Alacsony szinteken maradhatnak a hitelkamatok

Elemzések2019. aug. 27.Harsányi Péter

A piaci várakozásoknak megfelelően szinten tartotta az MNB az irányadó rátát, illetve az egynapos betéti és hitel kamatlábakat a mai kamatdöntő ülésén. Előretekintve már a monetáris politika lazítása sem zárható ki, ami a lassuló globális növekedéssel, a nagyobb jegybankok lazuló pénzpolitikájával, valamint a mérséklődő hazai inflációs számokkal magyarázható.

Maradtak a kamatok

A piaci várakozásoknak megfelelően szinten tartotta a kamatokat a Magyar Nemzeti Bank a mai kamatdöntő ülésén. Az irányadó rátát 0,90 százalékon, míg az egynapos betéti és hitel kamatlábakat -0,05 és 0,90 százalékon hagyta a jegybank.

Szigorítás helyett lazítás?

A friss makrogazdasági adatok és a negatív nemzetközi folyamatok tükrében úgy tűnik jól döntött az MNB, hogy nem indított el egy komolyabb szigorítási ciklust.

Az elmúlt hónap során tovább mérséklődtek az inflációs és az adószűrt maginflációs mutatók, mely tendencia folytatódhat az elkövetkezendő hónapokban. Összességében idén, jövőre és 2021-ben végig a 3 százalékos jegybanki cél közelében maradhatnak a fogyasztói árindexek, így egyelőre nem szükséges a monetáris politika szigorítása, sőt, az eurózóna lassulásával és a német recessziós kockázatokkal párhuzamosan akár újabb lazító intézkedéseket láthatunk a Magyar Nemzeti Banktól.

Ezt az irányt jól mutatja, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben a friss gazdasági és inflációs prognózisok birtokában ismét kamatot csökkenthet, vagy akár az eszközvásárlási program újraindítását is kilátásba helyezheti.

Az Európai Központi Bank lazuló pénzpolitikáját a stabil, alacsony sérülékenységgel rendelkező országok – úgymint Magyarország - jellemzően le tudják követni. Az alacsonyabb kamatkörnyezet és a bankrendszerben lévő magasabb likviditás támogatja a gazdaságot, a beruházásokat, valamint olcsóbbá teszi a hitelek finanszírozását.