A járvány a rendőrséget is új helyzet elé állította

Elemzések2020. szept. 11.Haiman Éva

Már több mint 41 ezer távellenőrzést hajtott végre a rendőrség a Házi Karantén Rendszer nevű mobil applikációval – tudta meg a növekedés.hu. A járványhelyzet a rendőrséget is új kihívások elé állította: az ő feladatuk volt a tavaszi vészhelyzet idején a kijárási tilalom és a tranzitútvonalak ellenőrzése, majd a házi karanténban lévőké, illetve a határátlépőké. Emellett a kórházparancsnokok között is vannak rendőrök.

Magyarországon jelenleg több mint 25 ezren vannak házi karanténban a koronavirus.gov.hu oldal adatai szerint. A hivatalosan járványügyi megfigyelésnek nevezett időszak alatt a delikvens nem mehet el otthonról, de vendéget sem fogadhat. A postástól, futártól a küldeményt átveheti, mert az nem számít szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban az ételt is, amit visznek neki. Aki karanténban van, de az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget. Mint a rendőrség sajtóügyeletén lapunknak elmondták: az ellenőrzéseket – azok módját, időtartamát és rendszerességét tekintve – a rendőrök úgy végzik, hogy közben tiszteletben tartják az ellenőrzött magán- és a családi életét, illetve otthonának nyugalmát. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a házi karanténra vonatkozó kormányrendelet is szerint ez egyébként előírás is: „az ellenőrzés nem járhat az érintett személy magánéletének szükségtelen zavarásával, 22.00 és 6.00 óra között az érintett személy pihenése indokolatlanul nem zavarható meg”.

Elmondták azt is, hogy az ellenőrzött körülményeitől függően, technikai lehetőségei figyelembevételével és a beleegyezésével akár videohíváson keresztül is ellenőrizheti a rendőrség a hatósági házi karantén betartását. (Ahogyan például a telefonon keresztül történő idézésre is van lehetősége a hatóságnak.) Ez a Házi Karantén Rendszer nevű mobil applikációval történik, amellyel a rendőrség ez idáig már több mint 41 ezer távellenőrzést hajtott végre.
Ha a rendőr a házi karantén szabályainak betartásával kapcsolatban szabálytalanságot tapasztal, szabálysértés elkövetése miatt intézkedik. Ez, mint megtudtuk, a figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át a szabálysértési feljelentésig terjedhet. (A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 3000, legmagasabb összege 300 ezer forint.) Arra a kérdésünkre, hogy országosan mennyi rendőr végzi a házi karanténban lévők ellenőrzését, és hogy őket milyen egységektől vezényelték át erre a feladatra, kitérő választ kaptuk: „A rendőrség a szükséges létszámmal és a megfelelő eszközökkel látja el a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos feladatait” - tudatták. Nem mondtak konkrétumot arról sem, hogyan készül a rendőrség egy esetleges újabb járványügyi vészhelyzetre. A válasz erre a kérdésünkre az volt, hogy „A rendőrség a hatályos normák/jogszabályok alapján jár el”.

Arra vonatkozóan, hogy ellenőrzik-e még a kiemelt Volánbusz-állomásokon https://koronavirus.gov.hu/cikkek/volanbusz-az-allomasokon-ellenorzik-maszkviselesi-kotelezettseg-betartasat vagy esetleg másutt is a maszkviselési szabályok betartását, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szabályok betartatása alapvetően a tömegközlekedési társaságok és az üzletek üzemeltetőinek felelőssége.

A rendőrség az egyéb feladatai ellátása során tudomására jutó esetekben jár el.

Emlékezetes, hogy márciusban kórházparancsnokokat delegált a kormány a kórházak élére, hogy felügyeljék és koordinálják a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készleteket felhasználását, illetve általában a kórházak gazdálkodását. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy a Belügyi Szemlének adott interjúban elmondta: a 109 kórházparancsnoknak közül 29 a rendőrség, 29 a katasztrófavédelem, 51 pedig a honvédség állományából érkezett.Még szintén az év első felében adott pluszmunkát a rendőrségnek azoknak a tranzitútvonalaknak az ellenőrzése, amelyeket azért jelöltek ki Románia, Szerbia, Ukrajna, Ausztria, Horvátország és Szlovákia felé, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében az átutazókkal a lehető legminimálisabb legyen a kontakt. A vészhelyzet elmúltával ugyan ez a feladat megszűnt, a határátlépők ellenőrzése ugyanakkor egyre bonyolultabbá vált: először a színek szerinti országbesorolások, majd a szeptember 1-jétől ideiglenesen visszaállított teljes határellenőrzés, majd annak részbeni oldása miatt.