Melyik drog milyen hatást vált ki és mennyire nehéz róla leszokni? 

Egészség2023. szept. 10.D.J.

A szermentesség, az absztinencia kialakulásának esélye akár a 40 százalékot is elérheti. Ez elsősorban a kezelés hosszától függ: minél hosszabb kezelésről van szó, nagyjából annál jobb eredményekkel számolhatunk - mondta el a növekedés.hu-nak a drogokról való leszokás kapcsán Rácz József a Semmelweis Egyetem Addiktológiai Tanszékének vezetője.

„A speed-et először egy bulin ajánlotta fel nekem az egyik haverom, miután kifogytunk a fűből. Előtte még csak nem is hallottam róla. Pont az ellenkezőjét váltotta ki, mint a kannabisz: ahelyett, hogy betompultam volna inkább minden kikristályosodott.

Teljesen felpörögtem. Azóta rendszeresen szedem: ha egy buli beindul van, hogy több mint 70 órán keresztül nem alszom.

Mivel ilyenkor enni se szoktam előfordul, hogy egy hétvége alatt leadok több kilót is. Szoktam is mondogatni, hogy azért ezt a diétát nem ajánlom senkinek. Tudom, hogy ártalmas.

Nekem főleg az zavaró mikor a szer kezd lecsengeni.

Sokszor van, hogy urrá lesz rajtam egy depis hangulat. Ilyenkor gyakran elvonulok másoktól. Inkább zenét hallgatok és próbálok magamban ellenni” – meséli a 25 éves Zoltán.

Itthon egyébként a statisztikák szerint a legelterjedtebb a tiltott drogok közt a marihuána: a felnőtt lakosság 6,1 százaléka próbálta ki. Ezt követi 2,5 százalékkal, az ecstasy, majd 2 százalékkal a szintetikus kannabinoidok. A kokain 1,5 százalékon áll.

A statisztikák azonban a megkérdezettek őszinteségére alapoznak. Erős a sejtés, hogy a tényleges adatok ennél is magasabbak. Ahogy korábban a növekedés.hu-nak egy volt drogfüggő elárulta:

az üzleti világban a felsővezetői, tulajdonosi körökben, főleg a partikon hamar előkerül a drog.

Ő például az egész napját az alkohol és a drog köré szervezte. Végig azon járt az esze, hogy mikor tud végre hozzájutni a kábítószereihez.

Csupa olyan szert használtam, ami gyorsan kiütött és kikapcsolta az agyamat. Nem voltam az a fajta, aki a barátok körében sörözget. Otthon egyedül ittam és drogoztam.

A közbeszédben egyébként gyakran különválasztjuk a kemény- és a könnyűdrogokat, de ahogy a növekedés.hu-nak Rácz József a Semmelweis Egyetem Addiktológiai Tanszékének vezetője kifejtette: mindez szakmailag nem helyes.

Valójában csak a holland drogjogi szabályozás ismeri hivatalosan ezeket a fogalmakat. A holland törvények szerint a könnyű drogok - így például a marihuána, de az altató- és nyugtató gyógyszerek is idetartoznak - használata kisebb kockázattal jár, mint a kemény drogoké, mint amilyen a heroin, a kokain vagy az amfetamin is.

Ezért használatuk tolerált a coffee shopokban. A holland szabályozás azonban eléggé egyedi. Jobb elkerülni a könnyű és a kemény drog kifejezéseket.

A kokain impotenciát is okozhat

A partdrogok között itthon az alábbi három a legnépszerűbb. Ezek a következőképpen hatnak:

Kokain: Lebontja a gátlásokat: a hatására eufória lesz urrá a fogyasztón.

Mivel ez az intenzív érzés csak rövid ideig tart, egyeseknél csak néhány percig, ez arra készteti a felhasználókat, hogy újabb és újabb adagokat vegyenek magukhoz, csak hogy megint átéljék a „kokainmámort”. Ez a viselkedés pedig túladagoláshoz vezethet, ami akár halált is okozhat.

A kokain roppant veszélyes. Rövid távú fiziológiai hatásai közé tartoznak az összeszűkült erek, a kitágult pupillák.

Nő a testhőmérséklet, a szívverés és a vérnyomás. Impotenciát is okozhat.

A fokozott kokainhasználat impulzív és erőszakos viselkedéshez vezethet. Egyes kokainhasználók nyugtalanságot, ingerlékenységet, szorongást, pánikot és paranoiát tapasztalnak.

Speed: Örömérzet és eufória alakul ki a hatása alatt, izgatottság, testi-lelki fokozott élénkség mellett. A fogyasztó megszabadul a depressziótól, az öröm nélküliségtől, a kiüresedettség érzésétől. Használata gyorsan toleranciához vezet.

Növelni kell a dózist vagy gyakrabban kell használni a szert.

Könnyen és gyorsan alakul ki kontrollvesztett állapot: amikor az egyén fokozott késztetést érez a következő adag alkalmazásához. Ezért használata nagy kockázatot jelent.

Ecstasy: Azzal, hogy befolyásolja a szerotonin és a dopamin kibocsátását, boldogsággal önti el a felhasználót, úgy hogy közben elnyomja a szorongás érzését is. Fokozza a szexuális vágyat, csökkenti a fájdalomérzetet.

A fogyasztó rendszerint fokozottan vágyik a társas érintkezésre. Amint a szer hatása múlik depressziós tünetek jelenhetnek meg.  A fogyasztót van, hogy arról is fel lehet ismerni, hogy az állkapcsa görcsösen feszül vagy csikorgatja a fogait.

Itt is könnyen kialakulhat tolerancia. A használata okozhat magas vérnyomást, izomgörcsöket, túlmelegedést és lázt is. Túladagolás esetén hallucinációk is felléphetnek.

A partikellékek közt persze gyakran feltűnnek a „legális drogok”, így az alkohol is, amely más drogokkal együtt szedve felerősíti a negatív hatásokat.

Hogy a drogoknál mekkora az esély a leszokásra? Rácz József elárulta: a szermentesség, az absztinencia kialakulásának esélye akár a 40 százalékot is elérheti. Ez elsősorban a kezelés hosszától függ: minél hosszabb kezelésről van szó, nagyjából annál jobb eredményekkel számolhatunk.

Tehát a három, de inkább a hat hónapos kezelés az, amitől már jelentősebb eredmények figyelhetők meg. A kezelés többféle lehet, elsősorban kombinált, bentfekvéses és ambuláns, illetve önsegítő csoportokban folytatott, pszichoterápiás vagy addiktológiai konzultációs kezeléstől várható jó eredmény.

Az életkornak nincs különösebb jelentősége a leszokás terén. Inkább abban van szerepe, hogy minél rövidebb ideje függő valaki, annál jobb eredményt lehet tapasztalni, főleg akkor, ha az egyénnek vannak támogató családi vagy baráti kapcsolatai.

Ha hosszú idejű szerhasználatról van szó, akkor ezek a támogató rendszerek már eltűnnek az egyének életéből.

Ugyanakkor, a serdülőkor sajátosságai miatt az ebben az életkorban kialakuló függőség kezelése nagyobb szakmai kihívást jelent.

A segítség nincs messze

Aki drogfüggőség kapcsán vagy magán vagy hozzátartozóján akar segíteni, annak érdemes figyelembe vennie: Budapesten és nagyobb városokban találhatók drogambulanciák, illetve addiktológiai vagy pszichiátriai gondozók. Beutaló nem szükséges. Egyes civil szervezeteknél hozzátartozói konzultációra is lehetőség nyílik, helyenként TAJ kártyára sincs szükség.

„Én magam a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítványnál dolgozom, ahol ingyenesen és beutaló nélkül lehet személyes vagy online segítést, anonim tanácsadást igénybe venni.

Szülőknek működik az ingyenes online hozzátartozói csoportunk.

Ha egy szülő azt látja, hogy a gyereke drogozik, akkor először próbáljon erről beszélgetni vele. Ha tanácstalannak és eszköztelennek érzi magát, fordulhat az egyes drogambulanciákon működő hozzátartozói csoportokhoz vagy olyan szakemberekhez, akikkel szülői konzultáció során megoszthatja a problémáit és segítséget kaphat.” - mondta el Rácz József.