A magyar építőiparnak meszeltek – Aki építkezni akar az mégis jól jár

Elemzések2023. márc. 30.D.J.

A kereslet alaposan visszaesett, emiatt viszont az építőiparban most nagyon könnyű jó kivitelezőket találni - hangzott el a Portfolio Építőipar 2023 konferenciáján.

Most már fölösleges a kereslet visszaeséstől tartani, hisz a megrendelések bedőlése már megtörtént. A mostani negatív trendeket még az átlagosnál is jobban megérzik azok a társaságok, amelyek jelentősen függtek az állami beruházásoktól.

Az új lakásépítések terén is nagy volt a visszaesés, viszont az épületenergetikai cégeket például a jelenlegi válság egyelőre kevésbé érintette – mondta el Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke a Portfolio ötödik alkalommal megrendezett Építőipar konferenciáján.

A csütörtöki eseményen több résztvevő is egyetértett abban, hogy az építőipari cégeknek ebben az időszakban érdemes „rendezniük a soraikat”. A szükséges belső átalakításokra, digitalizációra, hatékonyságnövelésre most kell sort keríteni.

Komoly áresésre nem érdemes várni. Csak emiatt a beruházóknak nem érdemes halogatniuk az építési projektjeiket.

Viszont épp azért mert a kereslet visszaesett most azoknak, azoknak akik építkezni akarnak viszonylag könnyű dolguk van, ha tehetséges kivitelezőket akarnak találni. A válság miatt viszont megváltozott a tárgyalások menete: egyre több szó esik az árról. Sokszor egy építkezés kapcsán több alkudozásra kerül sor mint egy arab piacon.

Az biztos, hogy az építőipart akár csak annyi más szektort most az ág is húzza. Hisz több válság folyik egyszerre. Egyik oldalról a világ próbál felocsúdni a COVID-járványból. Az újranyitási zavarok még mindig nem múltak el.

Közben most már látni, hogy nem volt annyira jó ötlet, hogy a világ kormányai túlköltekezéssel akarták megoldani a pandémia idején jelentkező gazdasági gondokat. Mindennek tetejébe egy energiaválság is beütött, amelyet az utóbbi hetekben tetéz egy banki krízis – sorolta a negatív tényezőket előadásában Madár István a Portfolio vezető elemzője.

Közben egyre nagyobb a szakemberhiány: jelenleg 340 ezer ember dolgozik az építőiparban. Itthon 100 év kéne ahhoz, hogy a szakképzések a jelenlegi tempóban kitermeljenek ennyi munkavállalót.

Rossz hír, hogy az építőiparban a kereslet az idei év első felében minden bizonnyal tovább fog esni.

A mélyépítési ágazat az egyik nagy vesztese a krízisnek. A tavalyi év elejéhez képest a rendelésállományuk 30 százalékkal csökkent. A piac eleve nem akarja elfogadni, hogy az anyag és építési termékgyártók az évet egy 10 százalékos áremeléssel kezdik – erről a konferencián már Koji László beszélt.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének az elnöke viszont azt is hangsúlyozta, hogy látni a fényt az alagút végén. A piaci szereplőknek 2024 végéig kell kitartaniuk. Jövő év második felére már érdemi fordulatra lehet számítani az építőiparban.

Koji hangsúlyozta, hogy a mostani válságban nem szabad teret adni az igénytelen munkáknak.

Az elharapódzó árversenyben borzasztó irány az, ha minden az áron múlik.

A konferencián Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese azt mondta: a gazdasági kapcsolatok irányítása a régióban a Kárpátoktól északra Lengyelországhoz tartozik, de attól délre ezt Magyarországnak kell átvennie, kiegészítve az Európába tartó közlekedési, kereskedelmi korridorokat, a kelet-nyugati mellett az észak-déli kapcsolatokra is fókuszálva.

Az új építési törvény kapcsán hangsúlyozta: a cél hogy a magyar építőipari szereplők jobb pozícióba kerüljenek.