Októberben engedélyezhetik a kisebb gyerekeknek szánt Covid-oltást

Egészség2021. szept. 14.Haiman Éva

Hírek szerint a Pfizer 5-12 éves gyerekeknek is beadható Covid-ellenes oltóanyagát már októberben engedélyezhetik Amerikában. Erre óriási szükség is van, mert szintén a tengerentúlon tízszer több gyerek kerül kórházba koronavírus miatt az oltatlanok közül, mint akik mind a két dózis vakcinát megkapták. A szomszédaink közül Szlovákiában szeptember 9. óta már 5 éves kortól oltanak Covid ellen, Ausztriában oltóbuszok állnak az iskolák mellett, miközben hetente háromszori teszttel szűrik ki a fertőzötteket.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint rohamosan emelkedett a koronavírus miatt kórházi ápolást igénylő gyermekek aránya az USA-ban június végétől augusztus közepéig. A június 26 -án végződő héten a 100 000 gyermekre jutó kórházi kezelés aránya még mindössze 0,3 volt, ez augusztus 14-re 1,4-re emelkedett, ami közel ötszörös növekedést jelent. Az esetszámok különösen azokban az államokban nőttek, ahol sok az oltatlan.

A növekedés a fiatalabb gyermekek körében volt a legnagyobb: a 4 éves kor alattiaknál a kórházi kezelésre szorulók aránya csaknem a 10-szeresére nőtt. Ugyancsak 10-szeres volt a különbség az oltott és oltatlan serdülők arányában, az utóbbiak közül ennyivel többen produkáltak súlyos tüneteket, mint akik már mind a két dózis vakcinát megkapták.A jelentés szerint a növekvő gyermekkórházi igénybevétel egybeesett a rendkívül fertőző Delta-variáns eseteinek általános megugrásával. Az új változat tényleg jobban terjed a korábbiaknál, mert nagyon sok egészséges gyermekeket is érint, miközben a súlyos betegségben szenvedők közül ugyanúgy kerülnek kórházba gyerekek, mint a Delta előtt.  

A CDC szerint ezért

lehetőség szerint minden 12 éven felüli gyereknek meg kell kapnia az oltást, a 12 év alatti gyermekeknek pedig azt javasolják, hogy viseljenek maszkot zárt térben a nyilvános helyeken. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia reklámkampányt is indít, hogy meggyőzze a szülőket, oltassák be gyermekeiket a Covid-19 ellen. A szervezet szerint a vakcinák biztonságosak, hatékonyak és más gyermekkori védőoltásokkal együtt is beadhatók.

Közben sajtóhírek érkeztek arról, hogy Amerikában október végéig engedélyezhetik az 5-11 éves gyermekeknek is beadható Pfizer-oltóanyagot. 

Nagy-Britanniában ugyanakkor az oltási és immunizálási vegyes bizottság (JCVI) nem javasolja a 12-15 éves gyermekek tömeges oltását. Ennek egyrészt az az oka, hogy a brit szakemberek szerint a gyermekek még mindig alacsony kockázatnak vannak kitéve a vírus miatt. Másrészt az olyan rendkívül ritka, de létező kockázatot jelentő mellékhatások – elsősorban a szívizomgyulladás – okán is mérlegelni kell az oltás ajánlását, amit a gyermekeknél alkalmazható Pfizer és Moderna vakcináknál tapasztaltak.  

Az USA-ból származó adatok alapján, ahol tinédzserek milliói kapták már meg a védőoltást, a 12–17 éves fiúk között minden egymillió beoltottnál esetén 60 esetben alakult ki valamilyen szívet érintő mellékhatás, a lányoknál egymillió esetből nyolcnál.A 12-15 év közötti korosztályban ezért jelenleg csak az egészségi állapotuk miatt nagyobb kockázatnak kitett gyerekeket oltják. A 16 és 17 évesek esetében szülői beleegyezésre sincs szükség az oltáshoz.

Jelenleg számos országban oltják a 12 éven felülieket, többek között Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Kanadában és Brazíliában is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) - a teljes gyermekkorú népességhez viszonyított arányt tekintve -

a helyzet a kontinensen jelenleg Portugáliában a legjobb, ott már ennek a korosztálynak a 29,9 százaléka megkapta a Covid-védőoltásnak legalább az első adagját. A beoltott gyerekek aránya meghaladja a 20 százalékot Spanyolországban, Írországban, Máltán, Franciaországban, Finnországban és Belgiumban. Magyarországon az ECDC adatai szerint a 18 éven aluliak 16,6 százaléka kapott Covid-ellenes védőoltást.Izraelben a kicsik körében nemrég országos tesztelést indítottak. Ennek során mintegy 1,5 millió három és 12 év közötti gyereknél mérik fel, hogy aktuálisan fertőzöttek, illetve korábban megfertőződhettek-e. Izrael viszont szeretné elkerülni, hogy ismét be kelljen zárni az iskolákat, ez a korosztály ugyanakkor még nem kaphat védőoltást – legalábbis egyetlen vakcinát sem engedélyeztek még. Mármint azokból, amelyeket az Egyesült Államokban vagy az Európai Unióban jóváhagytak.

Szlovákiában a kormány szeptember 9-től ennek ellenére, szakmai szerveztek nyomására engedélyt adott az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásának megkezdésére. A kicsiket a Pfizer Comirnaty vakcinájával, a szokásos adag egyharmadával oltják. 

Ausztriában a tanárokat és diákokat is hetente háromszor kötelezően tesztelik koronavírusra az új tanév első három hetében, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem, hogy ne kelljen áttérni az online oktatásra. Ennek köszönhetően csak Bécsben már az első héten 270 tanulónál és 39 pedagógusnál mutatták ki a koronavírus-fertőzöttséget, ezzel 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba.

Bécsben nagyon szigorúak a karanténszabályok. Tíz év alattiak esetében az egész osztály tíz napra karanténba kerül, ha bármelyik gyerek tesztje pozitív lesz, és csak ezt követően térhetnek vissza – negatív teszt birtokában – az iskolába. Egyes esetekben a hivatal azonban másképp is dönthet. Mivel a beoltott tanulók továbbra is járhatnak iskolába, a szakemberek az oltás felvételére buzdítanak minden 12 év felettit. Ennek megkönnyítésére előre meghatározott napokon oltóbuszok állomásoznak Bécs ötven legnagyobb oktatási intézményénél. Ezeknél nemcsak a diákokat, de a tanárokat és a szülőket is beoltják, ha kérik.

Kínában viszont már augusztus közepén engedélyezték a Sinopharm-vakcinát sürgősségi használatra 3 és 17 év közötti gyermekek számára, és meg is kezdték azokkal az oltásokat. Az országban emellett nem kisebb célt tűztek ki, mint hogy októberig mindenkit beoltanak a 12-17 éves korosztályból.A kubai gyerekeket a két belföldön előállított vakcina, az Abdala és a Soberana egyikével oltják.

A hatóságok ott a minap indítottak országos kampányt a 2 (!) és 18 év közötti gyermekek oltására a Covid-19 ellen, a kommunista kormány ugyanis ezt szabta meg az iskolák újranyitásának feltételéül. Az Egészségügyi Világszervezet által el nem ismert kubai oltóanyagok fehérjealapúak és ugyanazzal a technológiával készülnek, mint amit az amerikai Novavax cég használ. Az intézkedés oka, hogy a 11,2 millió lakost számláló szigetországban elterjedt Delta-variáns miatt az ország egészségügyi rendszere már most a teljesítménye határára került.

A nyugati világban elfogadott vakcinák közül a Pfizer és a Moderna továbbra is gőzerővel dolgozik a gyermekeknek is beadható Covid-védőoltáson.  A gyerekek azonban nem kis felnőttek, ezért nagyon alapos tesztelésnek kell alávetni a már engedélyezett oltóanyagokat annak érdekében, hogy a dózisokat pontosan meghatározhassák, és a lehető legnagyobb biztonságban indulhassanak az oltási programok.

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a világ több pontjáról érkezett tudósítások szerint

világszerte szerencsére nagyon kevés gyermekáldozatot szedett eddig a járvány. A Delta-variáns terjedésével azonban arra kell számítani, hogy a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma körükben is emelkedni fog. A szakemberek szerint ráadásul az iskolák újraindulásával növekszik a fertőzési kockázata,

ezért nagyon sok helyen különféle óvintézkedésekkel – kötelező maszkviseléssel, rendszeres fertőtlenítéssel és szellőztetéssel, távolságtartással – igyekeznek csökkenteni a rizikót.