Bajban van, aki bútort keres, már az alapanyaggyártókat is letarolta a hiány 

Elemzések2021. dec. 27.Kovács Dániel

Durván megdrágultak idén a bútorok. Rosszul jár, aki most akar lakberendezni, de az sem biztos, hogy megéri halogatni. A forgalmazók szerint az alapanyaghiány és a fuvardíjak költsége miatt kell árat emelni. Megkerestünk egy alapanyaggyártót, hogy megtudjuk, valós-e ez az érvelés, a válasz még minket is meglepett.

Egyetlen év alatt átlagosan 13 százalékkal emelkedett a bútorok ára - adta közre novemberben a KSH. Ez azt jelenti, hogy egyes termékekért akár 25 százalékkal is többet fizethetünk a kereskedésekben, ami az amúgy sem olcsó termékek esetében több tízezer forintos többletet is jelenthet. A forgalmazók az alapanyaghiányra mutogatnak, illetve a megemelkedett szállítási költségekre.

Ráadásul a GKI Gazdaságkutató azzal számol, jövőre is az ideihez hasonló drágulás jöhet, ami elég lesújtó hír lehet azok számára, akik most rendeznék be, vagy át otthonukat.

Még ebben a hónapban az IKEA is bejelentette, hogy áremelések vannak a láthatáron. A BBC-nek Martin van Dam pénzügyi igazgató arról beszélt,, hogy a globális ellátási lánc válságának hatásai és a magas energiaárak egy ideig még eltarthatnak, és arra számít, hogy 2022 "nehezebb év lesz, több kihívással". 

Valós érv az alapanyaghiány? Ha igen, miért alakult ki?

Láttunk már karón varjút, ezért nem a nagy bútoráruházakat kérdeztük, hanem megkerestünk egy alapanyaggyártót, hogy megtudjuk, valóban olyan súlyosak az ellátási problémák, vagy csak a forgalmazók fogják erre az áremelést?

A bútoripar alapanyagainak - ezek a fa és recycling anyagok, gyanta és papír - tekintetében az idei évben valóban folyamatos alapanyaghiányról beszélhetünk, melynek elsődleges okát a covid okozta gazdasági átrendeződés, azaz elsősorban a távol-keleti gyártás és import csökkenése és ezzel párhuzamosan az európai gyártás maximális felfuttatása, illetve az egyes iparágakat, köztük bútoripart is érintő európai keresletnövekedés okozta

- mondja a Növekedés.hu-nak Tóth Károly, a faipari lapterméket gyártásában piacvezető Falco zrt. értékesítési igazgatója.

Ezen túlmenően természetesen számos egyéb tényező is hatással volt az alapanyaghiány kialakulására - teszi hozzá, mint például a fa esetében az egyes országokban a kitermelési kontroll fokozása, a rönkexport korlátozása, valamint a covid következtében a kitermelés visszaesése. 

Illetve szintén jelentős hatása volt az év első felében és közepén az USA irányába megnövekedett faanyag exportnak, ennek okai elsősorban az amerikai-kanadai kereskedelmi vitákra vezethetőek vissza.

Papír és gyanta esetében a hiányt elsődlegesen a fent említett világgazdasági gazdasági átrendeződés, a megnövekedett kereslet, a fahiány, illetve a műanyag csomagolóanyag alternatíváinak keresése indukálta.

Örüljünk, hogy csak ennyivel drágább, lehetne háromszor ennyi is…

A fentiek tekintetében talán nem is csoda, hogy az alapanyagok ára az év folyamán folyamatosan emelkedett, melyben

az emelkedés mértéke jellemzően 50% és 300% között alakult (némely esetben az emelkedés mértéke ezt a százalékot is jelentősen meghaladta).

Az időszak alatt az alapanyagok árainak emelkedése mellett a gyártáshoz kapcsolódó egyéb meghatározó költségtényezők (gáz, villamos energia, munkaerő) is nagy mértékben növekedtek, amik szintén hozzájárultak az árak változásához - húzza alá Tóth Károly.

Összességében elmondható, hogy a bútoripari termékek áremelkedésének mozgatórugója a fentiekben keresendő, illetve a bútoripari termékek árának változása még nem is tudta minden esetben teljes mértékben lekövetni a költségek változásait.

A kilátásokat tekintve sajnos az idei tendencia várhatóan a jövő évben is folytatódik (év elején mindenképp), ugyanis az alapanyagok részben továbbra is korlátozottak, és az alapanyagárak és a meghatározó költségtényezőek továbbra is emelkednek.

 - A fentiek természetesen az alapanyaghiány, és az áremelkedés mögött meghúzódó okok főbb mozgatórugói, s a teljes kép ennél még sokkal komplexebb - teszi hozzá az értékesítési igazgató.