A legnagyobb vállalati hitelezővé válhat az Erste Bank

Elemzések2019. szept. 2.Harsányi Péter

Bő 3 év alatt közel 400 milliárd forinttal bővült az Erste Bank vállalati üzletágának hitelállománya. A kiegyensúlyozott növekedéshez minden fontosabb terület hozzájárult: a nagyvállalati hiteleknél az állomány a triplájára, míg a kereskedelmi célú ingatlanok és a kkv-szektor esetében több mint a duplájára gyarapodott. A kedvező makrogazdasági és banki tendenciáknak köszönhetően a menedzsment megemelte a következő 5 évre vonatkozó stratégiai célkitűzéseit – hangzott el az Erste Bank sajtótájékoztatóján.

Kezd felfutni az MNB Növekedési Kötvényprogramja (NKP)

Növekedés.hu kérdés: a negyedik negyedévtől felfutó NKP milyen mértékben fokozza a versenyt a bankszektorban, illetve milyen hatással van a banki kamatmarzsokra és a hitelállomány jövőbeni bővülésére?

Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője a kérdésre elmondta, hogy bár a Növekedési Kötvényprogram árelőnnyel és fedezeti előnnyel is rendelkezik, a volumene még nem lesz kellően nagy ahhoz, hogy strukturális átrendeződést okozzon a hitelezésben.

Egyelőre még a szereplők száma is alacsony, 25-30 cég kaphatja meg első körben a részvételhez szükséges hitelminősítést, azaz több időre van szüksége a programnak a felfutáshoz.

Elsődlegesen inkább monetáris hatása lesz rövidtávon az NKP-nak, a vállalati kötvények megjelenésével a finanszírozás kismértékben átalakulhat a piacon.

Bővülő eredményesség

Növekedés.hu kérdés: A tervezett dinamikus hitelállomány bővülés miként hat a bank árbevételére és profitjára, illetőleg a vállalati hitelállomány bővülése mellett milyen méretű nem teljesítő hitelállománnyal számol a bank?

Szabados Richárd válasza alapján jelenleg 0,6 százalék a nem teljesítő vállalati hitelállomány aránya, míg a tervek szerint a hitelezés felfutása mellett ez az érték 0,8-0,9 százalékra emelkedhet. Főleg a kkv szektor esetében végzett kockázati számítások indokolják mindezt, a vállalati szegmens esetében az elmúlt években gyakorlatilag nem is lehetett hallani bedőlésről.

Kedvező gazdasági környezetben jellemzően 1 százalékos nem teljesítő vállalati hitelállomány arányt egy banknak el kell tudni érni. Az Erste Bank jócskán 1 százalék alatt van, ami többek között a fedezettségi és a megtérülési mutatók kedvező értékeivel magyarázható. A fedezettségi szintek ráadásul kifejezetten magasak, ami ellenállóvá teszi a bankot egy-egy esetleges válság idején is.

Jelenleg a vállalati üzletág hitelállománya a bank teljes hitelállományának 45 százalékát adja, amit a menedzsment szeretne 5 év alatt 50-55 százalékra növelni. Bevételi oldalon pillanatnyilag a bank bevételének 30 százalékát adja a vállalati üzletág, mely 5 éves időtávon 40 százalékra emelkedhet.

A bevételek tekintetében az is elmondható, hogy a fintech cégek hatására csökkenni fog a passzív oldali jövedelem, és a hangsúly fokozatosan áthelyeződik a szolgáltatásokra és az emberi munkát igénylő hitelezési tevékenységre.

Kedvező tendenciák

A 700 milliárd forintot is meghaladta az Erste Bank vállalati hiteleinek állománya augusztus végén, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az állomány a 2015 év végén mértnek több mint a duplájára, 135 százalékkal bővült. Az újonnan folyósított hitelek összege az idei első nyolc hónapban elérte a 164 milliárd forintot, ami 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az idén az első fél évben a magyar pénzintézet vállalati üzletága mutatta fel a legdinamikusabb bővülést az Erste Csoporton belül, miközben a nem teljesítő hitelek arányát a korábban említett 1 százalék alatt tartotta, amely továbbra is a legalacsonyabbnak számít.

A díjbevétel kétszámjegyű gyarapodása ugyancsak dobogós helyezést jelent a csoporton belül, míg a kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek kiszolgálásának minőségét mérő elégedettségi mutatóban nem csak az Erste Csoport többi tagbankját, hanem az összes magyarországi versenytársát előzi a bank.

A magyar pénzintézet a tervezettnél fél évvel hamarabb, már tavaly év végére teljesítette a három éves stratégiai célkitűzésében szereplő tervét, amely a vállalati hitelállomány megduplázását jelentette. Mivel a bővülés továbbra is dinamikus, a nemrég még 2-3 éven belül a harmadik legnagyobb vállalati hitelezői pozíciót megcélzó banknak most már merészebb tervei vannak.

Stratégiai célok

Az Erste azt tervezi, hogy öt éven belül a legnagyobb vállalati hitelezővé válik Magyarországon – ismertette Szabados Richárd. „Idén is a piaci átlagot meghaladó növekedést tervezünk mind a hitelállományokban, mind az ügyfélszámban.

Emellett több olyan informatikai fejlesztésen is dolgozunk, melyek tovább javítják mind a szolgáltatásaink minőségét, mind a kollégáink támogatását. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük az ügyfélelégedettség terén szerzett előnyünket” – tette hozzá.

Szépen bővülő hitelállomány

A vállalati hitelállomány növekedéséhez minden terület hozzájárult. A kereskedelmi célú ingatlanok esetében a hitelállomány idén augusztus végén elérte a 270 milliárd forintot, amely éves összehasonlításban 13 százalékos, míg 2015 végével összevetve 119 százalékos bővülést jelent.

A nagyvállalati hiteleknél 178 milliárd forintot elérő hitelállomány tavaly augusztushoz képest 27 százalékos gyarapodást mutat, 2015 végéhez viszonyítva pedig több mint a triplájára, 217 százalékkal nőtt. Ezen a területen az új kihelyezések értéke (49 milliárd forint) az idei első nyolc hónapban 36 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kis- és középvállalkozói hitelek állománya 2015 vége óta több mint a duplájára, 118 százalékkal 229 milliárd forintra bővült. Ez 23 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.  Az Erste Bank az idei első nyolc hónapban a kkv-szektorba 48 milliárd forint új hitelt helyezett ki, 14 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az önkormányzati szektor esetében az új kihelyezés idén január és augusztus között 270 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, és elérte a 10 milliárd forintot. Az állomány egy év alatt több mint a duplájára, 14 milliárdról 30 milliárd forintra nőtt augusztus végére.

Kiegyensúlyozott működés

A vállalati hitelezés gyors bővülése mellett az állomány továbbra is igen egészséges, a kkv-hitelek, valamint a nagyvállalati- és a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozásának aránya továbbra is nagyjából harmados. Az Erste Bank stratégiájának változatlanul része, hogy ezt az egyensúlyt fenntartsa a három fő üzleti szegmens között.

A pénzintézet kockázatvállalási hajlandósága alapvetően nem változott az elmúlt 2-3 évben, ám az elmúlt időszakban alacsony volt az újonnan nem teljesítőbe forduló kölcsönök aránya. Ahol voltak is nehézségek, a bank gyorsan, nagy arányú megtérülés mellett le tudta zárni az érintett ügyleteket.

NHP Fix

Az Erste számára kiemelten fontos a hazai kkv-szektor, így aktívan részt vesz az NHP Fix programban is, eddig több mint 14 milliárd forint értékben kötött szerződést,

amely a bank vállalati piaci részesedésének megfelelő arányt jelent a teljes szerződött hitelállományból. A tapasztalatok alapján a konstrukciót elsősorban a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban működő vállalkozások veszik igénybe, ugyanakkor a cégek részéről most lényegesen kisebb az érdeklődés a lehetőség iránt, mint a korábbi NHP-programok esetében. Az alacsony kamatszintek miatt ugyanis a bank most saját forrásból is hasonló árazással tud finanszírozni kevesebb kötöttség mellet – mondta el Szabados Richárd.

Növekvő mezőgazdasági finanszírozás

Az Erste a mezőgazdaság finanszírozásában hagyományosan jó teljesít, 10 százalék feletti, dinamikusan növekvő piaci részesedésével a legnagyobb szereplők közé tartozik. Az agrárhitelek állománya augusztus végén elérte a 107 milliárd forintot, amely éves összevetésben 38 százalékos növekedést mutat, míg 2015 végéhez képest 87 százalékos bővülést jelent.

Az új kihelyezések értéke az elmúlt egy évben 320 százalékkal haladta meg az előző 12 hónap eredményét. Az agráriumon belül az élelmiszeripar is dinamikusan bővül, a szektorhoz kötődő hitelállomány egy év alatt 20 milliárdról 32 milliárd forintra nőtt.