Az amerikai elnök és Trump is sarokba szorult

Elemzések2022. nov. 19.D.J.

A mostani félidős amerikai választások után egyik fél sem örülhet igazán a végeredménynek. A republikánusok és a demokraták is nehéz két év elé néznek.

Az elmúlt másfél hétben, ahogy lassan emelkedett a szavazatok feldolgozottsága, a demokraták egyre jobban fel tudtak lélegezni, hisz a félidős választásokon elmaradt a republikánus tarolás, amelytől annyira féltek. Trump emberei több helyen elbuktak, a felsőházban vagyis a Szenátusban pedig a demokraták megőrizték a többségüket.

Viszont az alsóházban így is kisebbségbe szorultak, amely a kormányzó pártnak még sok fejfájást okozhat a következő két évben.

Azt, hogy új szelek fújnak a Kongresszusban, már a héten is jól érezhető volt. Mivel a képviselőházi bizottságok elnöki pozíciója a republikánusokat fogja megilletni, máris bejelentették: ki akarják vizsgálni, hogy Joe Biden elnöknek milyen szerepe volt a fia üzleti ügyeiben.

A republikánusok ugyan épp hogy csak meg tudták szerezni a többséget az alsóházban, de ez már elég lehet ahhoz, hogy több ponton is megbénítsák a Biden-kormányzat munkáját.

Már korábban is jelezték, hogy az elnök gigaberuházásait nem nézik jó szemmel. Szerintük részben a több száz milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjai miatt szállt el az infláció. Ezért nem fogják hagyni, hogy újabb nagy költekezésekbe fogjon a kormány.

Van rá esély, hogy a Biden-kormányzat afféle "béna kacsává" változik a következő két évben. Ami azért is rossz hír a demokratáknak, mert Biden népszerűsége már most sem túl magas. Ha az emberek azt látják, hogy képtelen megfelelően kezelni a gazdasági válságot, akkor 2024-ben a következő elnökválasztáson könnyen leszerepelhet.

Márpedig Biden többször is leszögezte, hogy 2024-ben ő lesz a demokraták elnökjelöltje. Pedig ennek még saját a párttársai se örülnek igazán.

A republikánus belharc másfél év múlva dőlhet el

A Rolling Stones magazin úgy tudja, hogy amikor a napokban Donald Trump bejelentette, hogy indulni akar a 2024-es elnökválasztáson, a színfalak mögött határozottan kérte a republikánus törvényhozókat, hogy minél előbb álljanak ki mellette. Jelezte, hogy ha kivárnak a támogatásukkal, akkor annak meg lesznek a következményei a győzelme után.

Ám az ellenzéki szenátorok, képviselők és kormányzók jó része nem állt be Trump mögé.

Még a korábbi hűséges embereinek egy része, például Mike Pompeo volt külügyminiszter is elfordultak tőle. A félidős választások csalódást okoztak a republikánusoknak és sokakat meglepett, hogy a legzajosabb győzelmet a párt színeiben épp az a Ron DeSantis floridai kormányzó érte el, aki újabban Trump egyik legfőbb kihívója lett.

Az erőviszonyok látványosan megváltoztak. Az ide vezető útnak számos oka van. Trumpnak nem tett jót az se, hogy bizonyítékok híján is azt bizonygatta, hogy a 2020-as elnökválasztást elcsalták a demokraták.

De épp így az se segített, hogy az amerikai sajtó világában a pálya évek óta Trump politikai ellenfeleinek lejt.

A CNN-től a New York Times-ig a legtöbb orgánum egészen másként kezeli, ha mondjuk Biden elnök téveszt vagy egy demokrata gyanús ügybe keveredik, mint azt ha Trump kapcsán merül fel egy botrány.

Csak hogy egy konkrét példát említsünk: amikor Tara Reade, volt személyi asszisztens azt állította, hogy Joe Biden szexuálisan zaklatta, sok lap és csatorna kivárt, hátha elül az ügy. A Washington Post 20 nap, a CNN pedig csak egy hónap után foglalkozott a súlyos vádakkal és akkor is roppant felületesen – mutatott rá a Cambridge Egyetem hivatalos újságjában megjelent cikk. Ugyanis a bizonyítékokat, amelyek alátámasztották volna a vádat nem is közölték le.

Trumppal már nem bánnak ilyen kesztyűs kézzel. Az ügyeivel rendre tele van a sajtó. A volt elnöktől ráadásul mostanra már a konzervatív Fox csatorna illetve a Wall Street Journal is kezd elpártolni, a korábbi legfőbb szócsövéhez a Twitterhez pedig 2021 eleje óta nem férhetett hozzá. Trump esélyeit egyebek mellett az is megtorpedózhatta, hogy az FBI razziát tartott az otthonában, amelynek az időzítése sajátos.

Az FBI-nál ugyanis az a megszokott eljárás, hogy egy választás előtt 90 napon belül nem indítanak nyilvános nyomozást politikai személlyel szemben.

Most majdnem a határon voltak: Trumpnál 92 nappal a választás előtt tartották meg a nagy sajtóvisszhangot kiváltó házkutatást, pedig a 90 napos szabály miatt sejthették, hogy ezzel már akár a választás kimenetelére is hatással lehetnek. Nyilván Trump ellen dolgozott az is, hogy nehezen hajlik a kompromisszumokra. A pártjában emiatt már az elnöksége alatt is sokakat magára haragított.

A Republikánus Párt most megosztottságra van ítélve: Trump mellett jó részük nem akar felsorakozni, de elhajtani nem tudják, ezért a belső harcok elkerülhetetlenek.  

Az biztos, hogy DeSantis csillaga egyre jobban emelkedik. A kormányzó csak a mostani újraválasztása előtt 200 millió dollárt tudott összekalapozni a támogatóktól, ami nemzeti rekordnak számít.  

Sokan úgy tűnik a párton belül kezdenek beletörődni, hogy két évig nem fog kiderülni, hogy ki a valódi első-számú embere a republikánusoknak. Egyre több olyan nyilatkozat lát napvilágot, mint amilyet Matt Rinaldi, a Republikánus Párt texasi vezetője tett, aki szerint jó is, hogy kiélezett lesz a 2024-es előválasztás, ahol a párt regisztrált szavazói eldönthetik, hogy ki legyen az elnökjelöltjük.

Hogy a konzervatívok oldalán ki veszi célba a Fehér Házat az 2024 júniusra dőlhet el. Ekkor lesz vége az előválasztásnak.

Kérdés mi lesz, ha Trump indít egy saját pártot. Önmagában nyerni aligha tud, viszont elég szavazatot elszipkázhat ahhoz a republikánusoktól, hogy szinte biztos legyen a vereségük.