Nagyon sok a fertőzött a Fehér Házban, bajban a Trump-stáb

Elemzések2020. okt. 6.Sz.A.

Ha minimálisan is, de tovább nőtt Joe Biden előnye azt követően, hogy az amerikai elnök koronavírusos lett. A közvélemény úgy véli, ha komolyabban vette volna Trump a koronavírus-járványt, nem kapta volna el a fertőzést, és most újabb adományokat hajthatna fel a kifulladó kampány felturbózására.

Nem is jöhetett volna rosszabbkor Donald Trump amerikai elnök számára a koronavírus-fertőzés, mint éppen az elnökválasztási kampány hajrájában. Az elnök egy hónappal a választás előtt került kórházba, majd miután hazaengedték, levette a szájmaszkját a Fehér Házban, ahol már több stábtagja is megfertőződött. Így például vírusos lett Trump kampányfőnöke, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, valamint Kayleigh McEnany, az elnöki hivatal szóvivője is. Stephen Miller elnöki főtanácsadó pedig kedd este jelentette be, hogy pozitív a vírustesztje.

Egy szeptember közepén készült felmérés szerint demokrata vetélytársa, Joe Biden 6,9 százalékponttal vezetett a regnáló elnökkel szemben. Ez az előny valamivel nagyobb, mint négy évvel ezelőtt Hillary Clinton előnye volt, a 2016-ban meglepetést okozó Donald Trump előtt.

Szakértők a három héttel ezelőtti adatokból azt a következtetést vonták le, hogy ez jó esélyt ad Bidennek a győzelemre. Az elnök megbetegedését követően, a mostani hétvégén készült felmérés azonban már tíz százalékpontos demokrata vezetést mért, ami az amúgy sem igazán átütő elnöki kampány további gyengülését mutatja.

A friss közvéleménykutatás szerint az amerikaiak úgy vélik, ha Trump nem bagatelizálta volna el a koronavírus-járványt, most nem került volna kórházba, mert óvatosabban viselkedett volna.

A kampányban már eddig is komoly vitatéma volt a járvány kérdése, illetve hogy a jelenlegi elnök nem lépett fel határozottan az emberi élet védelmében, s így nem véletlen, hogy a legtöbb fertőzött az Egyesült Államokban van. 

Az elnök egészségi állapotáról a mostani hétvégén egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. A Fehér Ház orvosa, Sean Conley először arról beszélt, hogy a kórházba szállítást követően viszonylag gyorsan jobban lett, és oxigént sem kapott, később azonban kiderült, korántsem ilyen kedvező a helyzet, az elnök állapotas súlyos volt, és oxigénre volt szüksége. Ez utóbbi állítást látszik igazolni, hogy a szombaton felvett négyperces videóüzenetben Donald Trump rosszul nézett ki, enerváltan beszélt, időnként zavaros is volt, amit mondott. Később erőt akart mutatni, amikor kiautózott hívei közé, hogy köszönetet mondjon a támogatásért.

Miután ezt az utat orvosaival és a kampánystábbal sem egyeztette, ezt újabb felelőtlen cselekedetként értékelte a közvélemény, különösen hogy az autóban tartózkodók számára is átadhatta a betegséget.Eközben a kampánystáb is komoly gondokkal küszködik, hiszen számos tagja szintén fertőzött. Így Bill Stepien kampánymenedzser és Ronna McDaniel, a Republikánus Nemzeti Bizottság vezetőjének múlt heti tesztje is pozitív lett. Az elnök múlt heti választási vitájának előkészítésében résztvevő több külső tanácsadója is megbetegedett, köztük a Fehér Ház egykori vezető tanácsadója, Kellyanne Conway és a korábbi New Jersey-i kormányzó Chris Christie.

Mindez alig néhány nappal azt követően következett be, hogy Brad Parscale-t, a nyáron elbocsátott kampányfőnök kórházba került azt követően, hogy felesége kihívta a rendőrséget, hogy fegyveres öngyilkosságra készül a kirúgott szakértő.

Minden nehézség ellenére a kampány tovább folyik, de egyelőre Trump nélkül. Ahogy Justin Clark kampánymenedzser-helyettes a virginia Arlingtonban kijelentette, a kampány legfontosabb eleme, az elnök ugyan hiányzik, de őt minden korábbinál erősebb csapattal igyekeznek helyettesíteni, amíg vissza nem tud térni a csapat élére. 

Addig pedig, amíg az elnök újra csatasorba tud állni, Mike Pence alelnök viszi a zászlót. Pence ígérete szerint a szerdai alelnöki vitát követően nyakába veszi az országot, és újabb híveket toboroz az elnök számára. 

Ugyanakkor sokak szerint bár Pence vasárnapi tesztje negatív lett, még sem lehet kizárni esetében a betegséget, hiszen szeptember 26-án résztvett azon a rendezvényen a Fehér Házban, ahol Trump bejelentette a legfelsőbb bírósági jelöléssel kapcsolatos döntését, és amelyet követően több résztvevő tesztje pozitív eredményt adott.

Különösen azért tartják aggasztónak ezt, mert az alelnök csütörtökön Arizonába, pénteken Indianába és szombatra Floridába utazik, ahelyett, hogy karanténba vonulna.

További nehézséget jelent, hogy fogyóban van az elnöki kampányra szánt összeg, és éppen most esett ki az adomány- és aláírásgyűjtésből maga az elnök, amikor a legfontosabb lenne. A floridai, wisconsini, arizonai és nevadai meghirdetett kampánygyűléseket már le is mondták.

A jelek tehát arra mutatnak, hogy a Joe Bidennek igen jó esélyei vannak az egy hónap múlva esedékes választás megnyerésére. Ezzel együtt biztosat nem lehet mondani, hiszen négy évvel ezelőtt ilyentájt úgy tűnt, hogy Hillary Clinton gond nélkül ülhet be az elnöki székbe, aztán mégis Trump győzött. Most mindent figyelembe véve mégis csak más a helyzet, hiszen maga Trump sem biztos győzelmében, amit jól mutat, hogy még betegsége előtt arról beszélt, amennyiben nem ő nyeri a választást, akkor annak eredményét nem fogadja el, és bíróság előtt fogja megtámadni azt.