Ösztöndíjat, fizetést és vizsgakedvezményt is kaptak a járvány idején segítő egyetemisták

Egészség2021. máj. 20.H. É.

Több ezer egyetemi hallgató segítette az elmúlt hetekben, hónapokban az egészségügyi intézmények, szolgáltatók munkáját, akik, ha kellett PCR-teszteket végeztek, Covid-betegeket láttak el, vagy éppen adminisztráltak.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésbe tavaly ősztől az orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatókat is bevonták: ők a kormányhivatalok kirendelése alapján segítették a szűréseket, de a betegellátási feladatokat is rájuk bíztak, illetve önkéntesként az Országos Mentőszolgálatnál dolgoztak.

Mint az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól megtudtuk: októbertől februárig a szűrésekben több mint 2 ezer hallgató vett részt, a mentőknél pedig közel 26 ezer műszakot adtak a hallgatók. Emellett 64 kórházban mintegy ezren láttak el egészségügyi válsághelyzeti feladatot.

A közvetlen egészségügyi ellátásba elsősorban felsőbb éves orvos-, fogorvos- és ápolóhallgatókat vontak be, az alsóbb évfolyamon tanulók, illetve az egészségtudományi és a gyógyszerészhallgatók inkább tesztelési és egyéb feladatokat kaptak. Ahogyan azok az egyetemisták is, akik önkéntesként csatlakoztak be más felsőoktatási intézményekből a járvány elleni védekezésbe.

A járvány harmadik hullámában ugyanis még nagyobb szükség volt az egyetemisták bevonására. Ekkor már az orvos- és egészségtudományi képzőhelyeken kívül a Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói közül is sokan kivették a részüket a munkából, főként adminisztratív munkakörökben, vagy éppen a házhoz menő koronavírus-tesztelő csapatok sofőrjeiként.

A mentőknél már naponta mintegy 600 hallgató dolgozott, a kórházakba, klinikai központokba március végén kirendelt egyetemisták száma pedig hozzávetőlegesen 650 fő volt.

Az ITM adatai szerint 2021. március 8-tól mostanáig összesen mintegy 10 400 hallgatót rendeltek ki a kórházakba, illetve a mentőszolgálathoz.

A járvány enyhülésével a hallgatók foglalkoztatásának igénye is alábbhagyott: májusban már naponta csak 250-350 egyetemistára volt szüksége az OMSZ-nak, a kórházakban és klinikákon pedig jelenleg mintegy 80 főt foglalkoztatnak.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a lapunknak adott interjúban úgy fogalmazott: óriási segítséget nyújtanak, hatalmas terhet vesznek le a vállukról a mintavételeknél a vöröskeresztesek és az egyetemisták. "Nem tudjuk eléggé megköszönni a munkájukat, ezért is döntöttünk úgy, hogy A magyar mentésügyért emlékérmet 2021-ben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének és a Magyar Vöröskeresztnek adományozzuk" - mondta. 

A kirendelt egyetemisták hétköznap 10 ezer, hétvégén és ünnepnapokon 15 ezer forintot kaptak, ami adó- és járulékmentes, és szociális hozzájárulási adót sem kell fizetni utána.  Az önkéntes tevékenységet végző hallgatók pedig úgynevezett közéleti ösztöndíjban részesültek. 

A vonatkozó rendelet szerint a hallgatók számára étkeztetést, és szükség esetén szállást is biztosítani kellett az egészségügyi szolgáltatóknak. Az érintetteket tanulmányi és vizsgakötelezettségeik teljesítése során semmiféle hátrány nem érheti, sőt.

A Semmelweis Egyetem például, amelynek hallgatói közül a pandémia kezdete óta több ezren vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben, számos tanulmányi kedvezménnyel segíti ezeket a diákokat: a vizsgaidőszak meghosszabbításával, további vizsga- és pótvizsga lehetőségek biztosításával vagy a szakdolgozat leadási határidejének módosításával.

A Debreceni Egyetemen, ahol csaknem 1350 hallgató vett részt valamilyen formában a járvány elleni védekezésben, ebben a félévben a szakmai gyakorlat részeként fogadják el az önkéntes tevékenységet. Akiknek nem kell szakmai gyakorlatot teljesíteniük, azoknak szabadon választható kredit formájában ismerik el a részvételt a járványügyi védekezésben.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül majdnem 820-an vállaltak rendszeres önkéntes munkát a koronavírus-járvány harmadik hulláma idején, az OMSZ-nál, az oltópontokon, valamint az Covid-osztályokon. De a veszélyhelyzetre reagálva megmozdultak a BTK, az ÁJTK, a GTK, a JGYPK, MK és a TTIK hallgatói is.

A Pécsi Tudományegyetem 450 hallgatója vett részt a járványügyi védekezésben az oltóhelyeken, a PCR-tesztelésnél, illetve az eredmények laboratóriumi feldolgozásánál, a Koronvírus Ellátó Központban, de az intenzív ellátásban is.