Amerikát is elérte a katasztrófa – Üresek a boltok polcai

Elemzések2021. nov. 10.D.J.

Az is lehet, hogy a helyzet csak jövő év második felére fog normalizálódni. Addig Amerikában is hozzá kell szokjanak az emberek, hogy nem vehetnek meg akármit.

"Ha egy áru kifogy a készletről, akkor akár 2-3 hónapba is beletelhet, mire újra felkerül a kínálatba" – meséli egy massachusettsi élelmiszerboltos. Matt Santarpio pedig nincs egyedül a problémájával.

Most már nem csak az Egyesült Királyságban, hanem az USA-ban is egyre többször előfordul, hogy a boltokban hiány lép fel.

Amikor az üres polcokról elkezdtek terjedni a fotók az elmúlt hetekben, néhány kereskedő úgy döntött, hogy tesz arról, hogy ne legyen olyan nyomasztó a látvány. Volt, aki jobb híján kerti székeket rakott a polcokra.

Ahol pedig volt áru csak túl kevés, ott az azonos termékeket nem rakták egymás mögé, hanem egy sorba felsorakoztatták őket, hogy ne tűnjön fel első pillantásra, hogy milyen szűkös a kínálat.

A kubai bevándorlóknak ismerős lehetett ez a kép. Áruhiány idején Latin-Amerikában gyakran élnek hasonló trükkökkel.

Egyikük meg is jegyezte Twitteren: nem gondolta volna, hogy pont az Egyesült Államokban fog hasonló „szemfényvesztéssel” találkozni.

Mindenesetre nem csak az élelmiszerek, hanem az elektronikai eszközök és a ruhák is fogytán vannak. Ennek leginkább a használt-ruha kereskedők őrülhetnek, hisz ők nem Ázsiából szerzik be a termékeiket. Emiatt az olyan használtruha kereskedők, mint a Poshmark, a ThredUp vagy a ReaReal óriási növekedés elé nézhet.

A piacuk az előrejelzések szerint a tavalyi 26 milliárd dollárról 35 milliárdra is nőhet.

Az áruhiányt leginkább a fiatalok érzik meg, mert a pandémia lecsengése után ők nagy számban tértek vissza a hagyományos boltokba, ahol viszont azzal szembesülnek, hogy sokszor nem tudják megvenni amit akarnak.

A Morning Consult felmérése szerint a 40 év alattiak 70 százalékával fordult elő az, hogy az áru, amit kerestek nem volt készleten.

A fennakadások érintettjei között kicsi és nagy vállalatok egyaránt akadnak. A Unilever csoporthoz tartozó népszerű fagylaltgyártó a Ben & Jerry-nél például múlt hónapban jelentették be, hogy néhány termékük gyártásával ideiglenesen leállnak.

Veszteglő hajók

Az USA-ban az óceánon érkező áruszállítóhajók 40 százaléka Los Angeles kikötőibe vagy a szomszédos Long Beach-be érkezik. Az áruszállítás most épp ezen a ponton akad meg. Bár a kikötőkben pár hete új munkarendre álltak át és a nap 24 órájában megy az áruk fogadása, így is problémát jelent, hogy nincs elég ember. A munkaerőhiány lebénítja az áruszállítást.

Még úgy is, hogy a Walmart-tól, a FedEx-en át a UPS-ig több nagyvállalat is igyekszik segíteni a munkálatokat. A mostani állapotokért sok mindent lehet hibáztatni, de alapvetően egy nagy gond van. Ahogy a tengerentúlon a pandémia csillapodott az emberek egyre többet kezdtek el vásárolni,

csakhogy a járvány alaposan megbolygatta a szállítási láncokat, amelyek most nem tudják kiszolgálni az igényeket.

A leterhelt kikötőkből pedig nem olyan egyszerű más helyekre küldeni a hajókat: hisz kevés olyan kikötő van, amely tud akkora hajókat fogadni, mint a los angelesiek.

Ezért jobb megoldás híján a legtöbbjük várakozik. Van olyan hajó, amely több mint egy hónapja várja, hogy kirakodják. A Business Insidernek a helyszínen elmondták: még akkor is ha mostantól egyetlen új hajó se állna be a sorba, hónapokig tartana az összeset kiszolgálni.

A munkaerőhiány ráadásul nem csak a kikötőkben okoz problémát: a kamionosok között 80 ezer sofőr hiányzik az USA-ban. Az amerikai fuvarozók legnagyobb szakmai szervezete az American Trucking Associations-nél ráadásul úgy látják, hogy ez a szám 2030-ra akár 160 ezerre is felkúszhat.

A szállítási láncok helyreállását pedig nagyban nehezíti, hogy a koronavírus járvány ugyan visszahúzódott az USA-ban, de még mindig nem múlt ki teljesen.

Ráadásul, amikor a sajtóban megjelennek az üres polcok képei, rendszerint jó páran megrohamozzák a boltokat és elkezdik felhalmozni a fogyóban lévő árukat, amitől csak még nagyobb lesz a hiány. Most az elemzők arra számítanak, hogy a helyzet majd csak a jövő év második felére fog normalizálódni.

A téma persze a politikai közbeszédet is tematizálta. A republikánusok az áruhiány miatt keményen támadják Bident. A kormányzat viszont igyekszik kihangsúlyozni, hogy a problémát részben épp az okozza, hogy az embereknek most jobban megy, mint egy éve ezért többet költenek.

Itthon egyelőre a kiskereskedelmi láncok optimisták és nem látnak bajt. A játékkereskedelemben viszont nálunk is lehetnek fennakadások karácsonykor.