyógyszer kiskereskedelem aktuális folyamataira. Zlinszky János azt mondja, most nem tapasztalnak olyan felvásárlási lázat, amilyenre 2020 elején, az első járványhullám idejében volt példa.

Abszolút érződik ugyanakkor a patikák forgalmán az őszi náthás, megfázásos megbetegedések szezonja, ami miatt jelentősen megugrott a kereslet a felső légúti betegségek tüneteit kezelő gyógyszerek – a láz-, fájdalom- és köhögéscsillapítók, köptetők, orrcseppek – iránt. Emellett az iskolakezdéssel együtt megjelentek a hányással, hasmenéssel járó vírusok is, így az ezekre ható készítmények is jobban fogynak. Továbbá a felülfertőződések kezelése és megelőzése miatt az orvosok sokaknak írnak fel antibiotikumokat, ezek tavaly ősszel és télen alig fogytak, mert a maszkhasználat és a távolságtartás miatt gyakorlatilag nem volt rájuk szükség – mondta Zlinszky János.

A BENU gyógyszertárak tapasztalatai szerint a koronavírus-járvány negyedik hulláma és az egyéb vírusfertőzések miatt

ismét nagy a kereslet az immunrendszer-erősítők és a vitaminok iránt, jobban fogynak a maszkok, a fertőtlenítőszerek, valamint a különféle patikai Covid-tesztek forgalma is megnőtt. Ez utóbbiaknál a vírus és az aktív fertőzés kimutatására szolgáló, illetve a fertőzésen való átesést utólag kimutató típusokból is több fogy. Zlinszky János arra is felhívta a figyelmet, hogy az önellenőrzésre szolgáló tesztek csak tájékoztató jellegűek, ezért a pozitív házi Covid-tesztet feltétlenül meg kell ismételni hivatalos laboratóriumi szűrővizsgálattal.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az influenza és a pneumococcus elleni oltás is kapható már a patikákban. Ami a hiánycikkeket illeti, azok mindig jelen vannak a rendszerben,

de az esetek döntő többségében nincs tartós hiány olyan gyógyszerből, amit ne lehetne helyettesíteni vagy különleges beszerzési engedéllyel pótolni.

Hozzátette: azt már most látják, hogy

a gyógyszergyártás nemzetközi ellátási láncaiban keletkező problémák biztosan okoznak majd rövid fennakadásokat a gyógyszerellátásban. Arra azonban nem számítanak, hogy tartós hiány alakul ki, vagy hogy ne lenne aktuálisan elérhető helyettesítő készítmény egy-egy betegség kezelésére. Azt is mondta, hogy a hiány inkább a vény nélküli készítmények esetében szokott előfordulni, mivel a receptköteles gyógyszereket jellemzően a krónikus betegek szedik, így azoknak stabilabb és kiszámíthatóbb a forgalma.

Az árakkal kapcsolatban a BENU vezetője arról tájékoztatott, hogy

a recept nélkül megvásárolható készítményeknél a „szokásos” drágulást látni, ami dobozra vetítve nagyjából az inflációnak megfelelő mértékű. Vagyis, lényegesen alacsonyabb az élelmiszereknél tapasztalható drágulásnál, nem is beszélve az üzemanyagokról. Emellett azt is érzékelik, hogy a gyógyszerek árának növekedésével együtt változnak a vásárlói szokások is. A betegek a költséghatékonyság érdekében elkezdték a nagyobb kiszerelésű gyógyszereket vásárolni, melynek következtében a tablettaszámra vetített kiadások inflációs szint alatti mértékben növekedtek az elmúlt időszakban.

Zlinszky János azt mondta: a magas benzinárak vagy az ellátási láncok problémái egyelőre még nem éreztetik hatásukat a gyógyszerek áraiban. Emellett az sem jellemző, hogy az időszakosan nagyobb lakossági igény hatására emeljék az árakat az iparági szereplők. Mint fogalmazott, a gyógyszergyártók, a nagy- és kiskereskedők is etikusabban működnek ennél.

Végül arról is beszámolt, hogy a tapasztalataik szerint az idén kevesebb vásárló fordult meg a patikákban, ugyanakkor egy-egy ember sokkal többet vásárolt. Ennek egyik oka nagy valószínűséggel az, hogy a pandémia miatt veszélyeztetett csoportba tartozó idősebb hozzátartozók és a krónikus betegek helyett a fiatalabb, egészségesebb családtagjaik váltották ki a gyógyszereket. Azonban azt is meg kell említeni, hogy

támogatott gyógyszerekből ebben az évben havi szinten több százezer dobozzal kevesebbet váltottak ki a patikákban. Ennek oka feltételezhetően az, hogy a szakrendelések elérhetetlensége és a műtétek elmaradása miatt az orvosok nem írtak fel annyi támogatott, vényköteles gyógyszert a betegeknek, mint korábban.