A világ tíz legértékesebb bankjából öt már kínai

Elemzések2019. feb. 14.Szabó Anna

A világ 10 legértékesebb bankjából 5 kínai, az első négy hely már a kínaiaké. A toplistára csak egyetlen európai banknak sikerült felkerülnie, a brit HSBC-nek.

Elképesztő ütemben törnek előre a kínai bankok: a Brand Finance idei összesítéséből kiderül, hogy Kína öt legnagyobb bankja már a világ tíz legértékesebb pénzintézete közé küzdötte fel magát. Az első négy helyen kínai bankok állnak:

  • az Industrial & Commercial Bank of China (ICBC),
  • a China Construction Bank,
  • az Agricultural Bank of China
  • és a Bank of China.

A négy bank összesített "márkaértéke" meghaladja a 250 milliárd dollárt.

Az Industrial & Commercial Bank of China sorozatban harmadik éve birtokolja a legértékesebb bankok listájának első helyét, 79,8 milliárd dolláros márkaértékkel.

A top 10-es listára még négy amerikainak és mindössze egy európai banknak, a brit HSBC-nek sikerült felkerülnie.

Hol vannak a svájci és európai bankok? 

A Brand Finance listája alapján néhány érdekes tény:

  • 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben a HSBC még az első helyet foglalta el, jelenleg a tizedik helyre csúszott.
  • A Bank of America 2011-ben még a toplista élén volt, jelenleg már csak a hatodik helyet birtokolja.
  • A Citi bank megőrizte pozícióját a középmezőnyben.
  • A patináns BNP Paribas 2014-ig stabilan őrizte helyét a tízes ranglistán, ezt követően azonban kiesett a mezőnyből.
  • Az első tízbe nem került be svájci bank.

A következő ábrán láthatjuk a kínai bankok hihetetlen térnyerését: 2009 és 2014 között még egyetlen kínai banknak sem sikerült a legjobb öt helyre bejutnia, a válság után azonban a kínai bankszektor megerősítése és a hitelezés felfutása világszinten a legnagyobbak közé emelte bankszektort.

Mint azt ebben az elemzésünkben már rámutattunk: a kínai pénzügyi és biztosítási piac liberalizálása lehet a következő fontos lépés a kínai piaci nyitásban, amely egyben az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban egy gesztus is lehet az EU felé, melynek a jelentősége óriási. Peking ezt a lépést már évek óta lebegteti, most azonban a kínai tulajdonú pénzügyi szolgáltató szektor eljuthatott egy olyan fejlettségi szintre, ami versenyképessé teheti az európai konkurenciával szemben egy nyitás esetén.

Vagyis a kínai vezetés először megerősítette a pénzügyi szektort, hogy már kellően erős lehessen a külföldi bankokkal szemben.